Ne plângem în cor grecesc de apucăturile mai puţin bine şi plăcut mirositoare ale unor co-naţionali. De mirosurile din tramvaie, de mirosurile din poienile unde, într-un generic, ieri s-au făcut grătare şi alte ieşiri la iarbă verde. De faptul că suntem codaşii Europei la folosirea săpunurilor, pastei de dinţi.
Multă vreme m-a oripilat şi pe mine această sumbră realitate. Fiindcă ştiam din satul copilăriei cât de mult preţ se punea pe curăţeniile de Crăciun, Paşte şi pe lăut. Numai că am realizat că lăutul se făcea doar sâmbăta, să fii curat duminica (la biserică) şi în rest, aşa, cu fereală, că prea mult strică şi se strică pielea, că celebrele curăţenii de Crăciun şi Paşte se făceau de Crăciun şi Paşte, iar între, aşa, mai de ochii soacrei. Că până în perioada interbelică closetul în doi pari (unul de care să te ţii şi unul cu care să te aperi de câini) era la putere în majoritatea zonelor rurale sau semi-rurale.
În definitiv, Legendele Cosmogonice româneşti povestesc despre faptul că Cerul s-a depărtat de Pământ fie fiindcă un cioban (probabil întâistătătorul stirpei care a dat atâtea exemplare fabuloase încât ”ciobanule!” a devenit un termen depreciativ) a aruncat cu baligă-n cer sau o gospodină a şters de el scutecul murdar al odraslei.
Aşa că nu mă mai miră de ce în autobuz trăsneşte de luni dimineaţă, de ce la 40+ de grade afară şoferul nu consideră că e necesar să pornească aerul condiţionat, de ce găsesc prezervative folosite aruncate pe trotuar, de ce proprietarii de câini nu strâng ”produsele” animalelor decât extrem, extrem de rar, de ce e aşa de greu să împachetezi ambalajele goale în pungile cu care s-au cărat atunci când erau pline şi să le arunci fain frumos în tomberonul de acasă.
E înscris în codul genetic. Face parte din esenţa de a fi român, de preferinţă verde. Deci cei care se plâng de aceste condiţii, care aruncă la coş orice hârtie, care se spală şi care folosesc cu încredere săpunul şi pasta de dinţi nu au aceiaşi strămoşi şi nu prea par a fi îndrituiţi să poarte cetăţenia.
Citiţi şi
UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)
TOP 10 produse şi aparate care transforma curăţenia într-o joacă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.