Japonezii sunt recunoscuți pentru inteligența lor, sănătatea, politețea și starea lor de bine. Explicația stă în sistemul lor de învățământ. Simplu!
În clasele I – VI li se predă o materie numită “calea spre bunul simț”, iar până în clasa a VII a niciun elev nu rămâne repetent! Manierele sunt mai importante decât acumularea de cunoștințe și aceștia sunt anii în care se face educația. Cei șapte ani de la școală…
În toate sălile de clasa I din Japonia există scrise aceste reguli pe perete:
1. Fii vesel
2. Fii activ
3. Fii entuziast
4. Zâmbește
5. Bucură-te de viață.
Valorile în care sunt crescuți
hansei (auto-disciplină)
gambaru (perseverența în a atinge un scop)
yasashii (să fii bun la suflet)
jobu na (să fii puternic și sănătos)
susunde benkyo (să studiezi temeinic)
omoiyari (să fii empatic)
shakaisei (să fii sociabil)
kyochosei (să fii armonios cooperant)
În cele mai multe școli, nu există personal de curățenie. Zilnic, elevii japonezi fac curat timp de 20 de minute împreună cu educatorii, învățătorii și profesorii. Astfel învață respectul pentru munca altora, indiferent care este acea muncă.
În învățământul elementar și în clasele mici, elevii mănâncă împreună cu profesorii lor chiar în sălile de curs, meniurile fiind atent făcute de profesioniști în nutriție.
În aproape toate școlile, elevii poartă uniforme.
Rata de școlarizare este de 99,99%!
În școlile japoneze, până la vârsta de 10 ani (clasa a IV a) elevii dau doar niște mici teste, pentru că scopul primilor trei ani nu este să judeci ce știe sau cât învață, ci să fie învățați bunele maniere și să le dezvolte caracterul. Învață să fie respectuoși cu alți oameni și blânzi cu animalele și natura.
În timp ce în toată lumea școlile încep în septembrie sau octombrie, anul școlar japonez începe la 1 aprilie, odată cu Sakura (perioada când înfloresc cireșii).
La sfârșitul liceului, elevii japonezi au un singur examen foarte dur care le decide viitorul. Un elev poate alege o singură universitate unde ar vrea să meargă și acea universitate are anumite cerințe ca peste tot în lume. Dacă studentul nu reușește să obțină acel scor, nu va urma o facultate. Concurența este foarte mare, doar 76% dintre absolvenți intră la universități. De aceea perioada de pregătire pentru admitere într-o formă mai înaltă de educație este numită “iadul examinărilor”. Urmează anii de studenție pe care japonezii o numesc cea mai grozavă vacanță din viața lor, vacanța de dinainte de a începe munca.
Citiţi şi
Învățătorii, timpul, barbaria și lucrurile de neacceptat
Nimic în afară de ochii blânzi, prea timizi, nu-l deosebea de restul clasei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.