Fostul top model american Lauren Hutton a apărut acum vreo trei săptămâni, în New York Times, şi, impresionată de felul în care arăta la… 67 de ani, i-am salvat poza, cu gândul să scriu cândva despre ea.
Lauren a fost modelul care, în 1974, a semnat un contract de 200.000 de dolari pe an ca imagine a firmei de cosmetice Revlon, pentru 20 de zile de muncă. O reuşită care avea să sucească minţile multor fete de atunci încoace.
Numai că, astăzi, ceva nu mai pare în regulă nici cu modelingul, nici cu revistele glossy. Nu numai că ai mai mult de privit, decât de citit, dar în toate vezi acelaşi tip de modele, tot mai tinere, machiate la fel, după tendinţele sezonului, îmbrăcate la fel, din aceleaşi colecţii, încălţate şi accesorizate la fel, cu must have-urile momentului.
Fete care nu-şi permit să poarte toate scumpeturile la care fac reclamă decât la şedinţele foto. Haine şi bijuterii care, în majoritatea cazurilor, nu li se adresează lor oricum. Pentru că nu ele sunt femeile care în viaţa reală trăiesc aşa cum se sugerează în pictorialele de modă. Este şi aceasta un fel de mică înşelătorie, dar, la câte altele sunt, revistele glossy trec încă drept nevinovate creatoare de iluzii. De care, zic unii, am avea nevoie.
Lauren Hutton, aşa cum arată în fotografia neprelucrată digital, sfidând parcă timpul, nu creează însă nicio iluzie. Este o femeie care a îmbătrânit. Mai “discret” decât altele. Şi abia acum, după ce-a trecut proba timpului, un model poate face o reclamă convingătoare la produsele cosmetice pe care le-a folosit ori la haine care îi vin bine la “etatea” ei :).
Am pus încă o dată sub semnul îndoielii rostul revistelor glossy şi pentru că am convingerea că nicio femeie, atunci când şi ştie ce vrea, şi poate să-şi satisfacă dorinţe ori capricii, nu se mai inspiră din reclame. Şi atunci, pe cine inspiră de fapt prea-crudele şi prea-firavele modele îmbrăcate în ţinute cu preţuri de patru cifre?
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Cred că sunt pregatită să ies din anonimat și să îmi trec numele la sfârșitul poveștii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.