Katie Bouman, femeia care a făcut posibilă obținerea primei poze a unei găuri negre

11 April 2019

Fără îndoială, vestea acestei săptămâni a fost realizarea primei poze a unei găuri negre de când oamenii au început să studieze spaţiul. Reuşita celor peste 200 de cercetători este cu atât mai impresionantă, cu cât probabilitate bifării acestui obiectiv era destul de scăzută. Practic, ar fi fost ca şi cum cineva ar fi încercat să pozeze cu camera telefonului, de pe Terra, o portocală aflată pe suprafaţa Lunii. Totuşi au reuşit, iar asta se datorează în mare măsură unei femei care de ani de zile a anticipat şi pregătit acest moment: Katie Bouman.

Tot efortul echipei de cercetare ar fi fost în zadar fără algoritmul crucial creat de Katie (29 de ani, împlineşte 30 pe 9 mai). În urmă cu 3 ani, ea a descoperit metoda prin care imaginile surprinse de mai multe telescopuri strategic amplasate pe planeta noastră pot fi recompuse pentru a oferi omenirii primul instantaneu al unei găuri negre. La vremea respectivă, Katie era proaspăt absolventă a Facultăţii de Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială din cadrul MIT.

Sursa foto: Facebook Katie Bouman

Găurile negre sunt extrem de îndepărtate şi compacte, de aceea fotografierea lor nu era deloc o operaţiune uşoară. În plus, se presupune că aceste corpuri sunt invizibile, cu toate că pot proiecta o umbră în momentul interacţiunii cu materia aflată în apropiere.

Astfel, a luat naştere reţeaua globală formată din opt telescopuri numită Event Horizon Telescope, un proiect care a colectat milioane de GB de date despre gaura neagră, denumită M87. Tehnica folosită pentru surprinderea primei imagini a acesteia se numeşte interferometrie, însă, pentru a deveni şi eficientă, a fost nevoie de algoritmul lui Katie Bouman.

Sursa foto: Reddit

În baza cercetătorilor ei, dar şi ale altor specialişti, echipa care a produs marea descoperire a scris codul care a asamblat imaginea. Au fost preluate datele de la fiecare telescop în parte, după care s-a trecut la alipirea lor, ca într-un joc de puzzle super-tehnologizat. Rezultatul a fost prima imagine a unei super-găuri negre şi a umbrei sale. Însă, operaţiunea nu a avut loc peste noapte, ci a fost rodul mai multor ani de muncă, timp în care Bouman a fost cea care s-a ocupat de verificarea şi selectarea parametrilor de imagine.

“Am creat câteva modalităţi de a genera date sintetice, am folosit diverşi algoritmi şi am făcut teste în orb, pentru a vedea dacă putem recupera vreo imagine. Nu am căutat să dezvoltăm doar un algoritm, ci am vrut să creăm mai mulţi, cu diferite scopuri. Dacă toţi reuşeau să reconstruiască aceeaşi structură, atunci prindeam şi noi încredere. Indiferent ce a ieşit, oricine altcineva ar trebui să se dea peste cap ca un nebun pentru a obţine o altă imagine decât acest inel”, a explicat Bouman pentru CNN.

Katie şi o echipă formată din juniori au condus operaţiunea de asamblare a imaginilor, însă cercetătoarea nu a omis să recunoască şi meritele restului echipei: “Nimeni nu ar fi reuşit de unul singur. Toate lucrurile s-au aşezat datorită contribuției oamenilor cu diverse specializări”.

Katie Bouman va începe din această toamnă să predea la Institutul de Tehnologie din California.

Conferinţa TED în care Katie Bouman anticipa, în 2017, cum poate fi surprinsă imaginea unei găuri negre

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.



Citiţi şi

Mă simt ca un gândac

Românii și schimbările

De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro