„Lebăda Neagră” (de Nassim Nicholas Taleb) este o carte surprinzătoare pentru că ne face să fim mai atenți la erorile noastre de gândire și ne oferă directive pentru a evita necazurile cauzate de evenimentele incerte, cu impact ridicat.
Cartea ține să ne comunice despre caracterul incomplet al cunoașterii despre care au vorbit și alți gânditori, doar că Taleb combină termeni teoretici sofisticați cu exemple practice ușor digerabile, și o face cu umor și sarcasm. Pe scurt, cunoștințele nu ne folosesc la nimic dacă nu știm unde se opresc. Uneori ne facem planuri gândind unilateral, ignorăm necunoscutul, și în consecință, plătim scump pentru asta.
Taleb desemnează cu termenul de Lebădă Neagră evenimentele imprevizibile, cu consecințe puternice și explicabile retrospectiv (nu și perspectiv). Trăim într-un sistem complex bântuit de Lebede Negre. Istoria este marcată de inovațiile tehnologice. Datorită tehnologiile informaționale, cunoașterea sporește, dar odată cu ea apare aroganța epistemică, adică ignoranța, confuzia și infatuarea. Supraestimăm ceea ce cunoaștem și devenim victime ale propriilor acțiuni nesăbuite.
Taleb vorbește despre eroarea ludică care se manifestă printr-o tendință a noastră de a simplifica, de a căuta reguli în necesitatea de a reduce dimensiunile problemelor, de a urma scheme cunoscute. O facem din raționamentul de a sintetiza informația pentru a o memora mai ușor, dar anume aici ne scapă aleatoriul. Lumea este opacă, iar aleatoriul este doar o necunoaștere care merită luată în seamă.
Suntem, prin structura noastră biologică, înclinați spre senzațional, de aceea dăm atenție lucrurilor care ne măgulesc, de obicei de suprafață și irelevante. Această eroare narativă ne vorbește despre tendința de a crede în povești frumos ambalate, într-o serie de fapte aranjate într-un cadru capabil să impresioneze și să seducă sistemul nostru socioemoțional. Astfel, ne scapă din atenție relevantul.
Aceeași eroare cognitivă ne face să-i apreciem, venerăm și să-i punem pe piedestal pe cei care au devenit celebri printr-o ironie a sorții, care au avut privilegiul de a rămâne în conștiința oamenilor în bună măsură ca rezultat al modei și nu neapărat datorită unicității talentului.
Eroarea confirmării este cea pe care o comitem foarte des și ea se explică prin faptul că avem în minte o anumită viziune asupra lumii, tratăm opiniile noastre ca pe niște posesii și nu ne place să renunțăm la ele. Paradoxal, aceste opinii sunt întărite de informațiile care apar și care justifică viziunea proprie. Dar nu luăm în seamă că o serie de date nu înseamnă neapărat dovezi și pentru că un singur fapt apărut într-o zi (o Lebădă Neagră) ar putea să detroneze adevărul pe care îl credeam bătut în cuie ani de-a rândul. Autorul ne îndeamnă să căutăm mai degrabă exemple de infirmare în aflarea adevărului, decât de confirmare.
Taleb ne atenționează că lumea este rezultatul unor întâmplări, a imprevizibilului, a necunoscutului. Invențiile cele mai importante din jurul nostru nu sunt opere minuțios planificate, ci întâmplări fericite. Modelul clasic al descoperirilor este cel al lui Columb, căutăm una și găsim ceva ce nu știam că există. Iar descoperiri care au schimbat lumea, precum penicilina, fosforul, calculatorul, cola etc. sunt accidentale. Desigur în lista Lebedelor Negre se includ nu doar evenimente fericite, dar și dezastruoase, de tipul Primului Război Mondial, atacului terorist din 11 septembrie, crizelor economice, dezastrelor naturale (apropo, acestea provoacă șocuri mai ușoare în raport cu cele provocate de om). Aceste exemple ne relevează că realitatea e mult mai complexă și nu se încadrează în scheme cunoscute.
Taleb ne atenționează să nu facem predicții decât în cazul evenimentelor obișnuite, în celelalte cazuri, urmarea unui model linear bazat pe observații și studierea trecutului sunt inutile sau chiar nocive. Oamenii nu-și dau seama că reușita presupune, în special, evitarea pagubelor, nu încercarea de a atrage profituri.
În final, Taleb ne dă un sfat prețios despre atitudinea stoică pe care ar trebui să o adoptăm în fața neprevăzutului păgubos. Nu considera ca fiind un bun nimic din ceea ce îți poate fi luat. Vale (fii puternic, fii vrednic).
„Lebăda neagră” ne atenționează asupra ceea ce este eroare și răstoarnă reguli și modele ce nu-și prea au loc într-o lume complexă, dinamică și plină de neprevăzut.
Citiți și Ce este o lebădă neagră
Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.
Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.
Citiţi şi
Dacă întrebi 10 studenți la medicină…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.