Mai mult Batman, scump şi filozofic

7 January 2012

Anul 2012 îl va readuce în prim plan pe Batman al lui Christopher Nolan, în The Dark Knight Rises. Nolan, care a devenit unul dintre cei mai puternici regizori ai Hollywoodului (mai ales în urma filmului Inception) a revenit la personajul său preferat Batman (acelaşi Christian Bale). Potrivit ziarului francez Liberation în ultima parte a trilogiei lui Nolan despre Cavalerul Negru se pare că Batman devine foarte profund şi citează frânturi din cartea filozofului german Martin Heidegger – Was ist Metaphysik / Ce este metafizica?– publicată în 1929.

Trailerul filmului are multe scene cu proteste şi lupte între civili şi forţele de ordine. Dacă e să ne luăm după protestele din 2011 şi cele care vor urma în 2012 probabil Batman chiar a revenit la timp să ne salveze măcar virtual.

Recunosc că din punctul meu de vedere Batman nu este un supererou atât de mare cum sunt: Spiderman sau Superman – nu pentru că n-ar avea calităţile fizice sau morale la fel de bine dezvoltate ci pentru că e extrem de bogat aşa că procentul major de putere se datorează de fapt banilor. Poate sunt eu mai puţin poetică dar aşa – cu bani adică, e uşor. Batman are banii de la părinţi (fiind unic moştenitor al acestora) şi îi foloseşte pentru toate artificiile şi gadgeturile de care are nevoie în lupta împotriva răului. E deci un copil de bani gata. Desigur, e de lăudat că-şi foloseşte banii în scopuri nobile dar în comparaţie cu alţi supereroi care n-au bani şi mai sunt şi chinuiţi (muşcaţi de păianjeni sau exilaţi pe Terra în urma dispariţiei propriei planete) este totuşi un norocos.

Revenind la presupusa legătură dintre Batman şi…Heidegger, am găsit pe net cartea profesorului de economie şi filozofie Mark D. White şi a filozofului Robert Arp – Batman şi filozofia: cavalerul negru al sufletului (câteva pasaje aici). Autorii explică legătura dintre cei doi de mai sus printr-un singur cuvânt: MOARTEA. Cu toţii ştim că micuţul Bruce Wayne a asistat la moartea părinţilor săi şi că aceasta a fost elementul catalizator pentru ca mai târziu să se transforme în Batman. El devine obsedat de răzbunare.

Batman este conştient încă de mic că viaţa lui are la un moment dat un sfârşit şi deci posibilităţile lui în lupta cu criminalii (chiar şi cu cei care nu sunt direct responsabili pentru moartea părinţilor săi) sunt limitate. Şi atunci decide să profite de timpul pe care-l are la dispoziţie pentru că pentru el e mai important să acţioneze decât să-şi trăiască viaţa într-o lume coruptă. Well, ce pot sa mai spun decât că e o ambiţie de lăudat. Păcat că e doar ficţiune. Mi-ar plăcea să văd şi la noi copii de bani gata care în loc să dea iama în cluburi şi să se înfigă cu super-bolizii lor prin clădiri şi şanţuri să escaladeze Casa Poporului în căutarea răufăcătorilor :).

Pe de altă parte, apropo de ultimul film şi citatele din cartea lui Heidegger, există şi voci care sunt ceva mai reticente în ceea ce priveşte posibilitatea profunzimii eroului. Iain Thomson, autor al cărţii Heidegger, arta şi Postmodernismul spune amuzat că i s-ar părea interesant să audă textele filozofului german, citate de un Batman care icneşte în timp ce mai pocneşte câte un criminal în faţă.

Filozof sau nu, Batman revine în 2012 într-un film care se anunţă spectaculos, cu un buget estimat la 250 de milioane de dolari ceea ce în contextul crizei globale demonstrează o superputere a …  studiourilor de producţie.



Citiţi şi

Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”

Înapoi în anii nopților magice

Oliver Sacks, fermecător și instructiv – Fluviul conștiinței (zece eseuri)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro