Mama ești tu, femeia care citește acum aceste rânduri. Ție mă adresez, n-am greșit titlul, tu ești Eroul! Fie joci rolul de mamă pentru propriii tăi copii, fie ești mama elevilor tăi, mama prietenilor tăi, colegilor tăi sau mamă pentru părinții tăi.
N-am vrut să te numesc eroină fiindcă că tu ești și mamă și tată și tu ai toată forța necesară de a da naștere și de a întreține viața în cea mai bună variantă a ei. Asta e forța interioară a femeii. Iar când știi să te joci mixând energiile, feminin & masculin, atunci devii Eroul vieții copilului tău, copiilor tăi.
Sună”WOW!”, nu-i așa? Câtă putere vine din profunzimea acestei afirmații. Dar, altfel, tu mai știi cine ești?
Cine ești tu în afară de a fi Eroul? Eroul e un personaj. Te-ai confundat cu el? Upps… Știu, îmi vei spune că a trebuit să o faci, că cineva trebuia să-și asume rolul etc… Dar, stai un pic, închide ochii pentru câteva secunde și întreabă-te: “Eu cine sunt?”.
Oana Pellea și mama ei. Sursă foto: pagina de Meta.
Unde e femeia, omul, unde e fetița, adolescenta?
Zi de zi joci diferite roluri. Zi de zi faci diferite activități. Te trezești de dimineață, pregătești totul. Îl duci pe piciul tău la grădi, faci pachețele pentru școală, mergi la job, seara ajungi acasă și pregătești masa, strângi repede prin casă, te asiguri că toată lumea are haine curate și călcate, o suni pe mama ta să vezi ce mai face, tragi de prietena ta să meargă la terapie, îți încurajezi soțul să ceară o mărire de salariu și câte și mai câte altele. Stai, că vine acum și Moș Crăciun! Acum el ar trebui să fie Eroul, dar tu, tu nu și nu!
Vrei să faci singură curățenie în toată casa, să faci cinci feluri de mâncare și să cumperi cadouri potrivite pentru toată lumea. Chiar dacă vei munci pentru toate acestea zi și noapte ești gata să sacrifici totul, adică pe tine și o vei face! Ca de obicei. Dar ce ești tu? Mama, eroul sau te joci de-a Dumnezeu!??
O să obosești, știi?
Viața asta nu-i doar despre muncă și despre sacrificii. E și despre altceva. O să-mi spui acum că faci toate astea și apoi te vei bucura. Hai să-ți dau o veste: o să fii ruptă de oboseală, ce să te mai bucure??? Poate o porție de somn. 🙂
Îți spui și le spui copiilor că muncești pentru ei. Asta te ține în viață și îți dă putere să o faci zilnic. Ok. Dar știi că de fapt nu o faci pentru ei. Acum nu se pune neapărat problema supraviețuirii. Nevoile ne sunt împlinite. Nu muncești doar pentru copii. Muncești în fapt pentru tine ca să fii împăcată că ești un părinte bun, că ai făcut tot ce puteai face pentru copilul sau copiii tăi, pentru elevii tăi sau pentru părinții tăi, pentru prietenii tăi.
Și hai să-ți mai spun un adevăr. De multe ori copiii preferă prezența ta și nu jucăria cea nouă cumpărată cu mari sacrificii. De asta se joacă o zi, o săptămână, o lună și apoi se plictisesc de ceea ce le-ai cumpărat. Ei, de fapt, își doresc prezența ta. De tine, mama, nu se vor plictisi niciodată!
Mama – în rolul principal al Eroului.
Așa am început articolul, parcă. :)) Jucarea unui rol presupune o scenă. Scena e viața. Tu ești eroul principal și e măgulitor. În același timp e presant, copleșitor. Tu ești pe scena vieții, jucând rolul vieții tale și ai și public. Ei te vor aplauda sau te vor condamna pentru cea mai mică greșeală.
Pentru cine joci de fapt? Ce preț are succesul?
Într-o zi, copiii tăi vor fi mari, vor pleca de acasă și își vor întemeia și ei propria familie. Tu atunci cine vei fi? Ce rol vei mai juca? Vei mai juca?
Vei fi mulțumită de felul în care i-ai învățat să trăiască, să se iubească? Se vor iubi pe sine și vor avea grijă de ei? Sau se vor sacrifica la rândul lor pentru alții?
Ce-ar fi, începând de azi, să te gândești un pic și la tine? Doar un pic, doar câteva minute pe zi, apoi o oră, apoi o zi din săptămână. Hai că te descurci cu planificarea, doar planifici zilnic viețile tuturor.
Ce-ar fi să te gândești de-a ce te vei juca când nu vei mai avea rolul Eroului?
Acțiunile din prezent ne generează viitorul! Cum arată viitorul tău?
P.S. Dragă mama, te onorez și te îmbrățișez! Rolul tău e un dar Divin. Fii bună și blândă, mai ales cu tine!
Guest post by Florentina Dumitru
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Ziua în care am divorțat de mama
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.