Cum e să trăiești atâta amar de vreme, dar să fii mai tânăr în gândire decât oameni care n-au nici pe jumătate vârsta ta? Cum e să saluți lumea în fiecare zi pe Facebook cu “bună dimineața, copii!” și asta să fie perfect adevărat, pentru că la 103 ani puțini sunt cei care nu i-ar putea fi copii? Cum e să te însori la 98 de ani cu o femeie tânără pe potriva spiritului și nu a trupului tău? Cum e să te pui cu generozitate la dispoziția generației tinere care te adoptă fără rezerve ca pe un bunic universal înțelept și bun? Cum e să te împaci cu tine și de acolo, din acea liniște, să le poți vorbi tinerilor despre valorile pe care viața le-a validat ca nepieritoare? Cum e să dai speranță de la adâncimea anilor tăi mulți? Cum e să te joci, să-ți mai placă să te și joci? Ce alt semn de tinerețe și suplețe a minții omenești? Cum e să ai dor de ducă, nu pe lumea cealaltă, ci prin locurile pe unde încă na-i ajuns că nu-ți ajunge o viață să faci și să vezi câte ai vrea? Cum să fie? Grozav, nu vedeți? 🙂
Șora și fiul Tom
Familia Șora
E minunat acest exemplar uman, perfect în imperfecțiunea inerentă unei durate de timp atât de mari, în care s-au schimbat regimuri, reliefuri, mentalități.
La mulți ani, domnule Șora! Mai zăboviți pe aici, avem nevoie de dumneavoastră, tineri și mai puțin tineri. 🙂
***
Petre M. Iancu scrie pe site-ul DW (Deutsche Welle) despre Mihai Șora legat de atacurile de după apariția într-un spot publicitar despre libertate. Mai jos, un extras.
“M-am întrebat oare ce înseamnă, într-o ţară condusă de analfabeţi menţinându-se la putere prin propagandă, un gânditor pentru care adevărul, dreptatea şi claritatea morală nu alcătuiesc o carte cu şapte peceţi? Dar unul care nu e doar un învăţat de mare clasă şi acasă, şi oriunde în lume, ci şi un respectat şi redutabil luptător pentru libertatea neamului său?
De când se ştie, Mihai Şora s-a plasat de partea bună a istoriei. Deşi student al lui Mircea Eliade, Mihai Şora s-a împotrivit şi a rezistat extraordinar, împreună cu prima lui soţie, Mariana, studenta lui Nae Ionescu, ispitelor iscate de cântecele de sirenă îndemnând elita românească să se rinocerizeze. În Franţa celui de-al II-lea Război Mondial, fiul unui preot ortodox a făcut singura opţiune moral onorabilă: s-a raliat Rezistenţei. Concomitent a scris şi a publicat de timpuriu, în occident.
Revenit după război pentru scurt timp în România, spre a-şi revedea părinţii, s-a văzut împiedicat să părăsească ţara de către regimul comunist. A devenit un editor genial. În anii 70 am auzit cărturari marxişti, dar descuiaţi, ca Alexandru Ivasiuc, vorbind cu extraordinară admiraţie de libertatea, deschiderea, capacitatea discursivă şi dialogică a gândirii tomiste a filosofului Mihai Şora.
În acelaşi deceniu a început şi o progresivă însingurare a gânditorului român. Primul său fiu, Andrei, a ales să emigreze, urmat fiind, în Occident, de sora lui, Sanda, de mama lor, Mariana şi de mezinul Tom, devenit muzicolog şi compozitor la München.
La finele erei Ceauşescu, Mihai Şora s-a ridicat, în ciuda vârstei sale, în apărarea lui Mircea Dinescu, protestând, împreună cu alţi cărturari, împotriva tratamentului inuman aplicat poetului-disident de către regimul comunist. După decembrie 1989, împreună cu încă un ministru, s-a văzut izolat în cabinetul Petre Roman ca susţinător al lustraţiei revendicate de punctul opt al Proclamaţiei de la Timişoara şi refuzate de postcomunismul iliescist.
A părăsit rapid guvernul postdecembrist în semn de protest împotriva mineriadei din 13-15 iunie 90. Membru al Grupului pentru Dialog Social, a scris un mare număr de articole, a acordat şi continuă să acorde o sumedenie de interviuri, între altele şi postului Deutsche Welle, a participat şi participă la filmări, a dat şi dă conferinţe. În ciuda senectuţii sale, e prezent de ani de zile, indiferent dacă e frumos, ori arşiţă, ori ger năprasnic, la protestele menite să împiedice lichidarea, de către regimul Dragnea, a independenţei justiţiei şi a statului de drept românesc.”
Mai multe, aici.
Citiţi şi
Mihai Șora, o fotografie ca de rămas bun
Ce crede autorul spotului cu Mihai Șora
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.