Denumirea de Machior circulă mai des pe meleagurile noastre sub xenismul Make-up artist. Atunci, iau și mă întreb: pentru a practica această meserie e nevoie să fii artist?
Răspunsul meu poate fi cel puțin surprinzător: ei bine, eu cred că NU e musai.
În cele ce urmează voi încerca să argumentez această părere.
În primă instanță, se cuvine să menționez că, în cazul meu, grafica și pictura au existat cu mult înainte să practic machiajul, deci răspunsul meu ar putea fi chiar unul avizat.
Ceea ce mi-a insuflat pasiunea pentru machiaj a fost grija pentru propria mea înfățișare, nicidecum pasiunea pentru artă. În opinia mea, machiajul este total diferit de pictură. Ca artist plastic mă inspir din absolut tot ce mă înconjoară, însă ca make-up artist libertățile îmi sunt limitate.
Nu pot să încadrez buzele într-un pătrat, să fac o monosprâneană și să spun că asta este viziunea mea artistică! Nu pot să-mi dau frâu liber imaginației și să trimit pe cineva la un eveniment monden cu un machiaj de avangardă, expresionist sau cubist, de pildă.
Machiajul este, înainte de toate, o disciplină ce înglobează un cumul de reguli și informații: din chimie (se folosesc substanțe chimice ca material de lucru), medicină (trebuie studiată dermatologia și bolile de piele), matematică, geometrie (se lucrează cu figuri geometrice și proporții), artă (matematica culorilor, portretistică). Toate aceaste informații sunt puse în practică prin prisma unor teorii stricte, bazate pe logică.
Vreau să cred că toți colegii mei de breaslă au cunoștințe temeinice legate de cel puțin primele două invocate, altfel studiourile de machiaj ar fi adevărate capcane, furnizoare de pacienți infectați cu stafilococi și streptococi.
Revenind la confruntarea cu arta, de cele mai multe ori, misiunea unui make-up artist este să înfrumusețeze un chip; or sursa de inspirație în acest caz nu e deloc artistică, ea este determinată de tematica evenimentului și particularitățile clientei.
În viziunea mea, un make-up artist profesionist trebuie să lucreze cu trăsăturile clientei, să le corecteze, să focuseze ce are ea mai frumos și să camufleze micile imperfecțiuni în umbre. Un machiaj reușit este un machiaj perfect adaptat trăsăturilor clientei.
Tot aud vorbindu-se de tendințe în make-up: eu personal niciodată nu am fost sclava tendințelor. Nu consider că tot ce se poartă și tot ce este la modă se potrivește oricui. Urmăresc tendințele, cum e și firesc să o faci în orice domeniu, însă în make-up eu le adaptez doar unde cred de cuviință că ele aduc un beneficiu clientei.
În contextul afirmațiilor de mai sus mă declar mai puțin artistă când am de corectat și simetrizat un chip, îmi las imaginația deoparte pentru momentele în care tematica evenimentului mi-o permite.
Care este părerea voastră? Aștept să-mi scrieți aici sau pe pagina mea, unde puteți vedea mai multe din lucrările mele.
Și tu poți scrie pe Catchy! ?
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro
Citiţi şi
Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”
Oliver Sacks, fermecător și instructiv – Fluviul conștiinței (zece eseuri)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.