La birou, cu colegii, sau acasă ori la cafenea, singur?

1 February 2018

Modul în care muncim este în continuă schimbare. De la perspectiva înlocuirii oamenilor cu roboți, până la ideea de a munci de oriunde în altă parte decât de la „birou”, statisticile arată că tot mai mulți angajați lucrează fără a avea interacțiuni față în față cu colegii lor. Un studiu Gallup de anul trecut a scos la iveală faptul că 43% din 15.000 de americani au muncit măcar parte din program de la distanță, în timp ce englezii afirmau în proporție de 30%, încă de acum doi ani, că sunt mai productivi atunci când lucrează în afara sediului firmei la care sunt angajați.

Așadar, anul 2018 pare să fie anul în care lucrăm de acasă sau din cafeneaua preferată sau de oriunde din altă parte, conectați prin programe de tip Skype sau Slack, în timp real. Însă viitorul promite performanțe mult mai îndrăznețe, cum ar fi posibilitatea de a lucra prin intermediul unei entități digitale care să ne reprezinte în interacțiunea cu clienții, angajații, colaboratorii etc. Însă oamenii sunt, totuși, „animale sociale”, așa că este firesc să ne întrebăm dacă nu cumva aproape exclusiva relație cu ecranul gadget-urilor prin intermediul cărora muncim nu ne poate afecta sănătatea mentală sau chiar inteligența emoțională.

Detroit Struggles To Re-Build A Bankrupt City Amidst Poverty And Blight

Specialiștii sunt de părere că întreaga dinamică a relațiilor de muncă va suferi modificări. Lipsa prezenței fizice a colegilor nu poate fi suplinită doar de relația virtuală, deși nu mai este neobișnuit să lucrezi zilnic cu oameni pe care nu i-ai văzut niciodată în viață (uneori nici măcar într-o conferință video). Însă toate acestea vin cu un preț – riscul de depresie sau de dezvoltare a unor dependențe în mediul virtual, asumarea unui program de muncă fantezist care să implice pierderi de ritm, nerespectarea termenelor limită sau chiar inițiative legate de vacanțe suplimentare. Astfel, va fi mai greu să se închege tipul de camaraderie specific unei colectivități clasice, iar lipsa acestei coeziuni se va răsfrânge inevitabil asupra psihicului respectivului angajat.

Să muncești izolat poate fi o bună soluție pentru a economisi timp și bani cu deplasările până la locul de muncă sau poate fi inspirațional atunci când peisajul în jurul tău se schimbă, însă, pe termen lung, nu are numai avantaje. Și o spun nu doar specialiștii, ci și cei care au lucrat astfel perioade mai îndelungate. Și asta pentru că tehnologia nu poate suplini tot. Nu poate suplini limbajul non verbal sau intuiția din comunicarea directă. Iar inteligența emoțională a acestor oameni începe să se degradeze.

Pe de altă parte, deși companiile pot, așa cum spuneam, economisi bani dacă angajații lucrează de la distanță, experiența a arătat că există costuri „ascunse” și în acest caz, deși încă nu există cercetări solide pe subiect (mai mult e vorba de tendința de a pierde din eficiență și loialitate). Anul trecut, IBM a rechemat în birouri angajații care lucrau în spații neconvenționale, în timp ce Yahoo a făcut asta încă din 2013 și asta pentru că unele dintre cele mai bune soluții și idei au apărut în urma discuțiilor dintre colegi, fie că erau discuții relaxate la o cafea, fie că erau discuții în cadrul ședințelor.

Și totuși, tot mai mulți oameni vor lucra de la distanță, asta este clar. Companiile trebuie să se adapteze acestui trend și să reușească să mențină ritmul, interesul și implicarea angajaților la fel de vii ca atunci când aceștia se întâlneau zilnic cu superiorii și colegii lor pentru a lucra împreună în aceeași clădire. Managerii trebuie să știe cum să-i supravegheze și motiveze pe cei care lucrează de la distanță, iar accentul nu trebuie să cadă doar pe tehnologie cât mai performantă, ci pe comunicare și coordonare cât mai funcționale. Cât despre angajați, aceștia se vor bucura de flexibilitate și mobilitate. Însă trebuie să aibă în vedere că noile tehnologii sunt cele care le oferă aceste avantaje. Dar și că tot ele sunt cele care îi leagă și mai mult de joburi, pentru că astfel devin accesibili și disponibili în orice moment și în orice loc s-ar afla.

Tu ai lucra(t) de acasă sau din cafenea? Cum ai trăit această experiență?



Citiţi şi

Era bine să fii deșteaptă, că frumoasele sigur ajungeau niște c*rve. Și am ajuns deșteaptă

Visează, gândește și acționează – deschide-ți o afacere!

“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro