Cum s-au transformat insulele Maldivele dintr-un arhipelag de pescuit într-un paradis tropical în 50 de ani
Această destinație exotică, cunoscută deja turiștilor din România, sărbătorește în 2022, 50 de ani de turism. Povestea Insulelor Maldive este una de transformare, inovație și reziliență. Acum 50 de ani, nimeni nu și-ar fi putut imagina că aceste insule minuscule, împrăștiate prin oceanul Indian, s-ar putea transforma într-o destinație care surprinde imaginația și visele a milioane de oameni de pe tot globul.
Frumusețea Maldivelor este una de sine stătătoare, dar infrastructura turistică a fost construită de hotelieri în ultimii 50 de ani. În anii ’70, Maldive era un arhipelag îndepărtat, în mare parte nelocuit. Pescarii trăiau pe insule, dar nu existau zboruri regulate și nicio investiție în Maldive ca destinație. Fără infrastructură turistică, mica pistă de aterizare de pe insula Hulhule – care abia putea fi considerată un aeroport comercial – nu a văzut prea mult trafic, iar Maldive nu era deloc pe harta călătorilor.
Astăzi, Maldivele – care sunt formate din aproape 1.200 de insule minuscule – spun o poveste diferită. Dezvoltarea și creșterea de la an de an a fost exponențială. Între 2018 și 2021, s-au deschis aproape 50 de noi resorturi. Și această rată de creștere este acum considerată destul de tipică în Maldive.
Maldivele sunt astăzi cunoscute în special pentru conceptul de o singură insulă, un resort.
Multitudinea de insule pitorești oferă hotelierilor oportunitatea de a-și dezvolta propria comunitate insulară.
Istorie
Transformarea a început în 1972 când Kurumba, primul resort din Maldive, a deschis porțile pentru turiști. Această industrie ar fi putut pierde cu ușurință șansa de a se dezvolta, dar turismul a înflorit datorită oamenilor potriviți la locul potrivit, la momentul potrivit și pasiunii și hotărârii tinerilor săi fondatori din Maldive – Mohamed Umar Maniku și Ahmed Naseem.
Imboldul l-a dat George Corbin, un consultant de turism din Italia, s-a întâlnit cu Ahmed Naseem de la Ambasada Maldivelor. Corbin căuta o evadare “sub radar” pentru clienții săi, iar Naseem l-a adus în insulele neatinse ale Maldivelor în 1971. Un an mai târziu, s-au întors cu jurnalişti și fotografi pentru a arăta lumii potenţialul acestui loc. „Nu știam nimic despre turism”, a spus Maniku. „Turiștii au fost cei care ne-au ajutat să construim industria aici. I-am ascultat și le-am dat ceea ce și-au dorit. Din fericire pentru noi, ei au vrut simplitate în mediul natural și asta era ceea ce aveam de oferit și tot ce ne puteam permite.”
Kurumba avea atunci 30 de camere a fost rezervat în întregime încă din primul an. Datorită exemplului dat de Kurumba, au venit investiții străine și, pe măsură ce infrastructura turistică a luat contur, economia țării s-a îmbunătățit considerabil. Populația din Maldive s-a dublat de la 156.000 de rezidenți în anii ’80 la 300.000 în 2012. Iar veniturile, speranța de viață și rata de alfabetizare a rezidenților din Maldive au crescut semnificativ în acea perioadă.
Prezent
Acum, la 50 de ani de la nașterea Maldivelor ca destinație turistică, accentul se pune pe conservare. În ultimele cinci decenii, turiștii au venit în număr foarte mare, iar acolo unde a existat odinioară recif neatins, acum există bungalouri deasupra apei, restaurante subacvatice, din ce în ce mai mulți scafandri, pasionați de snorkeling și înotători decât se aștepta vreodată ecosistemul. Din fericire, cei care deschid noi hoteluri sunt conștienți de faptul că motivul pentru care oamenii au venit în Maldive, în primul rând, a fost pentru a experimenta frumusețea naturală a insulelor. Și, ca urmare, hotelurile lucrează din greu pentru a păstra și proteja ecosistemul maldivian.
În atolul Fari, există proprietăți care au o serie de facilități alimentate în întregime cu energie solară, iar restaurantul a implementat o politică fără deșeuri și un program marin de reciclare a plasticului care reduce poluarea oceanelor. Acest lucru demonstrează că proprietățile care se deschid în Maldive în prezent trebuie și vor să urmeze trendul de sustenabilitate.
De asemenea, în Maldive sunt resorturi care cultivă corali la “grădinița” lor subacvatică de pe proprietate, astfel încât să îi poată transplanta apoi pe traseele de snorkeling accesibile oaspeților hotelului. Scopul lor nu este doar de a repara părțile recifului din apropiere care au fost deteriorate, ci și de a implica oaspeții în inițiativa de restaurare a recifului. Și tot aici există resorturi care au grijă de țestoasele rănite pentru a le elibera înapoi în sălbăticie.
În 50 de ani, Maldivele au trecut de la 1.192 de insule fără investiții străine la un paradis tropical plin de resorturi insulare private. Chiar și în aceste vremuri, interesul atât pentru vizitarea insulelor Maldivelor, cât și pentru investițiile hoteliere sunt la un nivel maxim. Mai mult, s-au înmulțit considerabil și opțiunile de cazare alternative resorturilor, cum ar fi cazările pe insulele localnicilor, în mici pensiuni sau chiar pe ambarcațiuni, ambele oferind o experiență diferită și autentică. Deși în plină dezvoltare, în Maldive se pune accent pe păstrarea frumuseții nealterate de care primii vizitatori s-au îndrăgostit în anii 1970.
Curiozități despre Insulele Maldive
Desigur, toți am auzit de această destinație turistică exotică, vizitată frecvent de vedetele din toată lumea. Pentru mulți, Maldive înseamnă o vedere cu un peisaj ireal, dar acest loc chiar există și are mult mai multe de oferit.
Știați că?
- Numele oficial este Republica Insulelor Maldive – numele de Maldive este derivat din „mala dwips” care înseamnă “ghirlanda de insule”.
- Limba oficială este Dhivehi (maldiviana) – engleza este, de asemenea, vorbită pe scară largă
- Islamul este religia de stat
- Moneda națională este Rufiyaa, 15 Rufiyaa fiind echivalentul a 1 USD. Majoritatea cardurilor de credit sunt acceptate
- este o țară insulară, independentă, situată în Oceanului Indian
- este compusă dintr-un lanț de aproximativ 1190 de mici insule de corali (dintre care doar 200 sunt locuite), grupate in atoli (26 la număr)
- lanțul de 26 de atoli se întinde de la atolul Haa Alif în nord, până la atolul Addu în sud (peste Ecuator). Insulele se întind pe mai mult de 820 km de la nord la sud și 130 km de la est la vest
- Cel mai nordic atol se află la aproximativ 600 km sud-sud-vest de continentul indian, iar zona centrală, inclusiv insula capitală Male, este la aproximativ 645 km sud-vest de Sri Lanka.
- Din punct de vedere georgrafic este una dintre cele mai dispersate state suverane din lume
- Este cel mai mic stat musulman din lume, cel mai mic stat asiatic (aprox 300 km2), dar și țara cu cea mai mică altitudine maximă de pe glob (2,4 m)
- Este o țară musonică, sezonul ploios fiind în perioada iunie-iulie
- Temperature apei este de 28 °C-30 °C cam tot timpul anului
- Atolii au plaje cu nisip incredibil de fin, lagune și plantatii luxuriante de palmieri
- 99% din teritoriul țării este format din apă (de aici o bogată viață subacvatică) și doar 1% insule
- Transportul între atoli și insule este asigurat de bărci cu motor, feriboturi, curse interne și, desigur, pentru distanțe mai mari, hidroavioanele
- Turismul în Maldive a fost introdus în 1972 și este unul dintre principalele sectoare ale țării. În 2022 Maldive sărbătorește 50 de ani de turism. Anul 2019 a avut o cifră record de sosiri de peste 1,7 milioane de turiști
- Cele peste 150 de insule-resort includ beanduri hoteliere recunoscute, iar geografia marină din jur oferă oportunități unice de scufundări și sporturi nautice, precum și cazare sub apă, restaurante subacvatice și spa-uri.
- Insulele Maldive sunt renumite pentru conceptul o insula – un resort.
- Printre eforturile de conservare se numără reabilitarea broaștelor țestoase, gestionarea durabilă a deșeurilor, adoptarea de raze manta și corali, pentru a numi doar câteva.
- Exsită 4 aeroporturi internaționale, Velana Intrenational Airport fiind poarta principal de intrare în Maldive .
Cum ajungi în Maldive
Pentru turiștii din România, tradițional, perioada în care călătoresc în această destinație este noiembrie – martie, deși Maldive este o destinație potrivită pe tot parcursul anului.
➢ Cele mai importante agenții din piață au lansat deja zborurile tip charter, din Bucuresti și din Cluj
➢ Primele plecări au fost programate la finalul lunii noiembrie
➢ Pachetele oferite sunt de 7, 14 sau chiar 21 de zile
➢ Există în piață oferte de tipul stai 7 nopți si plătești doar 6, ofertă în limita locurilor disponibile alocate.
➢ Pachetele încep în acest moment de la 1.200 Eur/adult, 7 nopți, cu mic dejun inclus
➢ Ora in Maldive este GMT+5 (nu există oră de iarnă/vară), iar diferența față de România în luna decembrie este de +3 ore (ora 09:00 în România este ora 12:00 în Maldive).
➢ Conform mae.ro, turiștii care călătoresc în Maldive pot obține viza la sosire si trebuie să dețină o confirmare a rezervării hotelului pentru întregul sejur într-o unitate turistică înregistrată.
➢Toate categoriile de călători, inclusiv cei care au efectuat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, trebuie să dețină un rezultat negativ al unui test PCR pentru COVID-19, efectuat cu cel mult 96 de ore înainte de intrarea în Maldive.
➢ Formularul de declarație de sănătate trebuie completat cu 48 de ore înainte de sosire via Imuga – https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/
➢ În acest moment, Maldive este pe lista roșie pentru România, însă vă recomandăm să verificați acest lucru în apropiere de data plecării.
Turiști români în Maldive
În ciuda pandemiei de Covid-19, 13.230 de români și-au petrecut vacanța în Maldive până în luna octombrie a acestui an.
Aproape 4.000 (3.921) de turiști români au vizitat Maldive doar în ianuarie, iar la sfârșitul lunii octombrie, numărul total a depășit 13.000 de turiști, potrivit datelor disponibile de pe site-ul Ministerului Turismului din Maldive.
Citiţi şi
Tendințe în materie de nutriție pentru 2023
Gustă noua Milka, mai tandră ca oricând
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.