Ce vă face fericite în ziua de azi pe voi, dragi femei tinere, în plină înflorire? Cariera, o relație solidă, o familie cu copii, o viață în care să găsiți sens și împlinire fără ca o alegere să le excludă pe celelalte? Orice ați visa, sunteți niște norocoase. Trăiți vremurile în care aveți mult mai multe drepturi decât mamele sau bunicile voastre și asta ar trebui să vă dea pacea sufletească să vă planificaţi viața de femeie așa cum o visați voi și nu cum și-o imaginează cei din jurul vostru. În procesul acesta fin și complex, alegerile pot deveni uneori dificile, mai cu seamă când în discuție apare chestiunea maternității, unde nu-și au locul slăbiciunile, motivele greșite sau nesăbuințele. Important atunci e să vă amintiți că a fi sau a nu fi mamă e doar alegerea voastră și că, orice ați alege, rămâneți oameni la fel de minunați și împliniți.
Ce înseamnă să fii mamă?
Întreabă 100 de femei și vei primi cam tot atâtea răspunsuri, pentru că fiecare răspuns vine din felul unic în care acestea au trăit relația cu mamele lor. Unele ați crescut într-un cocon de dragoste, alteori dragostea era mascată de severitate și erați sărutate doar în somn, iar altele ați fost mai puțin norocoase şi n-ați simțit-o deloc. Dar știți de ce viața e frumoasă? Pentru că, dacă vă doriţi, toate puteți deveni niște mame minunate atunci când veți decide să aveți copii. Important pentru călătoria asta numită maternitate este ca sufletul, mintea și dorința să fie coapte când o începeți și să vă însoțiți apoi cu grație copiii prin viață. Pentru că veți fi nava amiral o bună bucată din ea.
E normal să vă fie teamă ori să aveți îndoieli, dar astăzi există cărți, terapeuți, psihologi şi nenumărați alţi specialiști sau instituții cărora vă puteți adresa pentru a fi cât mai bine pregătite.
Cum știți că sunteți pregătite pentru a fi mame?
Probabil că „pregătite” 100% nu vă veți simți niciodată. E ceva normal. Totuși, fără a încerca să simplific procesul, este important să luați în calcul câteva aspecte legate de disponibilitatea financiară de a susține o nouă viață, căci, inevitabil, venirea unui copil pe lume presupune o schimbare majoră, din toate punctele de vedere. O altă condiție cheie este disponibilitatea psihologică de a renunța la timpul care înainte vă aparținea în exclusivitate, iar acum o parte importantă va fi consumată cu tot ceea ce înseamnă îngrijirea, creşterea şi educarea unui copil. De aceea, planificarea familială este extrem de utilă pentru a vă asigura că veți deveni părinte exact atunci când şi cum vă doriți. Desigur, acestor considerente li se vor alătura o vizită la ginecolog şi analizele preliminare.
Ce urmează?
Sunteţi convinse că vreţi copii? Bun. E important să discutaţi deschis acest subiect cu partenerul de viaţă, pentru a vă asigura că vă împărtăşeşte dorinţele, respectiv că decizia de a face sau nu copii vă aparţine amândurora. Un copil dorit de ambii părinți va fi un copil extrem de norocos, deoarece va beneficia de iubirea şi grija ambilor săi părinţi. Dar va fi şi o binecuvântare pentru părinţii săi, cu siguranţă.
Și acum, ce urmează? Pe scurt, o nouă lume, o lungă călătorie. Pe lung, e despre multe.
De la micile complicități menite să aducă reușita concepției, până la culisele pregătirii acestor momente.
Voi vă știți corpul și ritmul feminității, voi ați învățat cum să calculați corect perioada fertilă și vă concentrați exact pe cele 24-48 de ore de dinaintea ovulației. Pentru femeile cu ciclu neregulat este util un dispozitiv de predicție a ovulației, un test rapid care depistează prezența hormonului luteinizat (LH) în urină cu 16-32 de ore înaintea eliberării ovulului de către ovar.
Apoi începe așteptarea, nerăbdarea ca ceea ce vă doreați să se întâmple. Și orice mică întârziere a ciclului vă umple de speranță. Atunci intră în viața voastră, salvator, testul de sarcină. Este metoda cea mai eficientă de a afla, în intimitatea casei voastre, dacă s-a întâmplat minunea. Piața vă oferă azi o varietate de teste, dar ca la orice produs, există cele de top și restul. Pentru a alege cel mai potrivit test ar fi bine să procedaţi la fel ca atunci când vreți să mergeți la un restaurant sau la un spectacol: îi întrebați pe cei care știu (medicii), dar și pe mămicile de pe grupuri. Așa ajungeți pe cel mai scurt drum la cele mai bune şi cele mai sigure teste. Căci nu ați vrea să trăiți inutilele emoții ale unui rezultat fals pozitiv. Iar dacă produsul vine la pachet cu valoare adăugată, cu atât mai bine. Un astfel de test de sarcină este Surecheck Streamer – unul dintre cele mai simple, comode şi eficiente teste de sarcină pe care le-aţi putea încerca vreodată.
Are o precizie a rezultatului de peste 99%, indiferent de momentul zilei în care alegeţi să îl faceţi. Nu presupune utilizarea de pahare, pipete sau alte accesorii suplimentare. Poate fi făcut (şi este şi indicat să fie făcut) încă din prima zi de întârziere a menstruaţiei, iar dacă nu vă descurcaţi cu calculele, pe pagina web Surecheck.info găsiţi un calculator de sarcină ce vă poate uşura tot acest proces delicat şi foarte intim.
Și vine ziua în care testul iese pozitiv! Felicitări! Sunteți pe drumul pe care v-ați dorit să fiți, ați cerut această împlinire și ați primit-o. Să nașteți copii sănătoși și să vă bucurați de ei în fiecare secundă a vieții voastre.
Dar dacă nu vă doriți copii
Societatea încă nu e liberă de prejudecăți la adresa tinerelor femei care aleg să nu devină mame și încă mai puteți citi ori auzi „de ce crește un cățel/o pisică și nu un copil?”. E nevoie de înțelegere și solidaritate între femei, pentru că cele care nu vor copii nu urăsc copiii, ele pot fi cele mai iubitoare mătuși sau prietene ale mamelor. Așa că a le hărțui cu întrebări, a pune presiune ori a le judeca e complet inutil. Femeile ne-mame n-au niciun motiv să plece capul, dar au nenumărate alte motive pentru care să-l țină sus. Trebuie doar să le-ntrebați.
În rest, să fiți fericite, mame și ne-mame, vă îmbrățişez și sunt aici pentru voi. 🙂
Citiţi şi
5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.