Nostalgia Crăciunului mă cuprinde încă de pe acum și evocarea lui prin amintirile personale mă trimit într-o altă lume, pe alte meleaguri, unde mirosul de brad și portocale nu mă poate opri din visat. Crăciunul înseamnă iubire, familie și speranță, bucurie și stare de bine. Dar ce te faci când tot ce știai despre această sărbătoare, dispare ca un fum, lăsând în urmă doar ideea de „cum ar fi fost dacă”, iar magia nu-și mai face apariția nici măcar la ocazii speciale precum sărbătorile de iarnă? Atunci cauți bucuria și magia, liniștea și starea de bine în altă parte, căci fericirea nu e aproape niciodată acolo unde ne așteptăm să fie, unde ne dorim să existe pentru noi.
Pentru Poema, ceea ce trebuia să fie un nou început, o nouă șansă, o nouă viață plină de fericire alături de Ben, nu este decât o mare minciună poleită de așteptări nefondate, speranțe deșarte și de poziția socială a soțului ei și a întregii lui familii. Poate, oare, o etichetă să-ți aducă fericirea? E oare posibil ca fericirea și împlinirea unei femei să se limiteze doar la intrarea într-o poveste în care nu va avea nimic de făcut, dar nici nu va avea voie să spună ceea ce simte, crede sau își dorește?
Poema renunță la tot, chiar și la ea ca femeie, atunci când îl întâlnește pe el, un chirurg renumit, care îi promite toată iubirea și fericirea pe care o merită. Numai că Poema nu știe că nimic nu este așa cum i s-a zis, iar aparențele și promisiunile i-au luat controlul asupra propriei puteri.
Poți fi fericită dacă iubești și ești iubită, dacă simți că nu-ți mai încapi în piele de bucuria pe care ți-o dăruiește viitorul și evenimentul grandios care urmează în viața ta. Poema nu simte, însă, nimic altceva decât nesiguranță, iar prezentul o înștiințează în privința viitorului alături de renumitul bărbat. E prea târziu pentru o decizie care să schimbe toată realitatea Poemei?
Viața – între basm și coșmar
Viața pe picior mare pare a fi pentru altă femeie, pentru oricine crede că fericirea înseamnă doar renumele pe care ți-l dăruiește puterea financiară de care dispune soțul. Poema poate doar să conștientizeze cât de mare este pasul pe care l-a făcut și cât de greu îi va fi să schimbe ceva – acum când poartă deja noul nume de familie, când doarme singură sau soțul ei nu ajunge acasă cu zilele.
Viața de poveste pe care a crezut că o va avea alături de Ben e doar un basm, la care doar a visat până înainte de nuntă. Prințul ei e un broscoi, iar ea s-a trezit din vis și nu era prințesa fericită. Ce coșmar! Și din el, din păcate, nu se mai poate trezi așa ușor!
Dar niciodată să nu spui niciodată. Dacă vei ști unde să te oprești și când să pui piciorul în prag, vei reuși imposibilul. După cuvinte grele, florile și noile promisiuni de iubire, vor mai putea oare șterge durerea și dezamăgirea din inima Poemei? Statutul va fi cel care va sta cel mai puțin în calea deciziei unei femei sătule să creadă în schimbarea unui om care se va ascunde după ceea ce-l va face mereu greu de atins.
Pe unii nici măcar iubirea adevărată nu îi poate schimba, iar atunci femeia se va trezi din amorțeală, se va aduna și va face pasul cel mare – va porni pe drumul care o va duce spre locul unde merită să fie, acolo unde fericirea o așteaptă.
Fericirea ei este într-un loc unde nici măcar nu a ajuns încă, unde nu a sperat decât să își găsească liniștea, să se vindece și să meargă mai departe.
Un nou început – fericirea e la fel de insistentă precum un bărbat orgolios și care nu e învățat să piardă în fața nimănui
Deși pleacă de lângă familie, de lângă soț și de lângă tot ce i-a adus nefericirea, Ben descoperă refugiul Poemei și își arată puterea până în ultima clipă, arată cine este și, mai ales, cum este el ca bărbat, până la întâlnirea finală cu cea căreia i-a jurat, nu demult, credință și iubire.
Poema și-a dat o șansă nouă la fericire, Ben a eșuat lamentabil, cu banii lui cu tot, căci banii chiar nu pot cumpăra orice.
La ce e bună o căsătorie încheiată cu un divorț? E o oportunitate perfectă, o lecție de viață nemaipomenită! E șansa pe care universul ți-o dăruiește cu un scop: acela de a înțelege că te-ai înșelat în privința propriei persoane, că ai uitat cine ești și ceea ce meriți cu adevărat. O căsătorie eșuată nu vrea nimeni, dar dacă ai parte de ea, e doar pentru că unul dintre voi merită ceva mult mai bun, pentru că unul dintre cei doi va trăi fericirea în altă parte!
Ultimul Crăciun este despre bucuria de a te redescoperi, despre magia pe care o aduci în viața ta odată cu decizia de a pleca din povestea în care nu te mai regăsești, din basmul în care nu mai e vorba despre tine și fericirea ta – dincolo de bani, familie și ceea ce spun alții că e bine pentru tine.
Ultimul Crăciun este despre descoperirea iubirii fără efort, despre ceea ce simți, despre necunoscutul pe care îl îmbrățișezi ca și cum l-ai cunoaște dintotdeauna. Povestea Poemei este povestea bucuriei de a trăi ceea ce ți s-a spus că nu se poate. Este despre acceptarea a ceea ce ești, așa cum ești.
Ultimul Crăciun e povestea care îți arată că nu ești imperfectă, ci doar în povestea nepotrivită, în acea viață în care nu ai ce căuta, nu ai ce dărui mai mult, nu ai ce schimba sau nu ai cum să contribui mai mult decât ai făcut-o deja.
De ce Ultimul Crăciun? Pentru că e nevoie să credem în puterea de a o lua de la capăt. E impetuos necesar să crezi în tine, în miracole și în șansa ta primită de la viață. Pentru că magia există și o putem dărui acum prin gesturi simple și o poveste ce redă speranța, indiferent cât de greu sau imposibil ar părea.
Ultimul Crăciun – să fie ultima dată când mai lăsăm pe alții să decidă pentru noi! Crede! Speră! Visează! Mergi cu ochii închiși și oprește-te acolo unde inima îți dictează. Acolo e fericirea și acolo trebuie să fii.
Ultimul Crăciun, Leila Sandra M., carte disponibilă aici.
Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.
Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.
Citiţi şi
Fata de zăpadă (poveste de dragoste cu final fericit)
Cum să completezi un look minimalist: îmbracă-te frumos fără stres
N-am avut niciodată în curte brad
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.