Mame? Nu, doar femei frustrate

13 December 2016

claudia-baneaEl este Cosmin. Are 9 ani şi îl văd destul de des la magazinul din colţ. Vine să-şi ia dulciuri. Este un copil frumos, cuminte, poate mult prea cuminte decât ar trebui să fie la vârstă lui şi pare mult mai matur decât este. Am un sentiment de câte ori îl văd, că ştie lucruri pe care mulţi dintre noi nu le ştim. Nu cunosc mare lucru despre el, dar ochii sunt cei care spun totul. Iar ochii lui… ascund sigur o parte din misterele universului. Este unul dintre copiii care trăiesc o dramă.

Cred că eram în liceu când îmi puneam deja problema dacă voi fi o mama bună. Sincer, nu eram prea convinsă că o să am un copil, conştientă fiind încă de atunci că un copil este o mare responsabilitate şi că tu, ca părinte, nu ai dreptul să te joci cu viața lui. Mă gândesc că cel puţin în ultima vreme unele femei fac copii din egoism, ori pentru a “prinde” un bărbat ori pentru a salva o căsnicie. Sărmane fiinţe, demne de milă, cu creierul neted.

Mă întreb cât de evoluată ar trebui să fii ca să înţelegi că nici un bărbat din lumea asta nu poate fi ţinut într-o relaţie dacă nu vrea. Îi poţi face tu duzină de copii, dacă e să plece, pleacă. Pleacă pentru că se plictiseşte, draga mea, de cele mai mute ori, pentru că tu îţi creezi iluzia că aceşti copii îţi oferă o stabilitate în relaţie şi uiţi să mai fii femeie şi iubită.

Cât de cretină poţi să fii să crezi că îţi pot manevra propriul copil ca pe o marfă? Că îl poţi folosi ca să şantajezi emoţional? Cel mai urât se întâmplă, desigur, în cazul unui divorţ. Când copilul trăieşte o mare dramă. O dramă care îl poate marca pentru toată viaţa.

Este dovedit faptul că mamele au drepturi mai mari să primească custodia copilului. De ce? Răspunsul suprem este „eu l-am născut, eu m-am chinuit cu el”.

Femeile au întotdeauna impresia că li se cuvine totul. Au dat naştere unui copil şi din momentul ăla ele merită toată atenţia din lume. La despărţire, iau copilul şi îi interzic tatălui să-l vadă mai mult de două zile pe săptămână. Există tendinţa aceasta de răzbunare pe care femeile o nutresc după un divorţ. Practic, copilul ăla devine o armă pentru a-l manipula pe fraier sau a-l pedepsi pentru neplăcerile cauzate în timpul căsniciei şi care au contribuit la ruptură.

Îi mulţumesc lui Dumnezeu în fiecare zi că mi-a dat minte şi că nu fac parte din categoria acestor femei frustrate. Doamne, şi câte am întâlnit! De la cele fără carte şi pretenţii până la minunate cu funcţii, de la care ai oarece aşteptări. Toate gândesc aşa. De parcă eroinele ar procrea singure sau cu Sfântul Duh. Departe însă, de a fi vreuna din ele, Fecioara Maria. Genul asta de personalitate îmi provoacă repulsie şi am încercat cel puţin în cercul meu să fiu un exemplu pozitiv pentru cuplurile divorţate. Mi-aş dori că toate mamele să înţeleagă că este vital pentru copilul lor să păstreze legătura cu tatăl.

divort

Şi am întâlnit atâţia tați faini. Bărbaţii – tați adevăraţi. Taţii care cresc copii, nu ăia care doar îi fac. Cei care se implică în vieţile copiilor lor, cei care uneori au rol şi de mamă, şi de tată. Cei pe care te poţi baza dacă cel mic are febră, care ştiu să facă surprize, care pregătesc cadourile de Crăciun, care îşi duc băieţii pentru prima oară pe un stadion, la meci, cei care le citesc seara poveşti copiilor lor, cei care merg la serbări sau care se uită împreună cu copilul la un film sau la desene animate, cei care cântă şi dansează cu copiii la petreceri, cei care stau un week-end întreg cu copiii acasă, cei care petrec “ca băieţii” cu cei mici, cei care, chiar dacă sunt divorţaţi, nu introduc în vieţile copiilor lor tot felul de relaţii.

Îmi plac taţii pentru că sunt afectivi şi implicaţi şi dedicaţi copiilor lor. În schimb, divorţata frustrată alege de cele mai multe ori să ducă lupte deja pierdute cu ea însăşi, cu fricile şi angoasele ei. Este inutil să încerci să te răzbuni pe ceva ce s-a petrecut, răul s-a produs şi nu uita, este un rău la care ai contribuit şi tu, fie că-ţi convine sau nu. Nu există niciodată un singur vinovat, ci doi. Ca femeie, ar fi trebuit să accepţi mai uşor că s-a terminat. Orgoliul costă mult. Şi te costă viaţa copilului tău.

El, copilul, nu concepe ca familia lui să aibă altă formulă decât mama, tata şi el. Nu înţelege de ce părinţii trebuie să se despartă şi de ce nu se mai iubesc. Are tendinţa de a se simţi vinovat pentru divorţul părinţilor, mai ales dacă copilul este pedepsit sau certat în această perioada, el asociază cele două aspecte şi se simte vinovat pentru despărţirea părinţilor. Părinţii ar trebui să fie sinceri, să-i spună motivul real al divortului şi să-i explice pe înţelesul său că, orice s-ar întâmpla, mami şi tati vor continua să-l iubească. Într-un moment atât de dificil cum este despărţirea părinţilor, copilul are nevoie de dragoste şi de protecţie, dar în aceleaşi doze cu care era obişnuit şi înainte, pentru a nu crea un dezechilibru.

Părinţii sunt obişnuiţi să-și transmită unul altuia mesaje prin intermediul copilului. O mare greşeală. Oricât de mare ar fi conflictul dintre părinţi şi oricât de mult rău ţi-ar făcut el sau ea, este complet greşit ca discuţiile, certurile, conflictele să se manifeste în prezenţa copilului sau să-l implice indirect. Orice copil îşi doreşte să-şi vadă părinţii din nou împreună, de aceea el va încerca inconştient să-i reunească. În asemenea situaţii, părinţii nu trebuie să transforme copilul într-un pretext pentru a rămâne împreună. Este binecunoscut faptul că un copil este mult mai fericit într-o familie monoparentală decât într-o familie cu doi părinţi care se ceartă în permanență.

Un divorţ, în mod clar, separă soţii, dar nu şi părinţii. Să încerci să te înţelegi în privinţa aspectelor educative şi nu asupra detaliilor, este cel mai important. Însă, din păcate, foarte puţini părinţi înţeleg lucrul acesta şi ori de câte ori au ocazia lovesc unul în celălalt, cu tot felul de mizerii.

Cel mai important este să faci să supravieţuiască cuplul mama-tata în mintea şi inima copilului. Adică să petreacă acelaşi timp şi cu mama şi cu tata, chiar dacă ei nu mai locuiesc în aceeaşi casă. Doar în felul acesta copilul va simţi că există un echilibru, o stabilitate. Dar să rămâi lucid şi mai ales părinte în ciuda a tot ce s-a întâmplat impune păstrarea unui grad minim de conversaţie şi de respect. Jennifer Weiner spunea ” tragedia este să rămâi într-o căsnicie nefericită, învăţându-ţi copilul lucruri greşite despre iubire.”

Și tu poți scrie pe Catchy! ?

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro



Citiţi şi

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Spune-mi DA

Ziua în care am divorțat de mama

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Claudia / 13 September 2020 21:15

    Sunt copilul cu parintii divortzatzi. Pana la 23 de ani am fost de peste 10 ori la tribunal pt calculare/neplata pensie alimentara, pt ca tatal, unul din cei mai bogatzi oameni din oras, fie nu platea, fie cerea scaderea ca platea prea mult, a mai fost tatal al unui alt copil dar a fost decazut din drepturi parinteshti, fie a declarat ca nu are venit dar avea 2 masini, firma, casa la curte. Si asta pt ca pana la 12 ani comunismul i-a retras automat pensia alimentara din cont, si apoi cativa ani mama s-a descurcat cum a putut pana nu a mai putut.
    Stiti cate alte cazuri, alti copii ca mine am vazut la tribunal? Multi. Niciunul nu era tatal cu copil ci doar mame… Luati-va cateva zile din viatza si mergeti in sala de tribunal si uitati-va la acei copii, intrebati-i ce parere au de situatia in care au ajuns, si daca intzeleg cu ce au gresit ei.
    Mama frustrata? da. Dar nici tatal natural nu a ajutat, din contra.

    Asta e realitatea romaniei.

    Reply
  2. Mee / 13 September 2020 13:48

    Un articol din carti, realitatea e alta. Mama care lupta ca totusi sa creasca un copil sau mai multi in acelasi camin cu tatăl biologic nu poate avea niciodată rabufniri, ca e catalogata frustrata. Poate autoarea isi dorește un tatic din asta fain cu copii deja crescuti, eventual la liceu, vai ce fain e sa dormi toată noaptea, sa nu mai alergi la medici, sa nu mai faci teme si alte chestii din astea.. insignifiante pentru una care nu le-a trait.

    Reply
  3. M / 13 September 2020 13:47

    Un articol din carti, realitatea e alta. Mama care lupta ca totusi sa creasca un copil sau mai multi in acelasi camin cu tatăl biologic nu poate avea niciodată rabufniri, ca e catalogata frustrata. Poate autoarea isi dorește un tatic din asta fain cu copii deja crescuti, eventual la liceu, vai ce fain e sa dormi toată noaptea, sa nu mai alergi la medici, sa nu mai faci teme si alte chestii din astea.. insignifiante pentru una care nu le-a trait.

    Reply
  4. Bibi / 13 September 2020 13:42

    Mda, tatii ideali!!! Pe bune??? Dar cand te abandoneaza insarcinata in 5 luni, cu al 3 lea copil, ca sa si traiasca viata cu amanta, cand te lasa singura un casa cu 3 copii, operata de cezariana, fara sa se intrebe cum ai putea fizic sa te descurci, sa
    le dai sa manance, sa ti faci cumparaturile, sa i pregatesti de scoala si sa ai grija si de un nou nascut!!!!! Cand se trezeste la doua luni sa si vada copilul, vai iubita lui tati, papusica mea si dup aia dispare in nici 5 minute?!? Care tati ideali?!?! Clar, viata copilulului este cea mai importanta, dar de ce ar avea un asemenea specimen dreptul sa se numeasca tata? Tata esti cand ii citesti o carte, cand il ajuti la lectii, cand stii ce este in sufletul lui, nu atunci cand ii iei si ii culci in pat cu iubita ta, iubita care le face cadouri telefoane si apoi vin acasa si ti spun “ n ai voie sa mi l iei ca nu l ai cumparat tu”. Despre ce vb? Despre educatia si viitorul copiilor sau despre cum sa fac sa ma iubeasca mai mult pe mine?!?! Exista si situatii extreme, dar in majoritatea cazurilor mama este cea care se sacrifica, nu educi un copil oferindu i orice fara restrictii. Mi se pare urat sa generalizati si sa spuneti ca mamele divortate sunt frustrate, pe bune? Poate ca se simt neputincioasa,poate ca uneori este mai bine ca tatal sa dispara definitiv din peisaj pt a nu le face copiilor si mai mult rau. Pai la ce s a insurat, la ce a facut copii?!? Barbatii astia, niste victime……

    Reply
  5. Nina / 13 September 2020 5:04

    Bun și ce facem cu tatii care în timpul căsniciei uitau ca au copil. Tatii care te rugai de ei sa vina sa stea puțin cu copilul.. 10 minute sa poți sa faci o baie, o ciorba sa crape în el, sa întinzi rufele care stau de 2 zile în mașină, sa stai puțin întinsă ca îți crapa capul de durere din cauza nenorociți de racilei și a sinuzitei. Bai când va aud!!!! Bărbatul niciodată nu va putea sa tina locul unei mame. Mama e mama frate!! Da exista mame frustrate care se folosesc de copii și nu e bine. Dar de unde știi tu ce a făcut tatăl lui Cosmin la viata lui? De ce proasta aia s a despărțit de el?? Eu sunt în divorț acum pt ca m am saturat sa ma rog de el sa își aducă aminte ca are copil. Nu a ieșit o data ma, o data în parc cu el singuri ca băieții. Ma rugam de el sa vina sa stea puțin sa pot sa fac o baie. Erau zile când pleca dim înainte sa se trezească băiatul și venea seara târziu după ce adormea. Și nu, nu pleca la munca… Dar.. El avea treaba! Acum și-a adus brusc aminte de el. L-a dus cu trenul sa îl plimbe, l-a dus la locul de joaca.. Îl ia sa doarmă cu el o seara pe săptămână. Bărbații își amintesc numai la divorț cât își iubesc copii. Ca de altfel fiecare are un motiv de divorț. Femeia de bine nu pleacă!! Articolul asta mi se pare absurd și generalizat. Ca și cum toți bărbații sunt niște minunați. Draga mea sau dragul meu(tind sa cred ca e scris de un bărbat) copilul meu când avea colici și urla ghici cine sforăia ca porcul și cine făcea ture cu el în brate pana la 5 dim. Și a doua zi nu dormea toată ziua, ce crezi, spala calcă făcea mancare. Cine? Eu!!! Asa ca lasă ma!!!!

    Reply
  6. Isa / 15 November 2018 16:18

    Autoare este singura mamă nefrustrată din câte există, așa afirmă ea. Mai are sens să citim ce scrie acolo?

    Like 1
    Dislike 1
    Reply
  7. Doina / 15 May 2017 14:54

    Ce este tragic, sunt atat de ocupate cu frustrarile lor incat neglijeaza complet copiii. Iar mai tarziu sunt si mai frustrate. Deci este un cerc din care greu mai scapa. Copiii aia care sunt singura lor realizare incep sa fie obrasnici, sa faca probleme extreme, sa le jigneasca si sa le spuna ca nu sunt mame bune….e tragic…pana la urma asta le e soarta….e un ciclu care trebuie sa mearga mai departe, judecatorii, psihiatrii, psihologii, puscariile…au nevoie de acesti oameni.

    Reply
  8. Doina / 13 May 2017 17:31

    Si cateva si.au si facut aparitia. Majoritatea sunt bolnave sau needucate! Sau si una si alta. Daca mai e si urata sa te feresca dumnezeu! Frustrate sunt doar cele ramase agatate in relatii unde nu au mai fost dorite, in relatii pe care le-au pacalit. Frustratele scot flacari pe gura multi ani si trag de copii, invocandu.i ca motiv pt ,,lupta lor” de fapt singurul lucru de care le pasa sunt ele si ,,obiectul pierdut”. Celelalte, trec absolut neobservate, isi vad mai departe de viata linistite si cuminti.Isi gasesc fericirea f repede, nu neaparat intr.un barbat, sunt femeile care stiu sa se bucure de linistea copiilor lor. Astea sunt adevaratele mame. Au constientizat demult ca o relatie toxica distruge, in general sunt cele care ies ele din relatie, sau o fac frumos de comun acord!

    Like 1
    Dislike 1
    Reply
  9. Oana / 2 April 2017 17:30

    Eu ma întreb dacă autoarea articolului e mama. Dacă nu, sa nu mai scrie lucruri despre care HABAR nu are! Pana nu esti mama, nu ai cum sa ai opinii relevante privind nimic din ce ar include copii.

    Reply
  10. Ivy / 2 April 2017 16:06

    Auzi, dar tu nu ai cunoscut decat mame frustrate si tati faini? Sa stii ca, cel putin dpdv statistic, proportia e mult mai mare din celalalt unghi: mame singure care isi asuma responsabilitatea cresterii unuia sau mai multor copii fata dei tati neimplicati absolut deloc in viata copiilor. Cred ca ai vrut sa scrii despre un anume tip de om care iti place tie, atat dintr-o tabara (femei frustrate, dar sa stii ca e frustrant sa cresti singur un copil, nu stiu cine iti da tie dreptul sa le numesti asa pe aceste mame singure), cat si din cealalta tabara (tati implicati). Deoarece stiu sa citesc dincolo de cuvinte, parerea mea e ca esti incurcata cu unul dintre tatii “implicati” victime ale unor scorpii de femei care-i santajeaza cu odrslele procreate la adapostul unui petec de hartie numit “certificat de casatorie”. Cum spuneam, parerea mea.

    Reply
  11. Claudia / 8 January 2017 10:24

    Autoarea nu este deloc o idealista ci foarte realista. Slava Domnului a avut șansa sa cunoască in viața asta, tati in adevăratul sens al cuvântului. Mai mult decât atât, autoarea stie sa facă diferența între calitatea de “bărbat” a unui individ și aceea de tata. Sa nu le confundam, totuși. Ca in ceea ce o privește pe prima , stau, de la prost la foarte prost, mulți dintre ei, asta așa este, însă e o alta poveste. Autoarea și-a găsit partenerul, exact acela pe care l-a dorit. Doar ca a face public acest aspect nu se numără printre prioritățile ei. ???

    Reply
  12. Roxana / 7 January 2017 13:40

    Imi plac oamenii idealisti, asa cum e autoarea articolului.
    Si mie imi plac tatii implicati in educatia si cresterea propriilor copii. Atata doar ca in viata reala sunt foarte greu de gasit. Majoritatea sunt buni povestitori, suficient cat sa isi puna fosta consoarta intr-o postura proasta si sa ii suceasca mintile actualei. Dar de fapt, sunt niste simpli donatori de sperma, total neimplicati in viata copiilor, dar care incearca prin copii sa se razbune pe fosta. Cazuri sunt multe. Le stiu direct de la sursa.
    Ii urez autoarei sa gaseasca un partener asa cum doreste.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro