Aveam ceva timp de omorât pe strada asta lăturalnică a zgomotosului centru al orașului și ochii mi-au căzut pe magazinul înghesuit între un supermarket luminos și o farmacie. Pe firmă scria ”Drogherie” și m-am gândit că probabil mica afacere era în agonie, sufocată de rafturile uriașe ale celor două moderne surate, rafturi pe care sigur se lăfăiau cele mai moderne parfumuri. Am intrat, gândind că mai e ceva până la ziua Ei, dar mă puteam gândi aici în liniște la o atenție potrivită. Clopoțelul de argint agățat deasupra ușii parcă a declanșat în interior o melodie venită din alte timpuri.
Am ascultat puțin și am simțit cum pașii mei pe podeaua de lemn se contopeau cu orchestra bătrânului vals. Mirosea amestecat, a femei oneste, a curve, a bărbați cocheți sau a funcționari ce se dau doar după ureche cu un strop de lavandă, a tineri sportivi sau a gospodine ce abia s-au spălat de mirosul mâncării cu un săpun de lămâiță. O sticlă rotofeie și verde mi-a făcut cu ochiul și m-am dus spre ea. Am luat testerul. Am pulverizat pe una dintre fâșiile de hărtie de lângă și am dus-o la nas. Atunci am simțit o mână energică pe umăr. Un bătrânel mărunt încerca să mă oprească.
– Ce faceți? mi-a spus. L-am analizat și arăta ca un funcționar bancar în pragul pensionării, deghizat de un organizator dement de baluri mascate în conțopist de la începutul secolului trecut. Am crezut că sticla folosită n-o fi tester și mă pregăteam să-mi cer scuze…
– Dacă vreți să mirosiți spirt mergeți la cârciumă sau la farmacie! Lăsați puțin alcoolul să se evapore și apoi savurați parfumul! Ce Doamne iartă-mă…
– Bună seara, în primul rând, nu știam. Caut un parfum pentru cineva special. Uite, poate mă ajutați. I-am spus eu conciliant, sperând că mă va lăsa în pace să pierd timpul printre rafturi.
– Mirosiți acum hârtia. Am făcut-o și o senzație de proaspăt m-a umplut.
– E ceva aparte. Miroase a femeie care vrea să fie unică în viața unui bărbat. Pe pielea doamnei…
– Domnișoară, e domnișoară. L-am corectat eu.
– În fine, nu contează, parfumul ăsta e gândit ca și cum femeia care-l folosește își spală trecutul cu suc de fructe, lămâie, ananas, pepene și apoi se clătește bine cu apă de izvor…
– Știți… Ea nu e chiar așa de…
Plecase de lângă mine și era deja lângă o sticlă roz, din care pulveriză pe o fâșie nouă. Agită hârtia albă energic și mi-o aduse. Mirosea ca o vacanță într-o țară orientală.
– Vă place ăsta? Nu am apucat să răspund că deja vorbea din nou: când domnișoara se va da cu el pentru dumneavoastră veți simți ca și cum călcați cu piciorul gol pe un covor din petale de trandafir, iasomie și crini, iar când aromele se vor ridica până la dumneavoastră veți simți până în gură aroma și gustul de mandarine macerate în vanilie. E o senzație ce vă va lăsa mereu nesătul…
– Vedeți, eu cu Ea suntem… cam la început și eu mă gândeam…
Plecase iar. Era lângă o sticlă pătrățoasă ce-mi aminti brusc de căldura din camera în care era masa de toaletă a mamei. Cu o nouă hârtie veni lângă mine. Mirosea a… nu găseam ceva asemănător… a … a femeie. Asta era, hârtia mirosea a femeie pură!
– Ăsta vă place. Parfumul ăsta, domnul meu, acaparează. E gândit să fure mințile bărbaților, pe femeia care-l folosește o văd ca pe o doamnă gătită de gală, dar care are în poșetă o fotografie cu ea îmbrăcată într-un neglijeu provocator, dar, dacă știi să-l miroși, vei descoperi într-un buzunar secret al aceleiași poșete și o poză cu ea nudă. Te bucuri de ea cu toate simțurile…
Nu l-am lăsat să termine. I-am mulțumit în grabă și am ieșit. Oricum cuvintele lui parcă nu mergeau cu înfățișarea… iar eu nu aveam atunci destui bani la mine ca să cumpăr un parfum. Sau chiar trei, unul care să mi-o dezvăluie dezbrăcată de hainele primei întâlniri, al doilea să o spele de trecutul dinaintea mea și ultimul care să-mi umple treptat memoria cu amintiri comune și minunate. Așa scăpam de cadouri pentru o viață întreagă.
PS Eden, parfumul de la Cacharel creat pentru femeia unică din viața bărbatului care i-l dăruiește. De aici și numele, sugerând un Paradis pentru doi. A apărut în 1994, rețeta fiind făcută de Jean Guicharol, realizator de parfumuri pentru cele mai mari case din întreaga lume.
Dune de la Christian Dior, al doilea parfum din poveste, e o încercare din 1991 a realizatorului Jean Louis Sieuzac de a retrăi succesul pe care l-a cunoscut în 1977, când a conceput Opium pentru Yves Saint Laurent. Aroma orientală e cea pe care a pariat și a câștigat, Dune depășind Opium în materie de premii internaționale. Cel din 1991 a fost primul dintr-o serie de parfumuri – continuată de masculinul Fahrenheit – cu nume inspirate lui Sieuzac de romane SF celebre.
Chanel no. 5 este, din 1921 încoace, regele parfumurilor feminine. Încă se vinde și guvernul francez estimează că în lume se dă o sticlă la fiecare 100 de secunde. A fost creat de chimistul Ernest Beaux pentru geniala Coco Chanel, rețeta provocând scandal, ca orice creație ce poartă numele doamnei modei. Până atunci, doamnele respectabile foloseau doar parfumuri florale, arome ca mosc și iasomie fiind asociate femeilor ușoare. Beaux a combinat cele două tipuri de rețete, arătând lumii o femeie nouă, ce ascunde o ființă sălbatică sub platoșa respectabilității.
PPS Puține melodii aduc până în zilele noastre parfumul balurilor din palatele victoriene ale familiilor din Sudul american precum Tennessee Waltz. E scrisă de un cowboy autentic – ce i-a prins pe Wyatt Earp sau Frank James în viață – Pewee King. A fost dată inițial unui interpret de bluegrass, Cowboy Copas, dar, în 1950, solista Patti Page a realizat o versiune ce a intrat în topul celor mai bine vândute melodii din toate timpurile.
Pe Alecu îl găsiți și aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat
Viața este un cadou pe care îl despachetăm în fiecare zi
Parfumurile arăbești actuale: născute în Orient, educate în Europa
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.