Johann Strauss – MarÈ™ul lui Radetzky
Concertul de Anul Nou de la Viena, 1 ianuarie 2014, dirijor Daniel Barenboim.
Și încă o interpretare sub bagheta dirijorului leton Mariss Jansons, 1 ianuarie 2016 (a fost a 75-a aniversare a Concertului de Anul Nou). A treia oară, după 2006 și 2012.
Dincolo de muzică, bucuria lui, a instrumentiÈ™tilor, a publicului îți face pielea de găină. 🙂 Apoi, mai e un amănunt: acest dirijor are o inimă care funcÈ›ionează doar la un sfert din capacitatea normală. Nu întâmplător, documentarul care i-a fost dedicat se numeÈ™te ”Music is the language of the heart & soul”: muzica este, într-adevăr, instrumentul prin care inima lui Mariss Jansons È™i-a găsit expresia deplină È™i desăvârÈ™ită. Un dirijor care a trăit muzica È™i pentru muzică. Inima l-a lăsat la începutul lui decembrie 2019.
După cum bine știți, concertul se termină întotdeauna cu o serie de bisuri după programul principal. Apoi muzicienii urează în cor audienţei un an nou fericit şi încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marşul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audienţa aplaudă în ritmul melodiei iar dirijorul se întoarce să dirijeze audienţa în locul orchestrei.
Știați că florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de către oraşul San Remo din Italia? 🙂
Citiţi şi
Concertul Extraordinar de Anul Nou 2022 – Călătorie muzicală în Viena din La Belle Epoque