Un fragment din interviul acordat de profesorul Stelian Dumistrăcel publicației Cuzanet.ro și reporterului Vlad Mihăilă:
„Cercetător științific al Insitutului de Filologie Română „A.Philippide” și cadru didactic la Departamentul de Jurnalism al Universității „Al. I. Cuza”, prof. univ. Stelian Dumistrăcel este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați lingviști români. În privința transformărilor prin care trece limba, consideră că e nevoie de o delimitare a nivelurilor de utilizare a acesteia. „Noi privim limba română ca pe o pîine, din care toți trebuie să mănînce și toată trebuie să fie bună. Nu. Unii trebuie să știe mai mult, alții mai puțin, pe grade, în funcție de profesia la care aspiră”. (…)
Reporter: Deși în România internetul este considerat cauza greșelilor de scriere și de vorbire ale elevilor, în Finlanda există o propunere ca elevii să învețe să scrie direct pe calculator. Cum apreciați această propunere?
Stelian Dumistrăcel: Este foarte bună această propunere. Cînd scrie marele public de mînă? Niciodată. Eu învăț jumătate din școala primară să scriu de mînă, după care nu mai scriu niciodată. Deci, mi se pare corect ca elevii să învețe să scrie direct pe calculator, dar să scrie corect. E foarte bine să învețe direct ce trebuie și scrierea de mînă să rămînă ca un lux, al unor inițiați, al unei elite; îmi place ideea aceasta. Nu toată lumea a scris. Mulți domnitori români nu știau să scrie, foloseau inelul cu stampilă. Așadar, și scrisul de mînă poate deveni o ocupație de elită.”
Citeşte tot interviul aici.
Citiţi şi
Autenticitatea, bărbăția, masculinitatea și vulnerabilitatea în relații