Împăratul Akihito al Japoniei a făcut public marţi dimineaţă anunţul abdicării sale şi a ţinut un ultim discurs ca lider informal al ţării insulare în cadrul unei ceremonii care a avut loc în capitala Tokyo. Astfel, suveranul a devenit primul care renunţă la tron în ultimii 200 de ani. În vârstă de 85 de ani şi cu o stare de sănătate tot mai precară, Akihito a ales să-i cedeze coroana prinţului Naruhito.
Sursa foto: BBC
În Japonia, împăratul nu deţine niciun fel de putere politică, ci doar un rol de simbol naţional.
“Doresc pace şi prosperitate Japoniei şi întregii lumi. Sunt profund recunoscător poporului că m-a acceptat şi susţinut ca simbol. Împreună cu împărăteasa-consoartă sper din tot sufletul că era Reiwa va fi paşnică şi prosperă, de aceea mă voi ruga pentru bunăstarea şi fericirea ţării noastre şi a oamenilor din întreaga lume”, a spus împăratul în ultimul său discurs, după care a făcut o plecăciune în faţa asistenţei.
Domnia lui Akihito a fost marcată de interacţiuni cu oameni afectaţi de boli şi dezastre, care l-au făcut extrem de apreciat de majoritatea japonezilor. La ceremonia de la Palatul Imperial din Tokyo au asistat peste 300 de persoane, printre care prim-ministrul Shinzo Abe, prinţul Naruhito şi prinţesa Masako.
Cine este prinţul moştenitor?
Prinţul Naruhito (59 de ani) va deveni al 126-lea împărat al Japoniei şi ca fi cel care va conduce Japonia în noua eră Reiwa. Astfel, va fi consemnată şi încheierea domniei Heisei, începută odată cu urcarea pe tron a lui Akihito, în 1989. Naruhito a studiat la Oxford, iar în 1986 a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie, prinţesa Masako Owada, la una dintre celebrele tea party englezeşti. Cei doi s-au căsătorit în 1993.
Cuplul are un singur copil, prinţesa Aiko, născută în 2001. Deoarece legea japoneză le interzice femeilor să moştenească tronul, ea nu poate fi succesoarea tatălui său, astfel că unchiul acesteia, Fumihito, urmat de vărul în vârstă de 12 ani, prinţul Hisahito, vor fi urmaşii de drept ai împăratului Naruhito.
De ce este importantă monarhia pentru japonezi?
Deoarece aceasta este cea mai lungă monarhie ereditară din lume, care datează încă din anul 600 î.H. În vremuri străvechi, împăraţii japonezi erau priviţi ca zei, însă împăratul Hirohito – tatăl lui Akihito – a fost primul care a renunţat la statutul de Divinitate la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca parte a termenilor predării în faţa Aliaţilor.
Ulterior, împăratul Akihito a fost cel care a contribuit la repararea reputaţiei Japoniei după conflagraţia mondială. Mai mult, acesta s-a apropiat mult de popor, contrar obiceiului monarhic, şi a devenit renumit pentru compasiunea sa. În 1991, la doi ani după urcarea pe tron, Akihito şi soţia sa au încălcat normele şi au mers să discute cu persoanele afectate de erupţia unui vulcan în Nagasaki. De asemenea, cuplul regal a avut interacţiuni inclusiv cu suferinzi de lepră, marginalizaţi de societate, într-o nouă încercare de delimitare faţă de trecutul dinastiei.
De asemenea, Akihito şi-a asumat şi un rol diplomatic, devenind ambasador neoficial al Japoniei în timpul călătoriilor sale prin mai multe ţări.
Chiar dacă abdicarea sa este prima din ultimii 200 de ani, fenomenul nu este unul rar în istoria Japoniei. Istoricii consemnează faptul că aproximativ jumătate dintre împăraţi au părăsit tronul astfel de-a lungul timpului, cel mai frecvent în intervalul cuprins între secolul al 8-lea şi al 19-lea.
Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
Rutina adusă la rang de artă – Perfect Days
Monarhie sau republică? După moartea Reginei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.