Despre colecția Les Exclusifs de Chanel, scriam aici: …”vine vremea când, știutoare, o femeie ajunge să încredințeze parfumurilor pe care le îmbracă o parte din comunicarea cu lumea din jurul ei. Atât de importante vor ajunge parfumurile în viața ei. Și pe unele le va lua, fidelă, peste praguri de timp, pentru că în fiecare femeie rămâne ceva imposibil de schimbat de oameni sau de vreme, iar pe altele le va înlocui la momentul revelației cu noi parfumuri-poveste, mai rafinate, mai subtile, mai bune ambasadoare ale schimbărilor. Pentru că parfumurile unei femei sunt bornele devenirii ei. Iar memoria olfactivă e de-o fidelitate inegalabilă: nu există uitare, dacă există aceste minunate depozitare ale amintirilor despre cine-a fost.”
Parfumurile gamei au fost 16 la număr, fiecare cu semnificația și importanța lor în viața lui Coco Chanel, până pe 4 ianuarie 2021, când li s-a adăugat al 17-lea. Ultimul venit în această exclusivistă familie a fost… Le Lion (Leul).
LE LION DE CHANEL
Câteva vorbe despre viața sub semnul leului…
Născută pe 19 august 1883, Gabrielle Chanel a fost, după zodiac, leoaică, iar al cincilea semn, leul, a vegheat asupra ei. Așa a crezut, așa s-a întâmplat. Superstițioasă și fascinată de stele, Gabrielle a considerat leul o sursă de noroc și, atunci când i s-a arătat obsesiv, a înțeles că vor fi de nedespărțit.
Iată cum s-a întâmplat. Era 1920, Gabrielle era în doliu după Boy Capel, iubirea vieții ei, care murise într-un accident de mașină pe 22 decembrie 1919. Prietena ei din 1917, Misia, care tocmai se măritase, pentru a treia oară, cu pictorul catalan José-Maria Sert, o convinge să li se alăture în călătoria lor la Veneția. Iar Gabrielle s-a îndrăgostit nebunește de acest oraș și l-a trăit ca pe o renaștere. Și-a regăsit puterile creatoare în vitalitatea orașului aflat ca și ea sub semnul Leului. Figura care păzea și ocrotea orașul a captivat-o și a inspirat-o.
Simbolul felin al vitejiei și al reînnoirii era peste tot, suveran, decorând frontoanele și ușile palatului din piața San Marco, în mozaicuri ori statui din piatră. Animalul venerat i-a dat puterea de a continua și Veneția a marcat începutul unei noi vieți.
Iat-o pe Gabrielle în 1936, la 16 ani de când a descoperit Veneția, pe iahtul aceluiași pictor catalan, “parcat” în față la hotelul Lido. Numai că acum gazdă îi era Roussy Sert, prințesa Isabelle Roussadana din familia rusă Mdivani care luase locul Misiei, de care pictorul divorțase în 1927.
Comorile artei bizantine pe care le-a descoperit în acest oraș al contrastelor care marchează granița dintre Est și Occident au devenit o sursă durabilă de inspirație pentru stilul ei, în care leul și-a găsit în mod natural locul potrivit.
Pentru că părea să fi fost acolo cu ea de la început, un iubit luminat al coincidențelor, Gabrielle a văzut în leu mult mai mult decât o emblemă: era talismanul ei. Îndrăzneață, instinctivă, solară, ea a cultivat caracterul puternic și independent care a asemănat-o cu leul și s-a înconjurat de prezența sa binevoitoare.
Leul a devenit gardianul apartamentului ei din Rue Cambon, 31.
Sculptat în marmură, bronz sau lemn, așezat pe o masă sau pe o mantie, veghind la țigările și foarfecele ei, regele animalelor i-a protejat spațiul intim. Pentru a-l ține lângă ea, l-a adăugat și creațiilor sale. Gravat pe nasturii costumului din tweed sau pe încuietorile genților, leul va deveni un motiv preferat și pentru bijuteriile CHANEL. Iar acum, iată-l, face o incursiune maiestuoasă, silențioasă, dar remarcabilă, în lumea parfumurilor.
Culoarea
Exact ca pielea leului… mi-a plăcut, nu m-a surprins acest detaliu fin.
Creația
Nasul din spatele acestui parfum magnific este parfumierul Chanel, Olivier Polge. Deja îl cunoaștem, știam ce poate, despre geniul lui s-a spus și s-a scris mult. Acum, mi se pare mai îndrăzneț, complicat era oricum, mai ascuns erotic și senzual decât Coromandel.
Piramida olfactivă
Note de vârf – lămâie și bergamotă
Note de mijloc – labdanum și ambră
Note de bază – vanilie de Madagascar, patchouli, lemn de santal și mosc.
Cu alte cuvinte, oriental. Spuneam îndrăzneț mai sus. Așa e. Creația aceasta rotundă și matură nu e dedicată leului, ca rege al junglei, ci animalului emblematic al casei Chanel și este diferit de orice cunoști deja sau ți-ai imaginat că ar fi un parfum Chanel.
Cum l-am simțit eu…
Bogat, cu personalitate. Vorbim totuși despre leu sau leoaică. 🙂 Deschiderea este destul de puternică, rășinile domină. Eu am simțit și piele, dar și o undă de tămâie, nu nepărat că ea ar și exista, dar am eu o nară defectă. Lămâia vine și împrospătează, dar nu într-atât încât să te ducă spre lumină. Tragi în piept și te pregătești să cobori într-o zonă seducător întunecată. Destul de neașteptat acest pas olfactiv pentru Casa Chanel, dar totuși, cumva, recognoscibil. Uscarea este lină și bogată. Persistența pe piele este impresionantă – după 7-8 ore încă se simte. Leg această longevitate de nota orientală. 🙂
…dar pe fiecare piele același parfum vorbește o altă limbă
Știu multe femei care adoră aromele orientale, dar știu la fel de multe, dacă nu chiar mai multe, care nu pot suporta ideea de a purta un parfum oriental din cauza aromei lor puternice, copleșitoare. Acum nu e cazul – e subtil oriental, cât să-l facă senzual.
Ce e sigur
Nu este un parfum de toate zilele, dar este parfumul cu care să-ți faci o intrare memorabilă, pentru seară, pentru marea întâlnire de amor. Este un parfum de nișă destinat iubitorilor gamei Les Exclusifs de Chanel. Și este unisex! Așa parfumat, un bărbat ar putea spune el 1001 de povești… 🙂
Unde îl găsiți: în flacoane de 75 și 200 ml, este disponibil doar în
Chanel Espace Beauté din Băneasa Shopping City
Give it a try!
#LesExclusifsDeCHANEL #CHANELFragrance
Citiţi şi
Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”
4 august 2024, ora 14:13, Lună Nouă în LEU (horoscop)- ÎNDRĂZNEȘTE!
Stelian Tănase – De ce nu mai vor venețienii turiști
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.