La început de an școlar, gânduri către părinți

8 September 2019

Dragi părinți, începe o nouă etapă în viața copilului vostru. Încet, încet, el se desprinde de voi și intră în altă lume, în care va fi înconjurat de dragoste, optimism, frumusețe, bunătate și culoare. Nu vă temeți că îi pierdeți, nimeni nu pierde pe nimeni pentru că nimeni nu stăpânește pe nimeni în afară pe propria persoană și de puterea lui de a influența în bine, iar gândul ăsta vă va da forța necesară de a înțelege „părăsirea cuibului”, etapă absolut firească în viața tuturor.
Nu transferați asupra lui experiențele voastre din școală, micile eșecuri sau neplăcerile de atunci. Acelea sunt experiențele voastre, el e un alt om, cu o personalitate în formare, o plămadă pe care voi trebuie s-o dați lumii în stare să ia cele mai frumoase forme, pentru ca, la rândul lor, să-și inițieze semenii, colegii, iar mai apoi copiii, în spiritul cald și bun al plăcerii de a trăi viața și de a se bucura de tot ceea ce aduce nou în acest destin, în această călătorie pe termen lung. Am văzut părinți disperați că vor avea o anumită învățătoare sau anumiți profesori, cel mai greșit lucru.Să știți că nu există dascăli slab pregătiți, ci oameni care nu înțeleg parteneriatul reciproc avantajos care există între elevi, părinți, și cei de la catedră. Cu tact, răbdare și înțelepciune, puteți face astfel încât să îndreptați lucrurile, fără a critica (mai ales în fața copiilor), fără a pretinde că sunteți atotștiutori, fără să defăimați, fără să reclamați.

Imaginea pe care o creați copiilor despre școală, dascăli și învățătură  este HOTĂRÂTOARE pentru soarta lor! Toate sunt trecătoare, mai puțin amintirile elevilor despre școală. Nu uitați că un dascăl aspru poate fi un formator autentic care să insufle copilului Dvs. curajul de a depăși orice bariere, chiar dacă pe moment vi se pare că există o suferință. Ea trece, dar emoția sapă adânc în subconștient. Țineți copilul departe de părerile adulților, mai mult sau mai puțin avizate. Pentru meseria aceasta, dascălul acela a trecut prin niște ani dificili de învățare, deci lucrurile nu sunt niciodată așa cum le percepeți pe moment.

Copilul asimilează în subconștient toate temerile voastre, chiar dacă nu le verbalizați în fața lor.
Copilul trebuie să învețe de drag cu orice om care îi va sta alături pe drumul educației. Important e să primească cu brațele deschise tot ceea ce este NOU, pentru că aceasta îl va lumina și îl va transforma. Scopul dascălilor este acela de a forma oameni, iar acest lucru presupune tot ceea ce este omenesc, cu bune și rele!
Nu-i pedepsiți pentru note! Faceți astfel încât să realizeze prin puterea minții lor ca sunt mai buni decât acel calificativ care este în mare măsură arbitrar și marcat de subiectivitate! Nu-i transformați în sclavii notelor, pentru că le stricați experiențe de maturizare extrem de importante!
Școala este o bucurie și una dintre etapele esențiale în procesul formării lui ca om. Nu există dascăli slabi, există frica părinților în fața NECUNOSCUTULUI.
Tratați-l cu maturitate și cu încredere, și nu uitați că fiecare om are momentul lui de MATURIZARE, indiferent de dorința voastră de a interveni în acest parcurs.
Deschideți ferestre, nu construiți ziduri!
Școala de plăcere poate însemna și coborâșuri. Nu fiți voi aceia care să îi împingeți pe drumuri ocolite, în speranța că le faceți bine.
Pregătiți-i pentru școală cu lucruri frumoase, colorate, pe care să le aleagă personal, pentru că plăcerea de a lua în stăpânire lucrurile de care se va servi zilnic se va transfera și asupra plăcerii de a învăța.
Spuneți-le că învățătura înseamnă să descoperi lumea cu zâmbetul pe buze. Notele sunt efectul dorinței conștiente de a fi mai bun, mai valoros, mai frumos spiritual, sunt o cale către creșterea stimei de sine.
În definitiv, aveți un singur lucru de făcut, cel mai important, acela de a le insufla BUCURIA de a trăi orice eveniment cu conștiința PUTERII care există în ei de a face lucruri imposibile.
Non scholae, sed vitae discimus!
Așa să ne ajute Dumnezeu pe toți, părinți, copii, dascăli.

Să aveți un an școlar plin de succes și bucurii!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți

Eva

Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educației

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro