Măi, toanto care ţipi!

30 March 2016

Copii cu părinți prost crescuți. Da, părinți prost crescuți! Păi, cum de ce? Pentru că, dacă mergi cu copilul pe stradă și doar pe soțul îl ții de mână și copilul e la doi pași în spatele vostru, ca și cum ar fi al nimănui, scuze, te rog… Dacă în tramvai ești absorbit/ă de telefon și copilul îţi povestește ce a mai făcut la școală și tu doar aaa… aha… mda… În parc, of, aici e mult de povestit.

Copilul are cam 2 ani și tu urli la el că e târziu, să nu mai calce iarba… pe bune? E atât de mic, la el alergatul prin iarbă e o joacă și faptul că fuge de tine e tot o joacă! Joaca de a-l prinde (prinsa, parcă îi spuneam noi), joaca de a se ascunde după toți copacii. De ce să nu țipe? Pe cine deranjează? E în parc! Să fugă, să țipe, să se bucure! Când va fi mereu cu capul în tabletă, tv și laptop, îți va fi dor să îl vezi alergând prin parcuri… Un alt copil avea o mașinuță cu telecomandă, era frumoasă și, cel mai probabil, în casă face prea multă gălăgie și nici nu e spațiu suficient, copilul stă, însă, pe loc și doar maşina se învârte! Ok, dar dacă și tu ţi-ai ridica nasul din telefon (din nou), probabil că ar povesti, ar râde sau ar fugi, dar… suntem prea ocupați pentru copiii noștri!

copii la joacă

Era un copil cam de 9 – 10 anișori. Cumva se lovise și plângea cu lacrimi și suspine, dar tu să nu îl pupi să-i treacă, nu! Să tacă, că te face de rușine, că e băiat, of! Dacă tu te lovești, cum ar fi să țipe cineva la tine că ești adult și să nu plângi? Pe facebook scrii că ai lacrimi, că suferi, că plângi după vreun bou, dar când copilul tău se lovește, tu vrei să tacă. De ce?

Nu, nu mă dau mare și rotundă (deși m-am îngrășat 5 kilograme), am și eu copii, sunt mamă, și eu mai am nervi, și eu am alte gânduri, și mie îmi vine, câteodată, să mă dau cu capul de pereți (pe mine!) și timpul e scurt, cu lecții interminabile, cu mâncare, cu somn, rămâne mult prea puțin timp pentru jocuri, pentru discuții, plimbări și alte preocupări pentru copii. Tu, mamă, tată, pune-te în locul lor. Ai greșit ceva la locul de muncă și vine șeful și urlă la tine de față cu colegii… e fain? Te-ai lovit, îți rupi ceva… și vine cel care se presupune că te iubește și te face prost, handicapat, tâmpit… e mișto sentimentul? Sincer, îmi doresc o lume mai bună, mai atentă, mai iubitoare, în care să crească copiii frumos și să devină adulți responsabili și iubitori, cu respect față de cei din jurul lor.

Te-am certat destul! Fii azi lângă copilul tău 10 minute, oferă-i dragoste și atenție. Dacă nu știe, arată-i. Dacă nu înțelege, explică-i. Și tu ai fost copil cândva. Copiii au muuuultă energie! Măcar în parc să o consume, pe bune, vă asigur că, după aceea, dorm foarte bine!

P.S. Dacă nu sunt prea indiscretă, de ce îmbrăcați băieții în blugi, cămașă și pantofi și fetele în rochițe și fustițe prin parcuri? Acolo sunt tobogane, nisip, tot felul de chestii cu care se murdăresc (e absolut normal, căci sunt copii, se spală), sau îşi agaţă hainele –  pff, ai încercat vreodată să te dai pe tobogan în rochiță?

În speranța că ai citit și ai înțeles, fii un părinte bine crescut și iubitor cu copilul tău! 🙂

Guest post by Mariana Lavinia



Citiţi şi

5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți

Soacră-mea

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Cami / 31 March 2017 13:20

    Buna intentie a articolului este umbrita, din pacate, de dojana superioara ce iese din toti porii. Deranjeaza foarte tare generalizarea: “Toti parintii sunt cu ochii in telefon, iresponsabili si tipa la copii”. Doamna, va informez, ca daca sunteti vazuta si dvs in clipele de nervi ce vi le recunoasteti sau…daca sunteti sunata pentru o problema in timp ce sunteti cu copiii in parc….veti intra in aceiasi oala in care bagati dvs toti parintii. Ghici ce: te poti uita la copil daca vorbesti la telefon, se poate juca in groapa de nisip cu pantofi de lac (pentru ca i-ai acceptat moftul sa incalte acei pantofi care ii vor ramane mici in urmatoarea luna), se poate da pe topogan in rochita daca asa alege copilul. Mai presus de toate timpul pe tableta si calculatoare tot dvs, parintele responsabil si aproape de copil, il stabiliti. In functie de abilitatea dvs. va sta el toata ziua, sau nu, pe tableta sau in parc. 🙂 Un indemn la toleranta ar fi mai dragut decat sa scoateti varga la parinti, in ciuda faptului ca pentru unii e valabil articolul.

    Reply
  2. Felicia / 30 June 2016 22:52

    Perfect de acord cu totul, mai putin cu imbracatul…pentru ca de regula copilul dupa ce iese de la scoala/gradinita se duce direct in parc, mai ales daca scoala/gradinita este departe de casa. Si ia, incearca sa il/o convingi ca trebuie sa ajungi mai intai acasa sa te schimbi, sa manance si apoi sa iasa in parc. Am copii, si stiu ca sunt innebuniti si ei si colegii de scoala/gradinita sa ramana in parc dupa, macar 10 min. Si nici faza cu haine de schimb la tine nu tine, ca doar nu te apuci sa dezbraci copilul in parc, nu?

    Reply
  3. Nicoleta / 30 March 2016 22:42

    Ai foarte mare dreptate…bv..ma bucur pt aceste cuvinte

    Reply
  4. Larisa / 30 March 2016 19:41

    Referiror la hainutele neadecvate in parc, unde ne mai afisam cu hainutele de firma daca nu in parc unde vin toti colegii, prietenii si chiar vecini care ne sunt fff carcotasi

    Reply
  5. Cornel / 30 March 2016 17:04

    Mai apar multi intelepti pe internetul asta?
    Cand folosesti cuvantul “toanto” in titlu este foarte clar ca ai un complex de superioritate. Si din articol reiese acelasi lucru.
    Stii, de la oamenii cu complexe de superioritate nu recomand nimanui sa asculte sfaturi.
    Dupa politica si vaccinuri acum romanii se pricep si la crescut copiii.

    Reply
  6. Liz / 30 March 2016 11:59

    Sau, cand vezi parinti ce nu-si pot linisti propriul copil, in conditiile in care acesta e de linistit. In cele mai multe cazuri va reusi un strain s-o faca. Cam asa e cand copilul este crescut cu bona, sau, in conditiile in care nu prea ai timp de el si, apoi, te intrebi: “Ce se intampla cu copilul meu?” Mai exista situatia in care, insasi, parintele e “defazat” emotional si, doreste ca odrasla sa fie altfel. Ar fi la limitele imposibilului, dar, totusi, nu chiar imposibil, ca acel copil sa devina matur emotional inainte devreme. Nu de putine ori se constata ca insasi copiii devin “parintii” unor astfel de parinti.

    Reply
  7. Dana / 30 March 2016 11:06

    ” pff, ai încercat vreodată să te dai pe tobogan în rochiță?”

    Te poftesc sa ii explici asta si fiica-mii (aproape 5 ani):). A functionat doar metoda testata pe pielea ei : mers in parc in rochie, dat pe tobogan si…scos colantii din rucsacul mamei, schimbat rapid tinuta chiar in parc…

    Cat despre parinti cu ochii in telefon, am vazut la metrou la Romana un tata in astfel de ipostaza, cu baietelul (pe bicicleta) pe peron inaintea lui cu cativa metri…daca patea copilul ceva, parintele habar nu ar fi avut…

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro