Je suis Joker – o campanie care nu va exista

Filmul Joker nu va ajunge la mase, deși există un PR bun în această direcție. Filmul cere empatie, o calitate care lipsește din ce în ce mai mult în rândul tuturor societăților. Sună a generalizare, însă acesta să fie singurul păcat de subiectivitate de care să mă încarc în acest articol. Joker este despre cum societatea noastră creează îngeri sau monștri. Definitoriu în acest proces este empatia noastră. Ce vreau să spun mai exact?

Dacă luăm ca punct de plecare biografia lui Hitler spre exemplu, putem extrage de acolo momentul când tânărul austriac își propusese să devină pictor. Deși știm că talentul lui artistic era mediocru, nu cunoaştem ce putea ieși de acolo dacă Hitler ar fi decis să meargă pe calea artei și nu pe cea a politicii.

Empatia, în ambele lui variante biografice, joacă un rol decisiv. Poate cu mai multă empatie din partea oamenilor ar fi reușit să devină un pictor bunicel (e loc sub soare pentru toată lumea) sau ca politician ar fi reușit să devină mai moderat. Felul în care societatea respinge anumiți oameni prin lipsa ei de empatie este cheia înțelegerii filmului Joker. E simplu să spunem că Hitler avea sânge de criminal și noi, societatea, suntem victime ale comportamentului său, însă mai dificil este să vedem că și noi am ajutat la crearea unor monștri în societate.

Este, poate, neelegant să gândim că societatea, prin promovarea unui sentiment de indiferenţă (amintesc de Elie Wiesel care numea indiferența drept opusul dragostei), poate schimba atât de multe.

Personajul filmului este un om cu suflet bun și cu aspirații cel puțin admirabile, dacă nu nobile. Lipsa totală de empatie din partea tuturor, batjocura de care are parte în mod nemeritat, toate acțiunile care îi prilejuiesc suferință îl duc într-un punct fără întoarcere. Joker nu e un film care să instige la violență, ci la empatie. Faptul că unii nu înțeleg mare parte din esența acestui film arată resursele limitate ale propriei empatii.

Fără a face exces de cuvinte sau a povesti filmul, căci nu e cazul, Joker nu este un personaj neînțeles, ci un personaj care nu este ascultat. Nimeni din anturajul său nu-l ascultă. Până și cea însărcinată de stat să-i fie psiholog nu-l ascultă. Dansul său enigmatic nu are nimic misterios. Este un dans al eliberării, un dans care îl pune în sfârșit într-o situaţie de libertate în raport cu societatea. Sună cinic, dar evoluția personajului dovedește că nu există cruzime, ci doar o boală netratată (neîmpărtășită, nemărturisită și alte “ne” pe care le putem adăuga), care putea fi atenuată prin atenția și empatia noastră. Știu, e mult mai ușor să dăm vina pe Joker, dar cea mai bună glumă tot viața o are în pregătire (ca în film), căci fiecare putem deveni un Joker dacă societatea devine tot mai inumană.

Citiţi şi Cinci premiere cinematografice în această toamnă

Intenția regizorului este articulată în această direcție. Publicul are șansa să arunce la coș acest Joker sau să trimită filmul la colțul rebarbativ, patibular al contextului actual. Poate să facă glume, dar să nu uităm că ultima glumă aparține tot Joker-ului. Să nu uităm că fiecare se poate surprinde în infinite moduri, chiar dacă revendică o cunoaștere de sine impecabilă.

Din acest motiv, “Je suis Joker” este o campanie care nu va exista niciodată. Poate totuși avem noroc şi empatia va răsări de unde ne așteptăm mai puțin. Dar cât poate supraviețui optimismul într-o lume ocupată aflată în deconstrucţia empatiei? Cine o fi îndreptățit să răspundă?

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Îndrăgostește-te de o femeie care nu are nevoie de tine

Am cunoscut-o pe cea mai nefericită femeie fericită

Părintele Ionuț Blidar și enoriașii srilankezi

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Alexandru Filimon / 16 October 2019 9:46

    Va multumesc tutuor pentru mesaje, in special celor care au inteles filmul. Empatia e definitorie pentru sanatatea mentala a unui popor. Adevarul e ca suntem responsabili si cand suntem empatici si cand nu suntem, pentru felul in care arata societatea.

    Reply
  2. Laura / 14 October 2019 12:15

    Un articol foarte bun. Felicitari!… v-am citit de multe ori articolele, cu mare placere, d-le Filimon!

    Reply
  3. M B / 13 October 2019 23:30

    Incredibil de bine scris. Felicitari !!

    Like 1
    Dislike 1
    Reply
  4. Ddd / 12 October 2019 13:37

    Si exact din cauza celor care gandesc ca tine sunt atat de multi “Jokeri” in viata reala!! Autorul articolului a explicat pe intelesul tuturor ideea filmului… dar degeaba! Ca tine mai sunt multi printre noi din pacate!

    Reply
  5. zxcvbn / 12 October 2019 10:45

    Nu prietene! Joker e un film care da curaj si dreptate nebunilor sa isi faca de cap!
    Bai ce va mai pierdeti timpul explicand ce ati inteles voi din aceasta minunata capodopera de film, de la care din fiecare sala am vazut si am auzit ca ies oamenii pe la jumatea filmului. Ce frumos vreti voi sa imbracati povestea lui Joker! Hai sa le dam dreptate saracilor nebuni cu probleme mintale! pana unul din asta,Doamne fereste iti distruge familia,pe cineva drag din familie…pt ca nu a fost el inteles si ascultat!!! si mediatizandu-se foarte tare povestea la TV si in filme de genul si compatimindu-l pe saracul personal, atunci din ce in ce mai mult se vor trezi curajosi sa ii calce pe urme (d-alde Dinca). Ai observat ca nr violurilor si rapirilor de copii e in crestere? pt ca nu s-a intamplat nimic cu mister Dinca, au prins curaj.
    Asta faci si tu acum mister,cu articolul tau inteligent….dai dreptate si curaj celor neinteles de societate,saracii de ei.
    SI NU,chiar nu sunt cu “resursele limitate” ale propriei empatii, din contra….doar ca nebunii (ca si cel care i-a dat foc iubitului Oanei Radu) ar trebui sa stea inchisi! ba chiar legi mai aspre,pt a descuraja!
    Cu totii avem momente in care ne simtim neintelesi si ca societatea nu empatizeaza si nu ne asculta nimeni….ce ar mai fi sa incepem cu totii sa omoram pe toti cei care nu empatizeaza cu noi si nu ne inteleg ?!?!?!?

    Like 4
    Dislike 4
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro