Thomas Maier, autorul cărţii care a stat la baza show-ului TV „Masters of Sex”, în eseul scris în exclusivitate pentru LIFE.com despre cartea sa, oferă publicului fotografii cu adevăraţii Dr. William Masters şi Virginia Johnson, pionierii cercetărilor în domeniul sexualităţii umane şi sursă de inspiraţie pentru opera sa.
Citeşte şi Femeia care deţine adevărul despre sex
Fotografiile sunt alb-negru, datează din 1966, şi surprind, dacă e să ne luăm după părerea majorităţii, esenţa trăirilor personajelor, un fel de radiografie de lux. Fascinaţia pe care acest tip de fotografii ne-o transmite este cu atât mai mare în cazul acestor faimoşi „stăpâni” ai sexului, ale căror investigaţii în descoperirea secretelor sexualităţii noastre au rămas unice. Şi asta pentru că, în ziua de azi, în nicio instituţie medicală – aşa cum s-a întâmplat în anii ’60 la clinica St. Louis – nu s-ar mai putea face acest tip de cercetare cu ajutorul voluntarilor şi asta din cauza restricţiilor etice. Însă munca lor este cu atât mai importantă, cu cât aceştia au reuşit să ofere tratamente eficiente pacienţilor lor, sintetizate în prima lor carte care, de altfel, le-a şi adus faima. Aceasta reuneşte toate cercetărilor lor legate de modalitatea în care corpul uman se comportă în timpul actului sexual: „Human Sexual Response” (1966).
Masters şi Johnson continuă să fascineze şi datorită relaţiei complicate dintre ei – medic şi asistent, asociaţi şi iubiţi în secret, co-autori ai unei cărţi de succes, pionieri ai cercetărilor legate de sexualitate, sursă de inspiraţie reciprocă. O relaţie efervescentă, plină de întorsături până la sfârşitul său, mulţi ani mai târziu, în 1991. De aceea, televiziunea se doveşte a fi în prezent cel mai inspirat mijloc de a readuce la viaţă remarcabila lor istorie personală şi profesională. Un show diferit de oricare altul prin faptul că are în prim plan intimitatea umană, căutarea sensului şi a înţelegerii reciproce între sexe, ca nevoie primordială a fiecăruia dintre noi. Astfel, femeile sunt prezentate ca fiind egalele bărbaţilor – suntem toţi făcuţi din carne şi oase – într-o perioadă în care cultura americană vedea într-o femeie ca Virginia Johnson un apendice sau o posibilă curtezană.
Actorii Michael Sheen şi Lizzy Caplan cei care dau viaţă doctorului William Masters şi Virginiei Johnson în show-ul TV „Masters of Sex”
„Masters of Sex” îmbină umorul cu drama pentru a scoate la iveală probleme legate de misoginism şi sexism, aspecte cu care prezentul încă se mai confruntă nu numai în America şi care, nu de puţine ori, stau la baza problemelor de natură sexuală ale cuplurilor. Astfel „Masters of Sex” explorează sufletul şi simţurile omeneşti, trecând de la scene cu voluntari testând graniţele orgasmului în numele ştiinţei, la cupluri în căutarea disperată a vindecării disfuncţionalităţilor sexuale. Iar Thomas Maier nu poate fi decât încântat de rezultat – un show care reuşeşte să scuture praful uitării aşternut peste realizările acestor pionieri. De altfel, tinerii nu sunt conştienţi de cât de tributar este prezentul unor oameni precum Masters şi Johnson şi cât de mult au contribuit aceştia la schimbarea mentalităţilor din ultimii 50 de ani, prin aportul lor îmbunătăţirea cunoaşterii propriului corp, demonstrând că problemele de natură sexuală pot fi identificate şi rezolvate cu ajutorul terapiei, revoluţionară în acei ani.
Revoluţionară şi datorită faptului că apariţia ei a însemnat triumful modernismului şi a ştiinţei medicale asupra tabuurilor şi a ignoranţei. Sexul nu mai ţinea doar de interdicţiile religioase, ci păşea într-o nouă etapă, cea clinică, în care este analizat la microscop, dincolo de false teorii sau pudori. Acum, preoţii nu mai sunt cei în măsură să fie consultaţi în probleme legate de sexualitate, ci medicii. Un pas important pentru sănătatea psihică şi fizică a tuturor, bărbaţi şi femei deopotrivă. Desigur că această schimbare majoră a pus în pericol însăşi reputaţia lui Masters şi Johnson şi pentru că a oferit, mai ales femeilor, libertatea de alegere conştientă în privinţa relaţiilor lor. Totuşi, ştiinţa este limitată, hormonii şi impulsurile electrice nefiind suficiente pentru a explica în totalitate natura profundă a relaţiilor dintre doi oameni, componenta sufletească rămânând esenţială.
Pe de altă parte, atât autorul cărţii, cât şi Virginia Johnson însăşi se întreabă chiar şi după atâţia ani, de ce Bill a plasat-o în acelaşi plan cu el – din dorinţa de a câştiga un Premiul Nobel, folosindu-se de o subtilă manipulare sau, pur şi simplu, a fost vorba de iubire şi dorinţa de a-i permite muzei sale să strălucească aşa cum merită? Eternele întrebări dintre bărbaţi şi femei nu îşi găsesc, iată, încă toate răspunsurile.
Retrospectiv, din discuţia pe care Thomas Maier a purtat-o cu Virginia, cu ocazia sărbătoririi de către aceasta a 85 de ani de viaţă, adevărul este acum diferit – unele experimente îi par îndrăzneţe, unele teorii eronate – şi le regretă – iar alte părţi din viaţa sa personală încă o cutremură. În ceea ce-l priveşte pe William, Virginia afirmă că nu l-ar fi iubit niciodată, dar e posibil ca relaţia lor să fi fost mult mai complexă de atât. Poate, de aceea, dorinţa de a-şi scrie memoriile încă o însoţea la acel moment pe octogenara Johnson.
Din păcate, Bill a murit în 2001, înainte ca Maier să-şi scrie cartea, dar acesta a apucat, totuşi, să discute cu el în 1994, în faza de documentare. Chiar şi acum, la mai bine de un deceniu de la divorţ şi moartea sa, paradoxal, Virginia a acceptat că e posibil ca încă să mai fie îndrăgostită. Aşa s-ar explica amestecul de sentimente cu care se confrunta – furie, confuzie, durere, mândrie.
Virginia Johnson a murit în 2013, la vârsta de 88 de ani, cu doar câteva zile înainte de premiera show-ului TV „Masters of Sex”.
Citiţi şi
Dragostea, compasiunea și blândețea
6 semne că relația se apropie de sfârșit
Seexul după 40 de ani sau despre sfârșitul cumințeniei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.