Manifest pentru ipocrizie

16 January 2014

Andi ValachiÎmi amintesc de o “doamnă” care insista, pe un site de dating, să avem un chat. Am îndemnat-o, pentru a ne economisi timpul, să o luăm încet. În chat se vorbesc multe, dar, mi se pare mie, se comunică puțin. Ea îmi lăsa mesaje offline, și o ținea morțiș cu chat-ul. Într-o zi, logat pe site, am uitat să mă “ascund” și, ca un uliu asupra unui șoricel, “doamna” s-a năpustit asupra mea. M-a informat, repede-repede, că abia a ieșit din duș. Cred că aștepta insinuări erotice din partea mea. Deși flirtul mă amuză, îmi vine dificil să mă lansez în subînțelesuri deșucheate din primele minute, așa c-am invitat-o să ne cunoaștem mai bine.

Doamna” a ieșit la atac. Mi-a spus, fără ocolișuri, că-mi trage un vânt în față. Evident, “vânt” este eufemismul pe care îl folosesc pentru cuvântul ei neaoș. Nu sunt deloc puritan, dar cred că asemenea exprimări necesită timp, încredere, cunoaștere a interlocutorului și, chiar și atunci, funcțiile biologice ale corpului nostru reprezintă un subiect care merită să fie evitat.

Reacția mea a fost una de perplexitate. Acum știu c-ar fi trebuit să închid chat-ul și s-o blochez. Imediat. Natura însă m-a înzestrat cu o naivitate copilărească: cred că oamenii fac gafe și merită o a doua sau chiar o a treia șansă. N-am avut ce face și m-am apucat să-i explic că nu e cea mai bună manieră de a aborda necunoscuți. Cu mândrie și sfruntare, mi-a replicat: “Eu nu sunt ipocrită”. Ce legătură au buna creștere, cei șapte ani de acasă, cu ipocrizia?! După încă două încercări de a o aduce pe calea cea bună, am renunțat, mi-am luat un grăbit “rămas bun” și am ieșit de pe site.

Nu peste mult timp, o altă duduie, învățătoare de profesie, m-a abordat cu “Ce profil de rahat ai!”. Deși violentat de lipsa unui salut și, mai ales, de exprimarea ei, am încercat să aflu ce anume o deranjează. A continuat, fără pocăință, o conversație agresivă. După o scurtă vreme, ca să nu-mi stric ziua, i-am spus că deplor soarta copiilor pe care îi educă și, după obligatoriul “la revedere”, am blocat-o.

Cuvinte

De ce povestesc toate acestea? Pentru că, în cele șase luni de când am revenit în România, am observat că o mare majoritate a românilor s-a lepădat de păcatul “ipocriziei”. Nu se mai ascund, nu sunt fățarnici și, spre deosebire de generațiile trecute, nu mai încearcă să mintă și să-și susțină diplomele universitare, pozițiile publice prin conversație elevată. Într-un act de teribilism infantil, pentru a-și dovedi destuparea mentală, vorbirea li s-a îmbogățit cu “bube, mucegaiuri și noroi”. Pe stradă, la TV, pe Facebook, oriunde mă întorc, am senzația că sunt sub asediul vorbirii suburbane. Buzele, nediferențiate pe gen, împrăștie cu dărnicie, stânga și dreapta, organe genitale și înjurături cu toptanul. Este şic să fii “neaoș” și, ca în multe altele, mulți români aleg să nu o facă măsurat, ci în mediul incorect, cu persoanele incorecte. Iată încă o sumă de exemple:

a) Recent, un ziarist de la B1, Cătălin Prisăcariu, răspunde pe Facebook, la un comentariu critic, dar decent, cu „Mănânci c*cat și sunt politicos pentru că spun doar atât”.

b) O actriță și tânără mamă, Alina Nedelea, și postarea ei îmi sunt aduse atenției de o altă (fostă) prietenă-de-FB. Alina, o femeie frumoasă și probabil inteligentă, ca o mamă bună, dar originală ce este, ne informează în această postare c-o educă pe copila ei, o fetiță de poate 5 ani, să spună poezii:

“Frumoasa mea cu ochii verzi, mai proastă ca tâmpirea.

Eu pentru tine am căzut, de-mi blestem fericirea,

Dar dacă tu nu vrei să vii cu mine printre aştri,

Mă c*c în ochii tăi zbanghii şi în dinţii tăi albaştri!”

Eu nu mă pot abține și o parafrazez pe ex-prietena-de-FB care susținuse că nu ai cum să nu o iubești pe Alina Nedelea: “Desigur. Cum să nu iubești o mamă care își educă fetița cu asemenea poezii”. Acest comentariu o înfurie pe mamă care mă informează prompt că ea și soțul sunt atei (da, nici eu n-am înțeles legătura) și că ea, nefiind ipocrită, își educă fata să utilizeze cuvinte cum este c*r, p-masculin, p-feminin. Cât despre a fi iubită, o doare în c*r. Personal, îi doresc vindecare rapidă, deși mă tem că boala posteriorului s-a răspândit și la creier, afectând responsabilitatea pe care un adult ar trebui s-o aibă față de cuvântul rostit, dar mai ales față de cel scris.

c) La masă, într-un restaurant, un comesean chefliu revarsă complimente asupra prietenei mele pe care, admirativ, o numește “p***ă deșteaptă”. “Sper că nu te-ai supărat, că e un compliment”. Apoi, pentru a ne asigura de bunele lui intenții și a ne permite comparația, numește câteva doamne, prietene comune, pe care el le consideră “p****e proaste”. După o scurtă pauză de sorbire a berii, își întoarce atenția asupra mea și, pentru a-mi câștiga simpatia, menționează că i-au plăcut comentariile mele de pe Facebook. Văzându-le, se pare, s-a întrebat “Cine este p*lică asta?”. Evident, a ținut să îmi explice, folosea cuvântul p*lică în sensul lui cel mai bun, cu admirație.

d) Tot de pe Facebook adunată, un profesor universitar de la Arte comentează autoritar pe baza unui articol: “Un cretin, atât! Până acum l-am flatat, zicându-i bou, dar mi-am revenit, nu mai am clemențe, e un cretin, un oligofren!”

Exemplele ar putea continua să curgă, dar nu văd rostul. Morala e simplă. Dacă a evita, pe cât posibil, rostirea și scrierea acestor cuvinte este ipocrizie, vă rog, nu vă sfiiți: FIȚI IPOCRIȚI! Eu, vă asigur, nu vă voi purta pică. Celorlalți, celor care nu pot fi “ipocriți” și care simt că împrăștierea organelor genitale pe cale orală e semn de geniu și originalitate, țin să le amintesc că VIAȚA are un vagon întreg de săpun cu care îi va spăla și pe gură și la spate până le vor sări fulgii.



Citiţi şi

Soacră-mea

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Andi V. / 18 January 2014 14:56

    Personal cred ca Alina este o femeie inteligenta, scrie articulat chiar daca uneori inunda cu argou care nu sporeste cu nimic valoarea textului. Este plina de resurse si a demonstrat-o. Chiar admir persoanele care reusesc sa se desprinda din soarta ce le-a fost data, sa se ridice deasupra conditiilor pe care le descrie in cartea ei. Numele ei a fost mentionat TOCMAI pentru ca este o persoana publica, cu realizari publice, ceea ce se numeste “un lider de opinie”. Aceasta pozitie pe care a atins-o prin munca si efort impune, in viziunea mea, o anumita responsabilitate civica si sociala. Daca oamenii buni, care au capacitatea intelectuala si statura sociala de a o face, abdica de la responsabilitatea lor, ce mai putem spera de la ceilalti?! Aceasta concluzie este doar o expandare a gandurilor doamnei Emilia.
    Celelalte ganduri ale mele au fost deja descrise de dumneavoastra, cei care ati comentat (si va multumesc pt comentariile voastre, chiar si dnei Liana Toma – pastreaza dialogul deschis si numai prin dialog putem ajunge la adevar). MG a spus corect ca femeile nu se afla in fata unui bufet: sa aleaga tratamentul de egalitate concomitent cu un tratament preferential. Alex a punctat foarte bine ca e mai usor sa tratezi o femeie ca o doamna atunci cand aceasta adera la valorile unei doamne.
    Multumesc pentru citire si comentarii. O zi buna!

    Reply
    • GeorgeR / 18 January 2014 20:13

      @ Andi V. sunteti prea politicos. nu inteleg de ce simtiti nevoia sa te tot scuzi, intamplator am mai vazut si alte comentarii d’ ale tale pe la prieteni comuni pe fb. cred ca scuzele si jena ar trebui sa vina de la aceste femei care dupa opinia mea, ca persoane publice cum spui ca sunt, desi n-am auzit nimic despre ele in alt spatiu- doar genul de “vedetute” de fb, nu se difera cu nimic de dragusence, simone senzuale si alte parasute de televiziune, ba, mai mult si mai rau, pe acelea nu le-am auzit cu asa limbaj. te pomenesti c-au fost jignite ” doamnele ” :-))

      Reply
      • Andi V. / 19 January 2014 17:55

        Nu cred ca incerc sa ma scuz desi inteleg ca frazele mele pot fi privite si din acest unghi. Mi se pare insa ca nu e tocmai drept sa pictezi pe cineva in negru din cap pana in picioare. Majoritatea dintre noi suntem o colectie de defecte si calitati, in amestec. Alcoolismul lui Nichita Stanescu, nu-l descalifica de pe postul de mare poet. Antisemitismul vulgar al lui Henry Ford este o poveste iar revolutia lui industriala este alta poveste.
        Impartasesc frustrarea cu care vad Biance si Simone pe TV dar incerc sa vad lumea in gri si sa nu uit sa subliniez si calitatile unei persoane, nu numai esecurile ei. Articolul vorbeste de anumite defecte ale Alinei care m-au provocat, comentariile incearca sa echilibreze viziunea punctand si anumite calitati.

      • Cosmina D. / 2 July 2014 22:22

        Domnule Andi V., v-aș sccrie pe chat ca doamnele, v-aș îmbrățișa, mult, dar nu vă merit :))

        Mai am un pic și vă printez textul ca pe postere.

  2. Vladi / 18 January 2014 12:46

    genul asta de femei ma dezgusta peste masura si caut sa-l evit! am o singura curiozitate daca au mama, tata, sau insotitor, pentru ca ma indoiesc ca un barbat ar sta mai mult langa astfel de femeie. femeia ” care se da mare”, nu-i place ca e femeie, vrea sa fie si femeie si barbat. nici ” bisnitarilor” nu le-ar placea o astfel de femeie. pana si tractoristii isi pun in cabina tractorului poze cu femeia Femeie, senzuala, ingenua, feminina ! din comentarii vad ca parerea barbatilor este unanima, mai ganditi-va ” doamnelor”.

    Reply
  3. Liana Toma / 17 January 2014 19:14

    Daca tot e vorba de ipocrizie si civilizatie: 1. NU se aminteste numele real al unei doamne intr-un text/ loc public fara acordul dumneaei. 2.Alina Nedelea este “ea” pentru mama ei. Pentru un domn, e “dumneaei” sau “dansa”. Pana cere specific sa fie numita la per-tu. 3. NU critici o femeie in public. Nici sa fie beata cuc si sa urle de la balcon ca te va viola. Asa ceva nu se face. Cand le veti invata pe cele de mai sus, dl Andi Valachi, atunci sa veniti sa vorbiti despre educatie. Poate daca mai stati ceva timp in occident, dupa vreo 30 de ani ne veti putea educa corect. Doar daca va vom cere acest lucru, insa.

    Reply
    • MG / 17 January 2014 21:41

      De unde si pana unde o femeie nu poate fi criticata in public :)? Ea nu e om, ca si barbatul??
      Si de ce sa nu-i fie amintit numele in public? Ia vezi in jur de cate ori persoane sunt numite pe numele lor in publicatii romanesti sau straine si nimeni nu le cere acordul.

      Iar in occident, cel putin in SUA, nu exista “dumneai” sau “dansa”. Exista eu si tu (nici d-voastra nu exista).
      Iar acest text publicat aici e unul informal (daca nu v-ati dat inca seama), nu formal. Nu e text de business iar Catchy nu are orientare de business unde toata lumea vorbeste la per d-voastra.

      Reply
    • Alex Alexandrescu / 18 January 2014 0:30

      Statutul de doamna se castiga prin comportament, limbaj, atitudine, comportament in societate, in concluzie nu orice femeie poate fi numita doamna. Ati auzit cumva celebra expresie “multe femei , puţine doamne !)??? La fel se castiga si respectul. Aceasta individa, despre care se face referire, nu poate fi numita nici macar femeie, deoarece prin ceea ce exprima a ramas la stadiul inferior de femela. Intamplator, tot ca urmare a lecturarii acestor comentarii, am dat peste brosura ei autobiografica (unii o numesc carte), care se vinde la pretul unui pachet de tigari, din care am aflat ca intr-o perioada a vietii ei, a practicat cea mai veche meserie din lume( cred ca nu trebuie sa specific care este aceasta, nu-i asa??) In concluzie, ma raliez opiniilor domnului Valachi si ma transform intr-un aparator fervent al bunului simt, decentei in exprimare si valorilor traditionale care trebuie sa le perpetuam si sa le sadim in mintile si sufletele copiilor nostri.

      Reply
  4. Emilia / 16 January 2014 23:07

    Ce sa mai asteptam de la oamenii de rand cand o “scriitoare” cum e Nedelea este propusa pentru nu stiu ce premiu literar…? Daca ati citit cartea Soseaua Catelu 42, intelegeti la ce ma refer. Faptul ca aceasta carte a avut atata trecere, spune multe despre gusturile unora…(multora, se pare).

    Reply
  5. Miss Gane / 16 January 2014 15:33

    Ce vocabular de mahala! :((.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro