Meniu de 1 mai: mititei cu carmin, muştar cu zaharină şi pâine cu conservanţi

30 April 2019

Fapte

Asociația Pro Consumatori (APC) cumpără din hipermarketuri/supermarketuri 25 tipuri de mititei, 34 tipuri de muştar şi 52 tipuri de pâine pentru a face un studiu referitor la efectele asupra sănătății consumatorilor.

Concluzii

La 3 din 10 mititei nu se specifică conţinutul de carne pe etichetă.

4 din 10 mititei conţin arome.

3 din 10 mititei conţin carmin.

2 din 10 mititei conţin aromă de fum.

2 din 10 mititei conţin monoglutamat de sodiu.

Unul din 10 mititei conţine acid citric.

La 9 din 10 tipuri de muştar apa este principalul ingredient.

4 din 10 tipuri de muştar conţin făină de grâu.

3 din 10 tipuri de muştar conţin gumă xantan.

2 din 10 tipuri de muştar conţin amidon.

2 din 10 tipuri de muştar conţin zaharină.

2 din 10 tipuri de muştar conţin arome.

2 din 10 tipuri de muştar conţin acid citric.

O felie de pâine conţine până la 7 aditivi alimentari.

9 din 10 tipuri de pâine feliată nu respectă reţeta tradiţională a pâinii.

7 din 10 tipuri de pâine feliată conţine conservanţi.

2 din 10 tipuri de pâine feliată conţine câte doi conservanţi.

6 din 10 tipuri de pâine feliată conţine zahăr adăugat.

Ce-a găsit APC în marfa analizată

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu. La fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu. Conținutul de carne declarat de unii producători la produsele analizate variază între 61,5% și 90%.

Muştarul este un condiment sub formă de pastă moale, de culoare galben-verzuie, obținut prin prelucrarea semințelor de muştar cu adaos de zahăr, sare, acid acetic, cimbru şi alte tipuri de condimente. La fabricarea muştarului industrial analizat s-au folosit următoarele ingrediente: apă, boabe de muştar, făină de muştar, oţet din vin, zahăr, sare, condimente, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, betacaroten, riboflavină, disulfit de potasiu, acid citric, amidon modificat din porumb, gumă de xantan, gumă de guar, acesulfam de potasiu, zaharină, tartrazină, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, arome, extract de chili, boia de ardei iute, miere de albine, curcumină şi coriandru. Înlocuirea făinii de muștar cu făina de grâu nu face altceva decât să modifice aroma și gustul caracteristic dat acestui produs de către boabele de muștar.

Pâinea reprezintă produsul obţinut prin coacerea unui aluat dospit, preparat doar din patru ingrediente: făină (de grâu sau secară, eventual în amestec cu alte făinuri de cereale, de leguminoase sau de cartofi), drojdie de panificaţie, sare de bucătărie şi apă. Dicţionarul explicativ al limbii române defineşte cuvântul „pâine” ca fiind un „aliment de bază al omului”, reprezintă baza hranei zilnice a românului, un simbol al „hranei vieţii”, de aceea fabricarea pâinii trebuie să constituie o preocupare esenţială, de interes naţional. În afara tipurilor de făinuri din cereale, în compoziția sortimentelor de pâine feliată analizată, s-au identificat și alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahăr, făină de soia, făină de fasole, fibre vegetale, glucoză, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoză, zer praf, ulei vegetal (nu se menționează tipul), ulei de rapiță, amidon de porumb, făină de orez, făină de porumb, gluten, grăsimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteină, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono și digliceride ale acizilor grași, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză, mono și digliceride ale acizilor grași, acid tartric, glicerină, citrat de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași.

Poftă în cui de 1 mai sau, mă rog, ochii mari la etichete. Acum știți. 

Sursa.



Citiţi şi

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate

Cum să gătim și să mâncăm sănătos, chiar și dacă ne plac fripturile și grătarele

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro