Suntem de acord că fiecare generație își inventează propriile expresii, care îi definesc adolescența.
Este un proces natural și se produce indiferent de naționalitate sau clasă socială.
Singura distincție ușoară, care creează, de altfel, și limite de utilizare, este dată de valorile morale ale fiecăruia.
Sigur că în rândurile acestea nu este vorba despre copilul tău, nici de al meu, dar… „pentru un prieten”, vă propun să vedem ce putem descoperi în materie de exprimări „la modă” azi:
1. De la politețe aparentă la TikTok
Cu limbajul corect, îți dau „reject”!
“Iris, vrei salată?”
“Sunt bine!”
“Mugur, vrei să ne uităm la un film?”
“Sunt bine, merci!”
Sună familiar? Da, așa arată un refuz: “Sunt bine!”
“Îmi place că…”, “Da…”, “OK…”, “Am înțeles…”, “Mulțumesc!”, “Interesant…”, “Voi reflecta…” – ați crede că sunt fragmente de limbaj politicos, însă adolescenții le utilizează și pentru a elimina presiunea cuiva sau când vor să iasă dintr-o conversție plictisitoare, nedorită.
Împreună cu “Sunt bine!”, înseamnă „Reject” – adică respingerea interlocutorului.
Să continuăm!
– Salut, Gritty!
– Mamă, ce Rizz ai!
Cuvinte preluate din limba engleză întâlneam și acum 25 de ani. Justificările azi sunt avansul tehnologic și faptul că majoritatea informațiilor se regăsesc în această limbă. Ce observăm însă, este îndepărtarea de sensul de bază al termenului și crearea, de către noua generație, a propriei interpretări.
Totuși, am întâlnit și adolescenți care încearcă să-și explice anumiți termeni, nu doar să-i preia. Dacă au acces la internet, adolescenții cunosc și utilizează în cheia de căutare Google: “cuvânt ‘X’ înțeles/ meaning Dictionar urban/ urban dictionary ” / “cuvânt ‘Y’ înțeles/ meaning TikTok”.
Da, există un adevărat dicționar TikTok – dar unde altundeva putea să se dezvolte el, dacă nu pe o platformă necenzurată? Până la urmă, chiar și noi, care nu aveam acces la internet, eram fascinați în adolescență de elementele de argou și de jargon. Dacă nu le inseram în vorbire, sigur le cunoșteam, deci, să lăsăm piatra jos.
Mai jos, câțiva termeni deveniți o constantă în vorbirea uzuală a adolescenților de azi:
“Slay(s)” – este rostit cu referire la cineva sau ceva nemaipomenit, grozav(i). Exact așa, pur și simplu, vă rog să îl recunoașteti când îl auziți. Iată și echivalentul din zona francofonă, ei spun atunci când se entuziasmează: “Ni-ckel!“
“Rizz” – termenul a pornit de la sensul de a seduce pe cineva, dar utilizat acum se duce spre înțelesul de câtă carismă are cineva. Vă rog să nu vă speriați când îl auziți, adolescenții noștri se gândesc că el desemnează pe cineva popular, cu super-succes, care îi magnetizează pe ceilalți, desigur că inclusiv la nivel de atracție sexuală.
„Ghost” – din câte am înțeles, este mai rău decât „să-ți dea cu seen, că la ghost nu mai auzi de el. Pur și simplu, i-ai pierdut urma.” Aha! Ghost e atunci când dispari din viața cuiva și nu-i mai arăți nicio fărâmă de interes. Nu-i mai urmărești postările și nici măcar nu-i citești mesajele.
„SH” – la ce se referă pe TikTok? Conform Dicționarului Urban, acronimul SH înseamnă de obicei „auto-vătămare”. Termenul nu este unic pentru TikTok, dar este folosit în mod obișnuit în această aplicație care încă există în viețile noastre, în videoclipuri, subtitrări video și secțiuni de comentarii. Înspăimântător! Sau poate trebuia să zic „Scary”? „Nevermind!”
Adolescentă explicând cuvântul „slay”. Observați tiparul „gen”, care de câțiva ani deja, se încăpățânează să nu dispară din limbajul lor.
2. Internetul și Anturajul – „Gaslighting”?
Dincolo de preluările din limba engleză, mi se pare că retrăim oarecum începutul anilor ’90, când tot românul simțea nevoia să utilizeze limbaj trivial în exces, pentru a-și demonstra… calitățile? Pe stradă, în cercul relațional sau în toate producțiile cinematografice autohtone, atunci aceasta era moda.
Azi, observăm aceeași emancipare forțată a adolescenților, un limbaj-manifest nenatural: “Sictir!”, “Ce-aci, c…e?”, “F…your/myself!”, “Ce p… mea, c…e?”
De unde? De la cine? Nu, nu vă grăbiți să indicați mediul familial. Pentru că mereu există un exemplu, este posibil ca acesta să vină mai ales de pe internet – platforma TikTok este catalogată de mai mult timp ca un pericol real prin conținutul la care au acces minorii de la vârste fragede, când puterea exemplului “cool” primează. De aceea, în al treisprezecelea ceas, se întreprind demersuri pentru interzicerea ei. Dar de unde știm ce îi va urma?
În realitate, orice conjunctură care favorizează interacțiunea pe o platformă de socializare aduce la pachet o îmbogățire a limbajului, la nivel de utilizare sau numai de cunoaștere (cazul fericit). Sigur că acesta nu este neapărat cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în mediul online, însă acum ne oprim la limbaj.
Cum vorbele se răspândesc cu viteza vântului, dar le trebuie un mediu, pe locul doi plasez interacțiunea adolescentului cu anturajul.
Există și poziția trei, iar ea este efectul primelor două și definește pericolul de influențare a percepției adolescentului. Termenul „gaslighting” trebuie înțeles ca formă de manipulare psihologică prin care victima ajunge să se îndoiască de propria realitate și să nu mai creadă în judecata proprie. Așa îmbrățișează numaidecât inclusiv elemente de limbaj care poate nu îi definesc valorile.
3. Ziua de mâine
Dacă prin cine știe ce întâmplare acest articol a ajuns la tine în ‘feed‘ și l-ai deschis, nu vreau să-ți spun decât că…
Dragă adolescent, este OK să experimentezi. Altfel, nu ai avea cum să te așezi pe drumul tău.
Dar întreabă-te în toate situațiile și de mai multe ori… dacă, pe termen lung, merită.
Dincolo de orice motiv legat de cum te vei privi peste două decenii pe tine de acum, iată alte două pe care nu le vei putea controla odată faptele produse:
- Un om te va asocia și 30 de ani mai târziu cu felul în care i-ai permis să te cunoască. Da, aceasta înseamnă și că dacă îl vei reîntalni pe tocilarul clasei devenit manager de succes, el s-ar putea să-și amintească ziua în care v-ați izbit întâmplător pe coridor și tu, privind pe deasupra ochelarilor de aviator pe care-i purtai în clădire, i-ai șuierat: “Mă plictisești, c…e!” Da, au urmărit toți momentul și de atunci el a devenit țintă sigură de bullying. Un adolescent timorat, care nu înțelegea cum buzele tale fine, care încadrau perfect un chip angelic, puteau rosti cuvinte atât de nepotrivite.
Ah, n–ai rostit niciun cuvânt, doar i-ai servit „Side Eye”? Înțeleg… și a fost vina Ginei, care s-a grăbit să răspândească vestea: “Ați văzut? L-a tratat cu side eye”. Pentru cine nu știe, această expresie redă cum tu ți-ai întors privirea într-o parte, agasată de interlocutor.
- Dreptul de a fi uitat, reglementat de Legea GDPR, este aproape imposibil să fie aplicat când vorbim de prezența ta pe internet. Aceasta înseamnă că și dacă scrii unui website să șteargă o postare nedorită, va fi dificil să identifici unde ea a fost preluată, anumite informații fiind deja în ceea ce numim “internet arhivat”, inaccesibil la prima vedere. Ca să nu mai vorbim de situațiile în care postarea a fost descărcată și salvată în computerul cine știe cui.
Ah, tu credeai că filmulețele de pe TikTok trimise iubitului într-un schimb privat de mesaje, în care porți doar un prosop, „se dau jos imediat”. Ei bine, mai gândește-te.
4. Ce ai putea să faci?
Învață să înțelegi mediul înconjurător, cu tot instrumentarul pe care internetul și anturajul ți le pun la dispoziție. Lucrurile sunt mai simple decât crezi.
Apoi învață să te exprimi și literar, nu doar în limbajul „de gașcă”. Este una dintre cele mai bune abilități pe care le poți câștiga și, până la urmă, adolescența durează patru ani, iar viața ta de adult mult mai mult.
Într-o lume care folosește doar cuvinte „cool” în exprimarea orală, iar în scris emoji, abrevieri sau propoziții fără semne de punctuație, vei avea multe de câștigat din punct de vedere profesional dacă ești capabil să-ți transmiți ideile într-un mod inteligibil, mai ales în scris.
În afară de asta:
– vei dobândi o mai mare claritate de gândire;
– te vei intelege mai bine pe tine însuți;
– vei comunica eficient și fără să jignești.
5. Ai auzit cât de “ în trend” este să fii “gritty”?
“Gritty“ înseamnă curajos, hotărât, iar la bază descrie ceva care este aspru, dur. În vremurile moderne, este adesea folosit pentru a descrie conținut creativ realist necosmetizat artificial, dar mai ales pe omul perseverent, curajos și meticulos să atingă un scop.
Există opinii care proclamă “gritty” drept cuvântul momentului, căci “Grit” înseamnă curaj și, in extenso, abilitatea de a manifesta pasiune și perseverență pe termen lung. Și, mai ales, în mod natural.
∗
Un tânăr modern poate avea „Rizz”, dar să fie și “Gritty”, pentru că, dragă adolescent, TU dai tonul și TU stabilești limitele.
Iar dacă nu pentru că-ți spun eu, atunci măcar pentru că ai văzut și tu că Lady Gaga la Oscar 2023 și-a dat jos rochia Versace și machiajul și a cântat în blugi, tricou și nemachiată. Și chiar a fost Slayyy.
Citește și despre ChatGPT
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Nimic în afară de ochii blânzi, prea timizi, nu-l deosebea de restul clasei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.