Malaika

29 August 2014

mm_39

Miriam Makeba – Malaika

Pata Pata (cântecul care a propulsat-o spre glorie în 1956)

Miriam Makeba, căreia i se spunea “Mama Africa”, a fost o cântăreață sud africană și activistă pentru drepturile omului. Ea a introdus cântecele Xhosa și Zulu în lumea muzicii americane. Cele mai cunoscute sunt “Pata Pata,” “The Click Song” și “Malaika.”

Zenzile Miriam Makeba s-a născut pe 4 martie 1932 în Johannesburg din tată Xhosa și mamă Swazi. Makeba a început să cânte în corul școlii și la mijlocul anilor ’50 cânta jazz ca un profesionist cu normă întreagă. În câțiva ani, își face un nume în toată Africa de Sud.

În 1959, Makeba apare într-un documentar anti-Apartheid, “Come Back, Africa”, regizat de Lionel Rogosin. Rolul minor atrage atenția publicului american și este invitată la premiera filmului în Italia.

Este remarcată și de Harry Belafonte care o ajută să se stabilească în SUA, unde va avea o carieră de succes. Binecuvântată cu o înfățișare care atrăgea masiv atenția, cu o voce fabuloasă și cu o prezență scenică intensă, își fermeca audiența cu cântecele și grația ei.

S-a folosit de faima ei pentru a face campanii împotriva brutalității regimului apartheid. Ca urmare, guvernul sud african îi revocă pașaportul în 1960. Miriam se implică în mișcarea pentru drepturile civile ale afro-americanilor.

Miriam Makeba in concert, 1969 (Photo by Pfändler/RDB/ullstein bild via Getty Images)

În 1962, cântă la aniversarea zilei de naștere a președintelui John F. Kennedy (unde a cântat și Marilyn Monroe) și în iulie 1963 adresează ONU prima din cele două apeluri la acțiune împotriva apartheidului din acel deceniu. Ca răspuns, în 1963, guvernul sud african îi revocă cetățenia și dreptul de a se întoarce în țară. În 1965, împrună cu Belafonte, câștigă un premiu Grammy pentru Best Folk Recording.

La mijlocul anilor ’80, revine în atenția publicului după ce îl întâlnește pe Paul Simon și i se alătură în turul Graceland care va face istorie. După căderea regimului apartheid s-a întors pentru prima dată acasă în 1990. A continuat să facă muzică și să fie activistă pentru drepturile civile până la moartea sa în 2008.

Istoria mai detaliată, aici




Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro