Învăț jumătate din școala primară să scriu de mînă, după care nu mai scriu niciodată

11 February 2016

Un fragment din interviul acordat de profesorul Stelian Dumistrăcel publicației Cuzanet.ro și reporterului Vlad Mihăilă:

„Cercetător științific al Insitutului de Filologie Română „A.Philippide” și cadru didactic la Departamentul de Jurnalism al Universității „Al. I. Cuza”, prof. univ. Stelian Dumistrăcel este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați lingviști români. În privința transformărilor prin care trece limba, consideră că e nevoie de o delimitare a nivelurilor de utilizare a acesteia. „Noi privim limba română ca pe o pîine, din care toți trebuie să mănînce și toată trebuie să fie bună. Nu. Unii trebuie să știe mai mult, alții mai puțin, pe grade, în funcție de profesia la care aspiră”. (…)

Reporter: Deși în România internetul este considerat cauza greșelilor de scriere și de vorbire ale elevilor, în Finlanda există o propunere ca elevii să învețe să scrie direct pe calculator. Cum apreciați această propunere?

copil calculator

Stelian Dumistrăcel: Este foarte bună această propunere. Cînd scrie marele public de mînă? Niciodată. Eu învăț jumătate din școala primară să scriu de mînă, după care nu mai scriu niciodată. Deci, mi se pare corect ca elevii să învețe să scrie direct pe calculator, dar să scrie corect. E foarte bine să învețe direct ce trebuie și scrierea de mînă să rămînă ca un lux, al unor inițiați, al unei elite; îmi place ideea aceasta. Nu toată lumea a scris. Mulți domnitori români nu știau să scrie, foloseau inelul cu stampilă. Așadar, și scrisul de mînă poate deveni o ocupație de elită.”

Citeşte tot interviul aici.



Citiţi şi

Autenticitatea, bărbăția, masculinitatea și vulnerabilitatea în relații

Ce pierdem de când nu mai citim

De unde au apărut extremiștii


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Camelia / 3 June 2016 2:07

    Ca student, luarea notitelor de mana nu se compara cu nimic altceva in eficacitate. La la universitatea mea si multe altele din Olanda profesorii au politica ‘no screens’, inclusiv fara laptopuri sau tablete, tocmai cu scopul de a ne incuraja sa prelucram materialul in cap pentru o secunda-doua inainte de a scrie. Cu functia stergerii in Word ne invatam doar sa notam rapid, nu neaparat sa gandim corect. Ca sa nu mai vorbim de multe altele efecte negative ale expunerii la tehnologie, precum scurtarea perioadei de atentie, reducerea simtului realitatii exterioare etc. Pentru ca daca invatam copiii ca fara tastatura nu se poate scrie, tastatura nu vine de una singura, ci cu un ecran, functionalitati, internet, social media etc.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro