Sincer nu aveam chef să mai scriu despre infidelitate, am făcut-o deja în câteva rânduri, însă un articol scris de Vlad Miriță – Infidelitatea are leac – mi-a ridicat cumva mingea la fileu. Am fost curios, recunosc, am vrut să văd care e leacul ăla împotrivă infidelității. Eram curios să aflu dacă mi-a scăpat ceva. Într-un fel, cam intuiam încotro se va îndrepta textul lui încă din prima parte, când a prezentat omul că având două fețe – trup și suflet. O perspectivă mai degrabă religioasă, departe de cea psihologică, o perspectivă, zic eu, incompletă.
Omul nu poate fi doar trup și suflet. Există și aici – mai ales aici – o sfântă treime care se traduce prin body – mind – spirit. Adică trup, minte, suflet. Nu te poți raporta la om doar prin trup și suflet, negând sau neluând în seamă instanțele psihice, adică tocmai elementele care asigură funcționalitatea noastră. În acest context, întreagă construcție a textului scârțâie din start.
Din punct de vedere psihic, omul are trei zone – cea pulsională (unde se află instinctele: sex, foame, sete etc), cea de control (care se ocupă de decizii) și cea superioară (Supra-eul a care reprezintă instanțele spirituale). Sigur, sunt de acord că există suficienți oameni care nu ating niciodată acea instanță superioară și funcționează cumva cu primele două. Sunt de acord că există destui bărbați care sunt trăiți de propriile instincte, fără să poată luă decizii, fără să-și asume ceva. Însă nu putem generaliza. Există destui bărbați – sper eu din ce în ce mai mulți – care-și descoperă latura spirituală, care se dezvoltă constant și care înțeleg ce înseamnă să iei decizii, care înțeleg că fidelitatea este o alegere. Din punctul meu de vedere, bărbații care au evoluat în zonă spiritualului nu au o problemă cu fidelitatea, ba chiar li se pare ceva cât se poate de firesc. Și ei, ca orice alt bărbat, sunt gata să facă sex. Spre deosebire de bărbații care sunt trăiți de propriile instincte, bărbații spirituali știu ce înseamnă asumarea unei alegeri și știu să-și respecte alegerile făcute.
Ei bine, Vlad Mirita merge pe eliminare, merge pe cartea abstinenței. În viziunea lui, infidelitatea poate fi vindecată prin abstinență. Pe scurt, dacă vrei să nu calci strâmb, mai bine nu mai calci deloc! Un om asumat, indiferent că este bărbat sau femeie, un om evoluat spiritual, indiferent că este bărbat sau femeie, nu are nevoie de abstinență, de reprimare! Pentru omul dezvoltat în plan spiritual, trupul este parte integrantă din sfânta treime body, mind, spirit și nu un dușman.
Omul evoluat spiritual gustă plăcerea, însă nu acea plăcere de bază, strict carnală. Această plăcere atinge mai multe planuri – carnal, energetic, spiritual. Și totuși, Vlad Miriță spune că “abstinența potențează bucuria dăruită de plăcerile fizice”. Pe scurt, dacă iei o pauză, simțurile tale își revin și, atunci când vei face din nou sex, te vei simți altfel. Bineînțeles că îți va plăcea, însă nu ai dreptul să te bucuri prea mult, ca să nu o iei pe panta păcatului. Și uite așa ajungi să-ți impui restricții, să-ți pui lanțuri. Excelent!
Spre final aflăm că infidelitatea este o soluție pentru societatea modernă. Nu, infidelitatea nu este o soluție, ci o ALEGERE a omului neasumat, a omului nehotărât, a omului care refuză să se cunoască, refuză să se dezvolte și se lasă trăit de propriile instincte. Miriță spune că, dacă am ține cont de rânduială Bisericii, nu am mai auzi expresii precum: “Nu ne mai înțelegem”, “Nu mai e ce a fost între noi”, “Nu ne mai potrivim” etc. Aici nu pot fi de acord. Un om care nu își cunoaște propria funcționalitate și nu înțelege care sunt mecanismele unei relații nu are cum să ajungă să trăiască asumat. Cum să-ți asumi ceva ce nu cunoști?
Drept urmare, până la rânduiala Bisericii, adică până la reprimare, eu aș recomanda cunoașterea. După aia, fiecare e liber să aleagă ce leac vrea împotriva infidelității. Sunt convins că atunci când ajungi să te cunoști, nu mai ai nevoie de leacuri pentru că infidelitatea nu mai reprezintă o problemă.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.