Să nu vă mire dacă, în ianuarie, când veți merge la cumpărături, atrase de reducerile din magazine, veți descoperi că, deși aveți cu unul-două kilograme în plus, vi se potrivește aceeași măsură de haine. Dacă aveți cel puțin 10 ani de experiență la cumpărături, probabil ați observat tendința hainelor de a primi măsuri din ce în ce mai mici pe etichetă, fără a-și schimba dimensiunile reale. De-a lungul ultimelor decenii, producătorii de vestimentație feminină au modificat măsurile hainelor, astfel încât o persoană care purta în anii ’90 mărimea 40 va purta acum mărimea 38 sau chiar 36. Potrivit unui studiu realizat de specialistul în istoria costumului, Alaina Zulli, o femeie cu o măsură a bustului de 81 cm purta în 1937 mărimea 14 (UK), în 1967, mărimea 8, iar astăzi aceeași dimensiune corespunde mărimii 0.
Cu siguranță, acesta este un fenomen real, însă care este cauza și care sunt efectele asupra felului în care facem cumpărături, percepției despre standardul de frumusețe feminină și chiar asupra greutății pe care o avem?
Clienții afirmă cu frustrare că nu există un standard universal în etichetarea măsurilor hainelor, acestea diferind de la un brand la altul și chiar în interiorul aceluiași brand, iar producătorii susțin că modificarea vine dinspre clienți, în sensul că ultimele decenii au înregistrat o creștere a dimensiunilor populației feminine, chiar de la cele mai mici vârste, iar ei nu au făcut decât să modifice măsurile în consecință: ceea ce însemna mediu în anii ’60 este acum xs.
Designerii și industria haute couture au un cuvânt important de spus în ceea ce, ulterior, devine prêt-à-porter. Modelele minuscule de pe podiumurile de modă sunt astăzi standardul, perfecțiunea, idealul. Or, între show-urile Valentino și Oscar de la Renta, în urma cărora părem de-a dreptul supraponderale, și retailerii H&M sau Zara, în cabinele de probă ale cărora, iată, pare că am mai scăzut cu o măsură, devenim ușor confuze. Replica lui Stanley Tucci, în „The Devil Wears Prada” (2006): „6 is the new 14”, le-a făcut pe toate femeile care au citit cartea sau vizionat filmul, să se îndoiască de felul în care arată. Un nou număr de ținut sub tăcere, pe lângă cel al anilor, să fie și al kilogramelor?
Geografia, veniturile și brandurile pe care le purtăm influențează opinia pe care o avem față de propriile dimensiuni. Toate studiile, articolele și interviurile pe care le-am citit pentru a mă documenta pe această temă susțin ideea că persoanele educate, cu un statut financiar superior, care trăiesc în mediul urban și au un stil de viață care presupune un nivel ridicat de interacțiune socială vor fi influențate să se păstreze cât mai aproape de măsura 6 (34 la noi). Designerii cred cu tărie că disponibilitatea financiară influențează dimensiunile clienților, astfel liniile cu preț mediu ale caselor de modă sunt ușor mai încăpătoare decât cele high-end: (rochiile mărimea 6 marca Lauren by Ralph Lauren vor avea 3-4 cm în plus față de cele cu aceeași măsură marca Ralph Lauren, aceeași situație pentru Marc by Marc Jacobs versus Marc Jacobs, Michael by Michael Kors, versus Michael Kors etc). Astfel, mediile cu mai puțină expunere socială, mai puține resurse financiare și nivel mediu de educație vor acorda mai puțină atenție mărimii hainelor pe care le poartă.
Frumusețea feminină nu stă într-un număr, însă vorbește despre ritmul nostru interior, iar atunci când acesta este cel care ne ghidează, vom fi și frumoase, și sănătoase.
Citiţi şi
N-am primit niciodată flori de la un băiat…
Într-o parcare, dintr-o privire știi cine conduce mașina
Cum să completezi un look minimalist: îmbracă-te frumos fără stres
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.