Sportul este, fără doar și poate, cea mai bună alegere atunci când ne gândim la sănătatea corpul per total (articulații, sistem circulator, cardiac, osos). Medicii se întrec în a sfătui pe toată lumea să facă orice tip de mișcare, cât de puțină ar fi ea, mai ales în aceste zile în care sedentarismul a ajuns să fie un fel de boală națională.
„Este foarte important să practicăm un sport sau măcar jumătate de oră pe zi, dimineața când ne trezim, să facem câteva exerciții fizice, oricât de simple ar fi ele. Este esențial ca un program minim de antrenament să aibă loc în mod regulat. Nu trebuie să ajungem în sala de sport și să efectuăm antrenamentele fără încălzirea adecvată.”, explică dr. Tarek Nazer, Specialist Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Pe lângă faptul că-ți asigură articulații sănătoase, sportul îți conferă și o stare bună, îți dă energie, tonus muscular și stare de spirit bună.
Pe lângă toate aceste beneficii, sportul vine la pachet și cu o serie de riscuri pe care orice practicant, fie că vorbim despre începător, fie că vorbim despre avansat, trebuie să le aibă în vedere.
„În primul rând, echipamentul folosit trebuie să fie unul adecvat fiecărui tip de sport practicat, de la îmbrăcăminte, elemente de protecție până la încălțăminte. Alimentatia este, iarăși, la fel de importantă. O dietă adecvată și corect structurată îți va asigura energia necesară ca să duci la bun sfârșit orice sesiune de antrenament.”, continuă specialistul.
Există, însă, din nefericire, situații în care în timpul activității fizice, fie că vorbim de sală, fotbal, tenis, are loc o accidentare. În acel moment, măsurile de prim-ajutor sunt cele mai importante și vorbim aici despre lucruri pe care trebuie să le faci rapid și fără să te gândești de două ori.
Accidentările suferite în timpul ședințelor de activitate fizică sunt diverse și vizează mai multe zone ale corpului. De departe, entorsele și rupturile musculare sunt cele mai frecvente patologii ale membrelor inferioare. Leziuni cartilaginoase și ruptura de ligament încrucișat anterior și leziunea sau ruptura meniscului sunt cele mai frecvente patologii care pot surveni în timpul entorselor de genunchi. De asemenea, fracturile și contuziile forte sunt leziuni care apar din cauza loviturilor directe la nivelul membrelor inferioare. Pe lângă acestea, pot apărea și leziuni provocate de suprasolicitare.
Prevenția accidentărilor, diagnosticarea rapidă și tratamentul adecvat sunt obligatorii, atât în cazul adulților cât și al copiilor. Altfel, efectele negative, pe termen lung, își vor pune amprenta serios asupra sănătății individului. În primul și în primul rând, dacă te-ai accidentat, iei legătura cu medicul ortoped. El este cel mai în măsură să-ți spună ce este de făcut în continuare.
„Repausul este primul sfat pe care îl dau pacienților mei. Apoi, îi sfătuiesc să pună gheață și să mențină membrul rănit într-o poziție proclivă. Pasul următor, bineînțeles, este acela de a veni la cabinet, pentru a face o evaluare clinică și paraclinică, unde se pune diagnosticul și se stabilește protocolul de tratament. Putem vorbi despre o simplă perioadă de repaus, în cazul accidentărilor minore, despre un program complet de recuperare prin kinetoterapie sau tratament cu infiltrații intra-articulare cu acid hialuronic sau PRP ( plasma îmbogățită cu trombocite), în cazul unui tratament nechirurgical și pentru a grăbi procesul de vindecare, iar în cazurile mai grave putem ajunge chiar la intervenții chirurgicale. Atunci când vorbim de reconstrucția ligamentului încrucișat anterior sau a unei leziuni de menisc grad 3-4, intervențiile se pot efectua pe cale artroscopică minim invazivă, ce reduce timpul de recuperare cu 80% comparativ cu metodele clasice.”, conchide medicul Tarek Nazer.
Citiţi şi
Ce trebuie să conțină garderoba de sport a unei femei active
Misterul prințesei de Wales elucidat: Kate a declarat că face tratament pentru cancer
Dr. Tarek Nazer îți spune cum scapi de artroză și de durerile articulare fără operație
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.