Când spunem “e absurd să faci educație sexuală înainte de 18 ani pentru că le dai idei copiilor”, e bine să știm că educația sexuală înseamnă în primul rând prevenție. În țările care se preocupă de acest aspect, specialiștii folosesc o tehnică simplă și foarte eficientă – “eventuality plan”, adică identifică potențiale situații de risc și acționează înainte ca pericolul să se transforme în incident sau accident.
credit foto: Simona Damian
Sexualitatea înseamnă relații sănătoase, limite, consimțământ, valori morale, spiritualitate, siguranță, responsabilitate. Iar atunci când nu o abordăm, îi lăsăm, de fapt, pe copii să descopere un singur aspect al sexualității – genitalitatea. Iar de aici lucrurile o pot lua foarte rău la vale pe panta – sarcini nedorite, BTS, prostituție, abuz, traficare etc.
Discursul anti ed sex are, în general logica: dacă faci ed sex, dai idei copiilor, îi tentezi să încerce lucruri. Deci, dacă nu faci ed sex, nu le dai idei și nu sunt tentați. Dincolo de acest discurs, realitatea ne arată însă că, în lipsa ed sex, copiii încearcă în continuare, în feluri extrem de nesigure și periculoase.
23% din mamele minore ale Europei provin din România! (Organizația Salvați Copiii, 2020)
Ovidiu Damian, autorul volumului Dizabilitate și sexualitate. Ghide de educație și consiliere
Citiți și Educație sexuală – facem sau nu facem?
Citiţi şi
România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea
Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educației
Am fost crescută de o mamă narcisistă și un tată complet absent emoțional
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.