Descoperirile biologului american Janet Braaam ar putea schimba definitiv modul în care mâncăm fructele şi legumele: dacă alternăm lumina şi întunericul în zona de păstrare după modelul zi-noapte, cum ceasul lor biologic mai ticăie câteva zile după cules, ele vor continua să secrete o substanță anti-cancerigenă cu care în natură se apără de dăunători; iar concentrația maximă o ating după orele amiezii.
Janet a ţinut câte 12 ore la lumină o rudă de-a verzei, nişte mure, cartofi dulci şi morcovi şi apoi la întuneric tot câte 12 ore, iar acestea, păcălite, au produs gluorafanină pe tot timpul zilei, dar în cantități mai mari, mai aproape de apus. Fiindcă atunci se pare că sunt dăunătorii mai activi… Cum ar putea fi folosită informația asta? Păi, să ne gândim… Cum noi suntem, după alte studii, într-o formă excelentă cam în același timp cu dăunătorii :), am putea să ne programăm “the happy hour” pentru porția de legume și fructe taman când sunt și ele mai pline de “sănătate”, adică pe la 15:30. Și poate, pe viitor, vor apărea și frigiderele inteligente în care va fi lumină nu doar când deschidem ușa, ci vor putea fi programate să respecte ciclul circadian al legumelor și fructelor noastre cele de toate zilele.
Citiţi şi
Să ne mai lăsăm și duși de val…
Stilul de viață Friluftsliv și câteva imaginare expresii norvegiene pentru stări reale (UMOR!)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.