Întotdeauna mi-am dorit maşină şi întotdeauna am suferit că nu am reuşit să-mi cumpăr (încă). Adevărul este că un autoturism la mâna a doua, obosit şi cu cine ştie câte istorii la bord, la propriu şi la kilometraj, nu m-a tentat niciodată, în ciuda independenţei pe care ţi-o oferă la fel ca o surată de-a ei mai nouă. Dar ce mă fac cu defecţiunile – firesc mai dese la o anumită vârstă, fie ea doar a unui angrenaj de metal şi cauciuc? Dar lipsa de confort şi tehnologie? Clar, o maşină de vârstă apropiată cu a mea nu intră în discuţie. Pe de altă parte, o maşină nouă presupune şi ea, desigur, întreţinere, impozit, grija parcărilor, asigurare, rovinietă, alimentare etc.
Căutând variante şi sfaturi printre şoferi experimentaţi, am descoperit că, de fapt, ce mi-ar trebui mie se întâmplă deja în Europa şi America şi se numeşte „carsharing” – serviciul prin intermediul căruia o comunitate foloseşte în comun mai multe maşini. Şi o să se întâmple şi la noi, numai că, deocamdată, doar la Cluj. Sub un nume simpatic, „GetPony”, Demis Ghindeanu și Iulian Pădurariu au investit 100.000 de euro într-o flotă de 50 de maşini noi – modele adaptate deplasării în oraş: Smart si Volkswagen UP, localizabile cu ajutorul unei aplicaţii mobile dezvoltată pentru acest serviciu, aplicaţie care îţi arată unde se află cea mai apropiată maşină pe care o poţi rezerva timp de 30 de minute. Utilizatorii (şi la Cluj sunt deja 300 de preînscrişi) se bucură de avantajul de a avea o maşină pentru orice drum în oraş, fără alte bătăi de cap, maşina putând fi lăsată în orice parcare legală. Preţul începe de la 1 leu pe minut, cu posibilitatea scăderii lui dacă maşina este folosită mai mult de o oră. Acest preţ include toate serviciile – inclusiv combustibil, parcare, service. Excelent! În aceste condiţii, tinerii cu venituri medii şi peste nu vor mai fi nevoiţi să-şi facă planuri de economii pentru o maşină personală, prin „carsharing” beneficiind de una oricând au nevoie, odată deveniţi membri ai comunităţii „GetPony”.
Mă bate gândul să ma mut la Cluj. Sau poate nu. Pentru că, la anul, „GetPony” o să ajungă şi în Bucureşti , dar şi în Timişoara. Totuşi, clujenii au onoarea de a fi primii români care să utilizeze un astfel de serviciu, oraşul lor fiind ales datorită unui „nivel de tehnologizare mai ridicat decât în Bucureşti, ca medie”, după cum a declarat unul dintre fondatorii acestui serviciu, Iulian Pădurariu. Ei, lasă că nici bucureştenii nu sunt mai puţin tehnologizaţi, nu? 🙂
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Țara aleasă pentru colecția Fragonard din 2021 este România – Couleurs Roumaines la Paris
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.