O fetiță nigeriană de numai cinci ani este considerată „cel mai frumos copil din lume”, „un înger”, „absolut uimitoare”, „păpușă” pe Instagram, acolo unde deja are un cont cu mii de fani.
Fotografa Mofe Bamuyiwa, din Lagos, Nigeria, a postat recent o serie de fotografii impresionante cu Jare, ca parte din ultimul său proiect. Miile de like-uri și sutele de comentarii admirative confirmă că micuța Jare are o frumusețe naturală absolut ieșită din comun, pozele sale primind aceeași atenție precum cele ale deja celebrei Thylane Blondeau (cel mai tânăr model care a pozat pentru Vogue Franța, la numai zece ani).
Jare
Thylane
În conformitate cu spusele fotografei Bamuyiwa, Jare nu este un model profesionist, însă și ea, și surorile ei de șapte (Jomi), respectiv zece ani (Joba) au trăsături impresionante și de aceea îi pozează în mod obișnuit. De altfel, ea ar fi inspirat-o pe mama celor trei surori să le creeze acestora o pagină de Instagram, numită The J3 Sisters. După doar patru fotografii postate, contul era urmărit deja de 6000 de persoane. Bamuyiwa a mai comentat că nu-și dorește decât ca toată lumea să vadă potențialul lui Jare, iar ea să se regăsească în aceste fotografii atunci când va ajunge la maturitate.
O altă mică vedetă este și rusoaica Anastasia Knyazeva, la rândul său considerată „cea mai frumoasă fată din lume”, datorită ochilor săi albaștri și înfățișării de păpușă. Anastasia a apărut deja în câteva reclame și are pe Instagram nu mai puțin de 1,2 milioane de fani, mama sa fiind cea care se ocupă de contul ei încă din 2015, când Anastasia avea numai patru ani.
Anastasia
Și astfel ne întoarcem la o dezbatere mai veche. Ce soartă le așteaptă pe aceste fete, expuse de la cele mai fragede vârste de propriile mame, acestea fiind în cele mai multe cazuri cele ce se ocupă de conturile de social media ale copiilor lor. Și nu este vorba doar de cele câteva excepții care ajung extrem de cunoscute, ci de miile de copii care apar pe rețelele de socializare (Facebook cu predilecție), uneori inclusiv în ipostaze jenante, tot datorită (sau, mai bine zis, din cauza?) zelului de neînțeles al părinților care nu-și mai încap în piele de fală și probabil consideră că dacă nu le vede și nu le admiră o lume întreagă copilul, cumva nu îl iubesc îndeajuns de mult. Dar acest trend nu este însă unul specific epocii digitale. El există independent de internet. Și aș aminti doar nebunia mamelor americance care-și înscriu micuțele la concursuri de Miss, transformându-le în adulți în miniatură și adesea călătorind dintr-un stat în altul, în fuga după premii menite să le hrănească în exclusivitate ambiția, frustrările și dorințele, uitând că astfel își transformă copiii în simple marionete.
Cât de mult bine le facem celor mici aducându-i încă de la vârste fragede în atenția unui public mixt, care, în aparență, îi admiră și-i fac mândri pe părinții lor, dar, în realitate… nu se știe niciodată ce gânduri mai puțin ortodoxe nu le dau pace? Cât este de corect față de acești copii, departe încă de vârsta discernământului, să iei decizii în numele lor și să-i “folosești” pentru îndeplinirea unor visuri personale? Oare faptul că sunt minori nu le conferă dreptul la intimitate? Voi ce credeți?
Citiţi şi
Mumu – Amintiri dintr-o copilărie ‘agresată’
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.