Paris, anul 1912!
O lume educată, plină de conformism, de reguli ale bunelor maniere şi de restricţii pentru doamne.
O pânză de păianjen, delicată, ce-i drept, în care nu reuşeai să te exprimi decât într-un anumit mod, nu era “chic” să ieşi din casă neînsoţită de un bărbat…
Timpul în care trăiau le era temniţă!
Totul era strâmt, dar nu-şi dădeau seama.
În acel an însă… Theophile Bader şi Alphone Kahn, proprietari ai unei modeste mercerii, au investit în feminitate: după ce cumpăraseră treptat o serie de clădiri, au deschis Galeriile Lafayette. Practic, tot colţul Bld. Haussmann, Chausse d’Antin şi Rue La Fayette a fost unit şi transformat într-un bazar de lux.
Cupola minunată filtra o lumină dulce şi clară.
Cinci etaje pline de mărfuri şi posibilitatea de a proba orice.
Vizionari, patronii au înţeles problemele femeieşti: copiii, bărbaţii şi… toaletele.
Au deschis la subsol primele toalete publice, elegante, pline de oglinzi în care doamnele îşi pudrau nasul şi mai dădeau apoi o tură prin magazin.
Pentru copii au deschis urgent un sector de jucării, pentru bărbaţi unul de haine şi, culmea culmilor, au amplasat o cafenea unde soţii nerăbdători şi bosumflaţi puteau să citească ziarul sau să discute între ei problemele grave ale ţării. Între timp, consoartele îşi făceau de cap liniştite, printre lenjerii cu dantelă şi mătăsuri fine.
Ceea ce a furat însă minţile pariziencelor a fost ajutorul pe care-l primeau la probă de la tineri chipeşi, educaţi şi parfumaţi.
Era vremea rochiilor lungi, a mănuşilor delicate până la cot, a cizmuliţelor moi… Corpul feminin era complet acoperit şi mănuşile, de exemplu, se scoteau doar în intimitate. Eh! La Galeriile Lafayette nu era aşa: se dezgoleau mâinile, se atingeau prelung cu scuza (sau poate doar profesionalismul!) încheierii de năsturei… Erau primii paşi ! Femeile începeau să se dezgolească, să discute direct cu oameni necunoscuţi… Ieşeau din temniţă, graţie a unui magazin care le oferea tot.
În scurt timp şi-au convins bărbaţii că nu are sens să se umfle de cafea cât timp fac ele cumpărături… La Fayette era doar al lor!
Ce de mănuşi s-au vândut în acea frumoasă epocă!
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.