La 4 ani de la Colectiv, încă nu există vinovaţi (mărturii din sala de judecată)

15 October 2019

La aproape patru ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv, procesul care ar trebui să ne spună cine sunt vinovaţii pentru moartea a 65 de persoane este încă în desfăşurare. Mărturiile supravieţuitorilor sau ale părinţilor celor decedaţi curg în faţa instanţei, la fel cum curg şi anii fără să ştim de ce o tragedie precum aceasta a putut avea loc.

Unul dintre cei care au ieşit cu viaţă din incendiul izbucnit oe 30 octombrie 2015, Cristian Matei “Mumu”, a fost la termenul de pe 3 octombrie, şi a relatat pe stirileprotv.ro emoţiile celor audiaţi.

“Părinții își stăpânesc cu greu lacrimile, însă ochii le sunt încețoșați atunci când îi povestesc judecătorului ce copii buni aveau, studenți cu note bune sau chiar proaspăt casătoriți, care își făceau planuri de viitor.

Ane Mari Golu este mama lui Tudor Golu, fostul chitarist al trupei Axial Lead, care a murit la vârsta de 28 de ani, într-un spital. Băiatul său a fost artist grafic, animator 2D şi 3D, şi tot el a fost cel care a conceput grafica videoclipulului melodiei “The day we die”, a trupei Goodbye to Gravity.

”Aveam speranțe foarte mari pentru el”, spune cu voce sugrumată mama. ”Eram destul de apropiați, încă locuia cu noi și ne înțelegeam foarte bine”, încearcă doamna Golu să-i explice judecătorului drama pe care încă o trăiește după moartea copilului.

Acum, femeia spune că atunci când vede oameni pe stradă care seamănă cu Tudor este lovită de o tristețe îngrozitoare. De altfel, după tragedia din Colectiv, doamna Golu s-a îmbolnăvit: are puseuri mari de tensiune și … nu mai are memoria ca înainte. Aproape 2 ani s-a dus doar la magazinele unde erau case de marcat, pentru că nu mai putea să socotească.

Ane Mari Golu își încheie declarația în fața judecătorului izbucnind în plâns, în timp ce bărbatul încearcă să o liniștească spunându-i să treacă deoparte, ca să se calmeze.

[…]

Judecătorul poftește în fața sa mai întâi femeile, astfel că începe să vorbească Laura Cristina, fosta iubită a lui Daniel Ciobanu.

Daniel a murit pe 7 noiembrie 2015 la vârsta de 39 de ani.

Era chitarist într-o trupă de rock, iar în acea noapte din Colectiv filma concertul trupei Goodbye to Gravity. Laura și Daniel nu erau căsătoriți, dar se iubeau deja de 7 ani.

Și Laura a fost în acel club-mormânt pe 30 octombrie, iar acum are arsuri pe ambele mâini. Spune că nu înțelege cum a reușit să scape de acolo printre ultimii, ținând camera de filmat în mână.

”După Colectiv, nu știu cine mai sunt! După o chestie de genul asta te gândești care este sensul? Nu există un sens la viață în general”, îi spune femeia judecătorului, care a întrebat-o cum a fost afectată de moartea lui Daniel.

”Unde e justiția, când el era un om din punctul meu de vedere mai bun decât mine?”, întreabă, retoric, Laura, care recunoaște că, de la moartea lui, simte ”o senzație puternică de vinovăție”, pentru că nu a fost ”capabilă” să aibă grijă de el, ”să ieșim împreună din club”.

”Cel mai crunt era dimineața. Deschideam ochii și aveam impresia că vine tavanul peste mine”, spune cu o voce sfâșiată Laura.

Și ea a fost internată în Spitalul de Arși din București, unde a fost tratată pentru arsuri de gradul 3.

În sala de judecată se află și Alex Penescu, acoperit pe creștet și pe mâini, ca să nu se vadă arsurile pe care le-a suferit. Pe cap poartă un batic special, care îi acoperă toată fruntea și ajunge până pe spate, pe toată ceafa. Și mâinile sunt acoperite de mănuși speciale, groase, chiar dacă în sala de judecată este o căldură de nesuportat. Locul este mic, iar ușa stă deschisă, precum și un geam, într-o încercare disperată de a provoca un curent de aer care să mai aerisească locul.

Alex Penescu este de profesie avocat și e pasionat de muzică. Era și pianist în Orchestra Medicilor atunci când s-a decis să se ducă să vadă concertul de lansare al albumului ”Mantras of war” pe 30 octombrie 2015.

”Diagnosticul a fost de arsuri gradele III și IV, pe 45 % din suprafața corpului. Fruntea mea a fost cea mai afectată, a fost reconstruită chirurgical cu piele de pe picior. Nasul, fața, ambele mâini și urechea îmi sunt afectate. Mai sunt arsuri ale căilor respiratorii și pulmonare. Mi s-a spus că de trei ori era să mor pe masă când eram în comă”, i-a spus Alex judecătorului.

”Am fost foarte aproape de cedarea rinichilor. Psihologic vorbind, după 4 ani s-au mai estompat unele chinuri. Dar unele rămân foarte adânci și puternice. Primul șoc l-am avut când m-am privit în oglindă. Auzeam, până să văd, doctorii spuneau cât de bine arată fața. Eu credeam că, practic, nu am nimic. Când m-am văzut, m-am îngrozit și am tradus atunci ce auzeam înainte la medici ca pe o formă de a spune … ce față ai, zi mersi că mai trăiești»”, a mai spus Alex Penescu.

Citiţi şi Nu. Viaţa nu merge înainte şi Colectiv nu e doar un incendiu într-un club

65 de oameni au murit în urma tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, după ce la clubul bucureştean Colectiv a izbucnit un incendiu. În club, trupa Goodbye to Gravity susţinea un concert de lansare a noului album ”Mantras of War”.

Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului”.

Citiţi articolul complet aici.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Lumea în care trăim

41


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro