Înainte de a savura de acum înainte o băutură, oricare ar fi ea, dar mai ales una dulce, poate ar trebui să ne gândim dacă merită răsfăţul. Un studiu (nu, nu britanic) care a durat 24 de ani şi ale cărui rezultate au fost de curând publicate, ne spune că astfel de băuturi zaharoase cresc riscul cancerului endometrial. Noi zicem să-i credem.
Acest cancer este deseori împărţit în două tipuri: tipul 1 se dezvoltă de obicei lent şi este provocat de excesul de estrogeni; tipul 2 este mult mai agresiv şi nu este cauzat de excesul de estrogeni (şi nu este o glumă de oameni de ştiinţă). Consumul de băuturi zaharoase este legat doar de cancerul de tip 1; potrivit altor studii, şi de obezitate. Comparativ cu femeile cu o greutate normală, cele obeze au, de obicei, un nivel mai ridicat de estrogeni şi insulină, care sunt factori de risc pentru cancerul endometrial.
Studiul realizat de University of Minnesota School of Public Health a inclus 23.039 de femei cu media de vârstă de 61 de ani, al căror stil de viaţă a fost urmărit din 1986 până în anul 2010. Au fost clasificate patru tipuri de băuturi pe bază de zahăr: punci hawaiian, limonadă şi alte băuturi din fructe necarbonatate; băuturi carbonatate; coke, pepsi şi alte băuturi cola din zahăr; coke, pepsi şi alte băuturi zaharoase fără cafeină.
Femeile au fost şi ele împărţite în categorii în funcţie de consumul acestor tipuri de băuturi; una din categorii includea femeile care nu consumau băuturi zaharoase sau preferau băuturile fără zahăr şi cu un conţinut redus de calorii.
Pe perioada celor 24 de ani ai studiului, 506 femei au fost diagnosticate cu cancer endometrial tip 1 şi 89 au dezvoltat tipul 2. Cercetătorii au descoperit că riscul de a face cancer endometrial a fost cu 78 de procente mai mare pentru femeile care au consumat băuturi zaharoase faţă de cele care au declarat că nu au consumat astfel de băuturi.
Rezultatul a rămas valabil şi după ce s-au luat în calcul şi ceilalţi potenţiali factori care pot duce la cancer, cum ar fi activitatea fizică, trecutul medical în familie în ce priveşte diabetul, consumul de alcool, fumatul, greutatea corporală.
Aşadar, doamnelor, se pare că un pahar cu apă rămâne, deocamdată, alegerea cea mai inspirată!
UPDATE 26 noiembrie, 2013
Iată declarația venită din partea Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare în urma publicării acestei știri:
Declarația Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare,cu privire la studiul potrivit căruia sucurile îndulcite cu zahăr cresc riscul de îmbolnăvire de cancer uterin publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention
Studiul pubicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention nu demonstrează o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și cancerul uterin.
Conform Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii, cel mai mare grup medical integrat nonprofit din lume, factorii de risc comuni pentru cancerul uterin sunt schimbările hormonale la femei, vârsta, obezitatea terapia, hormonală pentru cancerul de sân și condiții genetice moștenite. Băuturile îndulcite cu zahăr nu se numără printre factorii de risc.
Concluziile acestui studiu sunt în conflict cu rezultatele mai multor studii publicate care nu au arătat nici o asociere între consumul de zahăr și risc crescut de îmbolnăvire de cancer uterin. Mai mult decât atât, studiul a măsurat doar comportamentul alimentar la un anumit moment în timp, la începutul studiului, dar trage concluzii cu privire la rezultate legate de sănătate 12 ani mai târziu, fără a mai evalua comportamentul alimentar la acel moment.
###
Despre studiu:
• Concluziile acestui studiu nu stabileasc o legătura de cauzalitate, ci mai degrabă arată o asociere. Este foarte important de reținut faptul că a demonstra o asociere nu este același lucru cu stabilirea unei legături de cauzalitate.
• Mai multe studii publicate nu au arătat nici o asociere între riscul de cancer uterin și consumul de zahăr. Unul dintre acestea a fost un studiu prospectiv publicat în 2011 în aceeași revistă (Friberg et al) și care nu a arătat nici o legătură între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de cancer uterin.
• Printre subiecți, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este foarte variabil, între 1,7-60,5 porții, fără a se face corelația diferențiat, pe categorii de consum, ceea ce nu dă precizie rezultatelor, care sunt vagi.
Despre cancerul uterin:
• Datele Institutului Național de Cancer din Statele Unite ale Americii arată că acest tip de cancer afectează în primul rând femeile aflate la menopauză, cu o vârstă medie de aproximativ 60 de ani la momentul diagnosticului. Factorii de risc cunoscuți includ obezitatea, o dietă bogată în grăsimi, factori reproductivi cum ar fi menarha precoce și menopauza tardivă, și utilizarea de estrogeni post-menopauză.
• Există numeroși factori care au fost asociați cu un risc scăzut de cancer uterin – printre aceștia numărându-se dieta săracă în grăsimi, dieta bogată în alimente vegetale, consumul de produse din soia și utilizarea de contraceptive orale combinate pentru cel puțin un an – pe care autorii nu au reușit să îi ia în considerare în acest studiu.
Citiţi şi
New York: consumul de răcoritoare acidulate, restricționat
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.