Dorința e un lucru complicat. De ce ne dorim anumite lucruri și nu altele? Filozoful francez Blaise Pascal nu a găsit răspunsul, ci doar o concluzie la fel de misterioasă: “Inima are motivele ei, despre care nu știm nimic”. Acest principiu nu guvernează doar dragostea, ci și moda. Subordonată capriciilor și inspirației, moda poate fi definită cel mai bine ca o negare perversă a logicii, sub influența dorinței. Dorința de a ieși din anonimat, de a nu te supune clișeelor, de a te descoperi prin eleganță și inovație.
Însă moda nu merge doar cu un pas înaintea logicii. Ea are în plus chiar o întreagă «coregrafie» demnă de Baletul Operei Regale. Gulere apretate și învolburate ca în perioada elizabetană? Pantaloni din piele vopsită? Salopete în culori neon?
Uneori, coregrafia ne ia complet prin surprindere. Inspirația și dorințele creatorilor de modă se topesc într-o explozie de forme inspirate din trecutul cel mai neașteptat. Un caz concret: trendul șoldurilor amplificate. Tendința care a cucerit podiumurile acestui sezon ne aduce aminte de Epoca Luminilor și de Regele Soare, Ludovic al XIV-lea, cu suita celebrelor sale curtezane. De la fustele paniers (care imită forma unui coș voluminos) semnate Louis Vuitton și Charles Nolan, la crinolinele lui Alexander McQueen sau peplumurile Chanel, look-ul toamnă-iarnă 2011 încurajează femeile să-și pună în valoare formele. Pe cât ar părea de ciudat acest nou trend, mai ales într-o industrie cunoscută mai degrabă ca dușman al curbelor feminine ample, pe atât este el de util și de binevenit. Lipsiți de prejudecăți, designerii în vogă readuc în atenție silueta în formă de clepsidră, în toată senzualitatea, splendoarea și rotunjimea ei pământeană.
De ce ne place noul trend? Pentru că dorințele noastre cele mai ascunse s-au îndeplinit. Lumea construită de fotomodele 90-60-90 a devenit dintr-o dată accesibilă și acelora dintre noi care nu bifează o oră la sală în fiecare zi. Heidi Klum nu ne mai complexează, iar ținuta de cocktail pentru petrecerea din weekend e ca și rezolvată. Nu ne mai trezim dimineața cu eterna dilemă: pantaloni sau fustă? Răspunsul e simplu: se poartă paniers, așa că nu ezita să te mândrești cu ceea ce natura ți-a oferit cu mai multă dărnicie şi uită de frustrările nesuferite.
Nu sunt singura care se bucură de revenirea acestui trend. Fobia față de grăsimi, dietele cu carbohidrați invizibili și liposucția sunt la fel de frecvente astăzi ca și corsetele în epoca lui Scarlett O’Hara. Nu-i exclus ca silueta cu șolduri proeminente să ți se pară inadecvată, dubioasă, chiar riscantă. Dar câte dintre dorințele noastre nu sunt riscante? Între teamă și voluptate vestimentară, alege-o pe cea din urmă, chiar dacă se va întâmpla ca lumea necititoare de Vanity Fair să te confunde cu recipientul unui coș de picnic. Pentru că, iată, noua modă chiar schimbă regulile.
-
- Lecția numărul 1 – Cum să oprești traficul. La palatul Versailles, rochiile paniers ale curtezanelor Regelui Soare aveau dimensiuni cu totul neobișnuite; din acest motiv, femeile trebuiau să intre pe ușă într-o parte. Atât de mare era frica de a rămâne blocați în ușă încât nobilii se antrenau din timp cu ajutorul unor butoaie, după cum ne amintește Marchiza de la Tour de Pin în memoriile sale. Dar, cum nefericirea unei femei devine șansa alteia, imaginează-ți cum ți se va vedea silueta în timp ce îți croiești drum prin parcare, purtând tutu-ul semnat Alexander Mc Queen. Very Sarah Jessica Parker!
- Lecția numărul 2 – Cum să-ți protejezi spațiul personal. Deoarece rochiile erau atât de largi, doamnele epocii aveau nevoie de scaune suplimentare în timp ce urmăreau ultimul spectacol la operă. Nu există niciun motiv pentru care trucul să nu funcționeze și în zilele noastre la cinema. În lipsa scaunului, te poți mulțumi cu diametrul rochiei. Chiar este o metodă mai ingenioasă decât haina aruncată pe locul de lângă tine, ca să-ți marchezi spațiul personal. Și nu doar atât. O circumferință mărită cu câțiva centrimetri te poate și proteja. Purtătoarele de paniers, dar și de crinolină ,nu erau niciodată ținta doritorilor de atenție.
- Lecția numărul 3 – Cum să chiulești justificat de la sală. Evident, dacă faci parte din categoria iubitoarelor de cozonac, acesta chiar e un look special pentru tine. Ascunde o multitudine de păcate, inclusiv friptura cu cartofi prăjiți de la prânz. Proporțiile se schimbă, talia se micșorează, pieptul iese în evidență. Asemenea transformări lipsite de efort sigur te vor face să renunți la orele crunte de la sală. Vorba aceea, femeile aleg moda în locul fitnessului indiferent de epocă sau de “sacrificiu” .
- Lecția numărul 4 –Cum să te răcorești. Originea rochiei panier este încă un mister, dar, oricare ar fi fost scopul ei, acesta nu era să camufleze vreo sarcină aristocratică. Legenda celor două tinere pariziene care, într-o zi de vară de pe la 1700, și-au pus paniers sub rochiile lor obișnuite pentru a permite o mai bună circulație a aerului în jurul coapselor are și un sâmbure de adevăr. Realitate sau ficțiune, e o veste la fel de bună. Cum încălzirea globală începe deja să topească Bucureștiul, cu toate simțim vara nevoia unui supliment de ventilație sub fustă. Iar acum avem la dispoziție o variantă mai elegantă decât pantalonii scurți și, în orice caz, cu mult mai multe rezonanțe istorice.
- Lecția cea mai importantă – Cum să dai vina pe Darwin. Dacă formele tale seamănă cu ale mele și se pierd într-un desen fără curbe, atunci studiul de anul trecut te-a îngrijorat și pe tine: femeile cu siluete de clepsidră sunt mai inteligente, fac copii mai deștepți și sunt mai atrăgătoare pentru toate categoriile de bărbați. Aparent, adaosul de pe șolduri şi posterior conține o cantitate de acizi ce produce mai mulți neuroni decât grăsimea concentrată în oricare altă parte a corpului. Rezultatul: o inteligență peste medie și un potențial de sexualitate peste limita obișnuită. Cu alte cuvinte, pentru a modifica binecunoscuta teorie a lui Freud, raportul talie-șold se numește destin. Sau dintr-o perspectivă Darwiniană, Kate Winslet și talia ei mică alături de șoldurile proeminente depășesc în atractivitate silueta longilină, dar prea şnur a lui Kate Moss. Dacă natura te-a privat de un procent talie-șold promițător – cercetătorii plasează cifra ideală undeva între 0,6 și 0,7 – atunci hainele din acest sezon te ajută să-l ascunzi. Și să te bucuri, din când în când, în liniște, relaxată de o felie de cozonac.
Citiţi şi
Genți, genți și iar genți Hermès! Licitație online organizată de Christie’s New York
Horst P. Horst – eleganță, stil, farmec rarefiat, femei frumoase
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.