De curând, am văzut pe Calea Victoriei, într-o vitrină îmbrăcată deja pentru Sărbători, un brăduț stilizat decorat cu delicate podoabe dintre care una chiar m-a făcut să intru – o “îngerașă” drăgălașă ce atârna străjuită de un glob alb și unul albastru. N-am apucat s-o și ating pentru că chiar de sub nasul meu a fost luată și culcată într-o cutiuță potrivită, pentru un cumpărător care avea un aer victorios – era ultima! Dar am atins și “cântărit” globurile care păreau a fi, după priceperea mea, dintr-un porțelan tare fin. Aveam să aflu că nu era chiar porțelan, ci un material numit Jasper, care avea, firește, și o poveste…
Jasperware sau Wedgwood Jasper este un tip de ceramică inventat în 1774 de englezul Josiah Wedgwood într-o fabrică din Staffordshire. Unde, ani de zile, a încercat diferite tipuri de lut până când l-a găsit pe cel potrivit pentru jasperware, a cărui rețetă a păstrat-o secretă toată viața. Artiștii iubesc acest fel de porțelan, cum îl numesc unii experți, pentru aspectul fin granulat, textura netedă, minunatele finisaje mate și culorile superbe, cum este faimosul albastru de Wedgwood (Wedgwood blue).
Domnul acesta talentat și secretos avea o pasiune pentru arta greacă și prin urmare vasele și cameele neoclasice stilizate înfăţişau scene celebre din literatura greacă sau interpretări moderne ale acestora – cum ar fi Apoteoza lui Homer – care au devenit în timp marca atelierului său. Tot Josiah Wedgwood a fost și un cunoscut aboliţionist care și-a dus campania antisclavie cu mijloacele sale: a pus în circulație câteva camee cu un bărbat negru, având inscripţia curajoasă Am I not a man and a brother?.
Arta Jasperware a atins apogeul în secolul al XVIII-lea, dar continuă să inspire și azi artişti şi colecţionari deopotrivă. Am mai aflat că în fiecare an se scot pe piață un anumit număr de “îngerași/e”, înseriate, și că există pasionați care le colecționează de zeci de ani. Poate la anul, îmi voi comanda și eu, din timp, unul… aici. 🙂
Citiţi şi
Arta mesei înseamnă porțelan, cristal, argint
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.