Monica Vitti, femeia care a dat lovitura în dragoste

26 October 2022

Această blondă intens pistruiată, cu căutătura puțin pierdută (avea astigmatism) și o voce seducător răgușită a fost chintesența feminității în faimoșii și mult regretații ani ’60 . Vulnerabilă, complexă, o lume de femeie. Adesea descrisă ca eterică, detașată, rece sau distantă, femeia aceasta a fascinat milioane de bărbați, dar a iubit doar trei.

Antonioni

O foarte tânără Monica Vitti într-o fotografie din 1952, când a urmat Academia Națională de Artă Dramatică Silvio D’Amico.

Era încă o fată novice, absolventă a Academiei de Artă Dramatică în 1953, când Michelangelo Antonioni a remarcat-o, vrăjit de vocea ei guturală și unică. Și îi propune prima colaborare în 1957 – să dubleze vocea unei actrițe (Dorian Gray, în filmul pe care îl regiza – “Strigătul”). Când o vede de la spate în camera de dublare, îi spune, fermecat: „Ai o ceafă drăguță, ar trebui să faci film”, iar ea îi răspunde cu umor: „Întotdeauna din spate?”. Restul e istorie, Vitti devine muza lui Antonioni.

Monica Vitti și regizorul Michelangelo Antonioni la Roma în 1958

foto:Paolo Di Paolo

Povestea lor, o pasiune intensă care avea să-i schimbe viața, a început la scurt timp după aceea și va deveni un parteneriat artistic care va marca un punct de cotitură în cinematografia mondială a anilor ’60.

Michelangelo Antonioni și Monica Vitti în timpul filmărilor la ‘Deșertul roși’, 1964

 

La filmările pentru Deserto Rosso (Deșertul roșu) în 1964, cei doi se îndrăgostesc de nordul Sardiniei și decid să-și construiască chiar acolo Domul iubirii. O vilă de vacanță – o adevărată capodopera arhitecturală – cu vedere la Golful Asinara construita pentru ei de Dante Bini în 1968 cu o tehnica inventata de arhitect. Domul va fi martorul și scena pe care cei doi își vor petrece ultimii ani ai relației lor de zece ani, cu suișuri și coborâșuri.

Pe mare, în drum spre Dom

Nu se pot închide acei ani considerând-o pe Monica drept „muza” tăcută a marelui artist. Pentru că ea a fost egala lui. Exclusivist și posesiv ca un pigmalion, Antonioni a făcut-o pe Monica să se îndepărteze artistic, dar ea a rămas legată de profesorul ei și iubirea lor s-a transformat treptat în prietenie și stimă reciprocă.

***

1971, ședință foto pentru revista italiană Grazia

©Mondadori Portfolio – Marisa Rastellini

„Este vremea feminismului, pentru că unei tinere i se spune: cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți găsești un soț și să ai grijă de el, poate chiar să-l minți, dar important este că ai pe cineva cu care să construiești acest cuib, această familie și, de asemenea, care să te întrețină. La 15 ani, unei fiice ar trebui să i se spună altceva: trebuie să-ți găsești un loc de muncă bun, eventual de lungă durată, care să-ți ofere mai presus de toate independență financiară. Apoi poți să-ți găsești și un bărbat, să te căsătorești, să ai copii, dar ai avea un loc de muncă și interese ale tale.”
Monica Vitti, în 1971, la 40 de ani

***

Carlo Di Palma

Cu Carlo în 1972. Doi ani mai târziu relația se va încheia, dar colaborarea va continua. 

De la sfârșitul anilor ’60 icoana blondă a noii feminități s-a transformat ca o crisalidă într-un fluture, iar în înflorirea talentului ei se află cu siguranță și mâna directorului de fotografie care o imortalizase deja în „Deșertul roșu”: Carlo Di Palma. Legătura cu acel bărbat dulce și tăcut, atât de diferit de Antonioni, se transformă de-a lungul anilor în dragoste și ne arată o femeie acum emancipată, care alege și se deschide zâmbind spre viață.

Cei doi trec la braț prin anii ’70 și Monica – care deja a dat dovadă de un talent extraordinar în scoaterea în evidență a calităților celorlalți – este cea care îl împinge în spatele camerei, făcându-l pe maestrul luminilor să devină un regizor dezinvolt, capabil să susțină în trei filme verva partenerei lui, pe scenă ca și în viața privată.

Și tot pe un platou de filmare, spre sfârșitul anilor ’70, Monica îl cunoaște pe…

Roberto Russo

Roberto are puțin peste treizeci de ani când va debuta în 1983 ca regizor pentru un scenariu conceput și scris împreună cu diva acum incontestabilă a Cinecittà.

Roberto Russo și Monica Vitti în 1985

Succesul este major – cinci nominalizări, patru premii câștigate cu filmul „Flirt”. Monica primește Ursul de Argint la Berlin pentru cea mai bună actriță, Roberto e nominalizat la Ursul de Aur. Roberto câștigă David di Donatello pentru cel mai bun regizor debutant și amândoi primesc câte un Glob de Aur. Roberto și Monica nu se vor despărți vreodată în ciuda diferenței mari de vârstă în care partea tânără a cuplului este, iată, bărbatul.

 

 

 

“Cu Roberto suntem prieteni, frați, iubiți, colegi de joacă antagonici. Roberto este secret, atent, inteligent și subtil, descoperă din privirea mea, dintr-un gest, ceea ce gândesc”.

El avea 36 de ani, iar ea 52. S-au căsătorit în 2000 la Capitoliu. Dar la scurt timp după nuntă o boală neurodegenerativă o îndepărtează de realitate și de scenă. Ultima apariție publică oficială a fost înregistrată în 2002. Apoi nimic altceva, doar discreție. Păzită de Roberto cu grijă și atenție. Până la final, care s-a întâmplat în februarie 2022. Este rar să găsești un bărbat care să te iubească așa, dar Monica a meritat cu siguranță acest devotament izvorât dintr-o nemăsurată iubire.

O încheiere frumoasă

 

„Obișnuiesc să trăiesc cu puțin, nu conduc mașina, nu-mi plac bijuteriile, port o pereche de pantofi până se rup, mă îmbrac așa cum îmi vine. Sunt fericită așa. Se spune că lumea aparține celor care se trezesc devreme. Nu este adevărat. Lumea aparține celor care sunt fericiți că se trezesc.”



Citiţi şi

Jeanne Moreau – “Am sedus mulți bărbați, dar n-am cunoscut dragostea absolută”

(In memoriam) Jeanne Moreau

A murit La Dolce Vitti

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro