La pădure cu noi!

4 March 2018

În 1854, după un experiment de viață simplă de doi ani, două luni și două zile într-o pădure ce înconjura heleșteul Walden, americanul Henry David Thoreau publica Walden sau Viața în pădure. O pledoarie pentru eco-terapie (întoarcerea în și la natură) cu toate beneficiile validate de cercetători 155 de ani mai târziu: scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, reducerea producției de cortizol (hormonul stresului), stimularea sistemului imunitar (a capacității de luptă împotriva cancerului), creșterea stării generale de bine, a duratei vieții, îmbunătățirea imaginii despre sine și a conectivității la lumea înconjurătoare.

În 1982, “băile de pădure” au devenit parte a programului de sănătate publică în Japonia, iar grădinăritul ornamental (shinrin-yoku) a fost promovat ca terapie. În țara în care exista deja un ritual legat de înfloritul cireșilor și filosofia zen, băile de pădure au prins foarte repede. Mai ales că nu trebuie să faci altceva decât să fii cu copacii, să respiri aerul încărcat de fitoncide, fără să te cațeri, fără să-ți numeri pașii cu vreo aplicație. Ești într-o catedrală verde, mergi sau stai, ideea e să te relaxezi, fără niciun scop, fără niciun efort.

Boris Kustodiev - in padurea de ulmi 1917

Boris Kustodiev – În pădurea de ulmi, 1917

Dar să ne întoarcem la cercetători și rezultatele lor. Timp de 8 ani (2004 – 2012), oamenii de știință japonezi au studiat efectele fiziologice și psihologice ale băilor de pădure, 48 la număr de toate.

Eu zic să nu așteptăm nici ca sistemul nostru de sănătate publică să ne dea vreun ghiont gratis, nici ca vreun trainer să ne învețe pe bani cum să ne plimbăm în natură. Primul ne trimite la plimbare oricum, iar să plătim ca să ne antrenăm în ceva ce-a fost în ADN-ul nostru dintotdeauna, ar fi ridicol.

Să luăm de-a gata rezultatele pentru care alții au plătit bani grei (4 milioane de dolari) și să facem de capul nostru această eco-terapie. În parcuri, dacă n-avem o pădure aproape. Să nu mai stăm atât de mult în fața unor ecrane 2D, când afară e o lume întreagă 3D…

Ia-ți o pauză de la tehnologie chiar azi! Și ce dacă nu e cea mai frumoasă babă și nici nu poți încă umbla desculț prin iarbă… 🙂

Mai multe informații, aici



Citiţi şi

Dragul meu, plăcerile costă…

Tu cu cine faci glamping?

“Adună-te și trăiește-ți viața!“ Bine, bine, dar cum?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro