Scandalul cu Cumpănașu, adus la iveală de Ciprian Mihali, m-a lăsat cu un gust amar. Nu atât că există un personaj precum Cumpănașu, ci că el are atracție într-o masă largă de elevi dezorientați. Îi înțeleg, pentru că, adeseori, imaginile șlefuite de pe ecranele telefoanelor mobile ascund realitatea. Adevărul pe care aș vrea eu să-l spun tuturor elevilor este ăsta:
1) În spatele succeselor adevărate se află un sacrificiu uriaș. Dacă am ști cât a muncit Simona Halep, cât s-a străduit, cred că puțini dintre noi ne-am dori să îi refacem succesul.
2) Există oameni care “reușesc” prin furt sau că sunt pe “val”. Primii sunt imorali și metoda lor trebuie îndepărtată de societate. Cel de-al doilea grup este mic. Maniera cea mai sigură pentru a reuși în viață rămâne educația și munca.
3) Nu a existat niciodată școala perfectă. Mereu au existat profesori indiferenți și metode ineficiente. Trebuie să strângi din dinți la acești profesori și să te agăți de cei de unde ai ce învăța.
4) Telefonul mobil pe care îl ții în mână a fost făcut în China. Ăsta este avantajul lumii globale în care trăim. Dezavantajul este că și tu trebuie să dai ceva înapoi chinezilor. Momentan, părinții tăi fie dau lucruri de valoare scăzută (materie primă etc.), fie sunt plecați în străinătate să aducă banii necesari. Ideal ar fi ca, pe viitor, tu să lucrezi într-o fabrică de tehnologie înaltă, în România. Pentru ca să le dai chinezilor lucruri de valoare ridicată.
5) Ca să atingem cu toții acest țel, trebuie să învățăm: a) respectul pentru muncă și b) respectul pentru cunoașterea științifică. Asta este punctul de plecare și direcția în care să mergem.
Cristian Presură, cercetător științific la Philips Research Eindhoven
Citiţi şi
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.