Minunile lumii antice, reconstituite digital, minunile lumii moderne, de văzut pe viu

24 July 2022

Credem că puțini sunt oamenii care nu au citit despre cele 7 minuni ale lumii antice: Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops) (Egipt) – cea mai veche dintre minuni, Templul din Efes (Turcia), Farul din Alexandria (Egipt), Mausoleul din Halicarnas (orașul Bodrum de azi, Turcia), Colosul din Rhodos (Grecia), Grădinile suspendate din Babilon (Irak) și Statuia lui Zeus din Olympia (Grecia).

Piramida lui Kheops a fost singura care a supraviețuit și poate fi vizitată și azi. Celelalte minuni au fost complet distruse de timp și cutremure. Lista care le cuprindea a avut prima variantă în secolul al II lea înainte de Hristos și a fost definitivată abia în timpul Renașterii.

În 2019, cele 7 minuni ale lumii antice au fost reconstituite cum arătau în perioada lor de glorie cu ajutorul imaginilor digitale.

În 2000, o fundație elvețiană a lansat o campanie pentru a face o nouă listă cu alte șapte minuni ale lumii, ținând cont că din lista originală mai era doar una în picioare. Oameni din întreaga lume, peste 100 de milioane, și-au exprimat votul pe internet sau prin mesaje text. Rezultatele finale, anunțate în 2007, au mulțumit, dar au și nemulțumit, pentru că un număr de “concurenți” proeminenți, cum ar fi Acropola din Atena, nu au reușit să intre în listă.

Așadar, cele 7 minuni ale lumii moderne sunt:

  • Marele Zid Chinezesc (China),
  • Colosseumul de la Roma (Italia),
  • Obiectivul arheologic de la Petra (Iordania),
  • Palatul Taj Mahal (India),
  • Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia),
  • Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru) și
  • Piramida Chichén Itzá (Mexic).
  • Marea Piramidă din Gizeh a fost adăugată pe listă, dar cu statut onorific.

Câte dintre aceste minuni ați vizitat sau pe care vă propuneți s-o vedeți pe viu cel mai curând? Pentru că ceea ce vedem într-o viață devine singura certitudine și principala sursă de amintiri durabile, ar fi minunat să putem economisi într-un timp rezonabil sau, ca să nu așteptăm prea mult, să găsim o altă soluție (un credit până la salariu sau credite nebancare) pentru a călători măcar o dată la 2-3 ani într-un astfel de loc. 

***

Vom începe cu Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru), unele dintre cele mai frumoase și enigmatice locuri străvechi din lume.

© Digital Vision/Getty Images

Acest sit incas de lângă Cuzco, a fost „descoperit” pe 24 iulie 1911 de către arheologul Hiram Bingham, care credea că este Vilcabamba – o fortăreață secretă incașă folosită în timpul rebeliunii din secolul al XVI-lea împotriva dominației spaniole. Deși această afirmație a fost ulterior respinsă, scopul lui Machu Picchu a derutat oamenii de știință. Bingham credea că găzduiește „Fecioarele Soarelui”, femei care trăiau în mănăstiri sub un jurământ de castitate. Alții cred că a fost probabil un loc de pelerinaj, în timp ce unii cred că a fost un refugiu regal. Ceea ce se știe este că Machu Picchu este una dintre puținele ruine majore precolumbiene găsită aproape intactă. În ciuda izolării sale relativ ridicate în Munții Anzi, are terase agricole, piețe, zone rezidențiale și temple.

Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia)

Cea mai mare sculptură art deco din lume, Hristos Mântuitorul, se află pe vârful Muntelui Corcovado din Rio de Janeiro. Imediat după Primul Război Mondial, unii brazilieni se temeau de „un val de necredință în Dumnezeu” și au propus realizarea unei statui pe care au proiectat-o trei artiști: Heitor da Silva Costa, Carlos Oswald și Paul Landowski, cel care va comisiona realizarea chipului unui român*. Construcția a început în 1926 și a fost finalizată cinci ani mai târziu. Monumentul cântărește 1.145 de tone și are o înălțime de 30 de metri (numai capul are 3,75 metri), fără a include soclul înalt de aproximativ 8 metri înălțime, iar deschiderea brațelor este de 28 de metri. Hristos Mântuitorul este realizat din beton armat și este acoperit cu aproximativ șase milioane de plăci. Ciudat, statuia a fost deseori lovită de fulger, iar în 2014, o furtună a deteriorat vârful degetului mare de la mâna dreaptă a lui Isus.

*Chipul Mântuitorului din Rio de Janeiro a fost sculptat de sculptorul român Gheorghe Leonida. Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură. Şi-a făcut debutul în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”). În 1925, s-a mutat în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Întors în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la 49 de ani, în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei. Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată de români. Lucrările lui Gheorghe Leonida se află în principal la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă.

Colosseumul de la Roma (Italia)

© fabiomax/Fotolia

Colosseumul din Roma a fost construit în secolul I din ordinul împăratului Vespasian. O ispravă inginerească, amfiteatrul măsoară 189 pe 156 metri și are un sistem complex de bolți. Era capabil să găzduiască 50.000 de spectatori, care urmăreau o varietate de evenimente. Poate că cele mai notabile au fost luptele cu gladiatori, deși luptele bărbaților cu animalele erau, de asemenea, obișnuite. În plus, apa era uneori pompată în Colosseum pentru simulări de lupte navale. Cu toate acestea, credința că creștinii au fost martirizați acolo – fiind aruncați la lei – este în dezbatere. Potrivit unor estimări, aproximativ 500.000 de oameni au murit în Colosseum. În plus, atât de multe animale au fost capturate și apoi ucise acolo, încât anumite specii chiar au dispărut.

Palatul Taj Mahal (Agra, India) – dragostea unui împărat încrustată în piatră

© TMAX/stock.adobe.com

Acest mausoleu din Agra, fostă capitală a Imperiului Mogul, este considerat unul dintre cele mai emblematice monumente din lume și este poate cel mai reușit exemplu de arhitectură Mughal. A fost construit de împăratul Shah Jahān (a domnit între 1628–58) pentru a-și onora soția, Mumtāz Maḥal („Aleasa din Palat”), care a murit în 1631, dând naștere celui de-al 14-lea copil. A fost nevoie de aproximativ 22 de ani și 20.000 de muncitori pentru a construi complexul, care include o grădină imensă cu un bazin ce îi reflecta frumusețea. Mausoleul este realizat din marmură albă cu pietre semiprețioase în modele geometrice și florale. Domul său central maiestuos este înconjurat de patru cupole mai mici.

Obiectivul arheologic de la Petra (Iordania)

© Lovrencg/Fotolia

Orașul antic Petra din Iordania este unul dintre cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria” (“Al Khazneh“), în stil grecesc, cu o înălţime de 42 m. Aici s-a turnat o parte din filmul Indiana Jones şi ultima cruciadă.

Ce a mai rămas din Petra se află într-o vale izolată, cuibărită printre munți de gresie și stânci. S-a presupus că este unul dintre locurile în care Moise a lovit o stâncă și a țâșnit apă. Mai târziu, nabateenii, un trib arab, și-au făcut aici capitala, iar în această perioadă Petra a înflorit, devenind un important centru comercial, în special pentru mirodenii. Cioplitori recunoscuți, nabateenii au cizelat locuințe, temple și morminte în gresie, care își schimbă culoarea odată cu schimbarea poziției soarelui. În plus, au construit un sistem de apă care a permis grădini luxuriante și culturi agricole. La apogeu, Petra avea o populație de 30.000 de locuitori. Orașul a început să scadă, totuși, pe măsură ce rutele comerciale s-au schimbat. Un cutremur major în anul 363 d.Hr. a cauzat și mai multe probleme, iar după ce un alt cutremur a lovit Petra în 551, orașul a fost treptat abandonat. Deși a fost redescoperită în 1912, Petra a fost în mare măsură ignorată de arheologi până la sfârșitul secolului al XX-lea și rămân încă multe întrebări despre oraș.

Marele Zid Chinezesc (în apropiere de Beijing, China)
© Digital Vision/Getty Images

Se vede de pe Lună și asta spune tot despre grandoarea lucrării. Unul dintre cele mai mari proiecte de construcții din lume, Marele Zid Chinezesc este considerat că are o lungime de aproximativ 8.850 km. Lucrările au început în secolul al VII-lea î.Hr. și au continuat timp de două milenii. Deși construcția este numită „perete”, structura are de fapt doi pereți paraleli pentru întinderi lungi. În plus, turnurile de veghe și barăcile punctează bastionul. Deși a fost construit pentru a preveni invaziile și raidurile, zidul nu a reușit să ofere securitate reală. În schimb, oamenii de știință au remarcat că a servit mai mult ca „propagandă politică”.

Piramida Chichén Itzá (Mexic)

© diegograndi/iStock.com

Chichén Itzá este un oraș mayaș din Peninsula Yucatán din Mexic, care a înflorit în secolele al IX-lea și al X-lea e.n. Sub tribul mayaș Itzá, care a fost puternic influențat de tolteci, au fost construite o serie de monumente și temple importante. Printre cele mai notabile este piramida în trepte El Castillo („Castelul”), care se ridică la 24 de metri deasupra pieței principale. O dovadă a abilităților astronomice ale mayașilor, structura prezintă un total de 365 de pași, numărul de zile din anul solar. În timpul echinocțiului de primăvară și toamnă, soarele la apus aruncă umbre asupra piramidei care dau aspectul unui șarpe alunecând pe scara nordică; la bază este un cap de șarpe din piatră. Viața acolo nu era totuși numai muncă și știință. Chichén Itzá găzduiește cel mai mare tlachtli (un tip de teren de sport) din America. Pe acel teren, locuitorii jucau un joc ritualic cu mingea popular în întreaga Mesoamerică precolumbiană.

Acestea au fost, pe foarte scurt, cele șapte noi minuni ale lumii. Ce alte realizări ale rasei umane credeți că ar fi fost mai potrivite să facă parte din această elită a frumuseții, priceperii, a geniului și curiozității? 



Citiţi şi

ASIA Fest revine cu a opta ediție, ce va avea loc între 24 – 26 septembrie, în Parcul Național din București

Dudul meu negru, iubita mea, rodia mea!

ASIA FEST – Festivalul Culturilor Asiatice ediția a VII a la Romexpo

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro