Ar trebui să plesnesc de sănătate. Să am un psihic lacrimă, încât să-mi înrămeze toţi medicii din lume poza şi să fiu dată drept exemplu tuturor pacienţilor, pe principiul „aşa da, cel mai normal la cap om din univers”. De ce, vă întrebaţi? Simplu. Pentru că eu înjur muuuult. Şi cu voce tare, şi în gând. Şi dimineaţa, şi la prânz, şi seara. Mă rog, aţi prins ideea. Mult. Şi ce legătură are înjuratul ăsta al meu cu sănătatea? Păi are, cum să nu aibă. Nu o spun eu, ci specialiştii, conform cărora, înjuratul este pozitiv şi sănătos din punct de vedere psihologic. Cu alte cuvinte, nu e frumos, da’ e sănătos. Mai spun specialiştii că înjurăturile ne ajută să ne simțim mai puternici, să exprimăm mai uşor o emoţie şi contribuie la reducerea durerii.
Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, spune că „Înjuratul nu-i subtil, dar pentru sănătate e util”, iar rezultatele pot fi… vindecătoare. Înjurătura este feedback automat, foarte natural și onest, crede, permiţând exprimarea adevăratelor sentimente.
„Înjurătura poate veni ca o reacţie normală la emoţia pe care o simte în acel moment faţă de traumă. Într-adevăr, poate nu este frumos să înjurăm, mai ales în public, însă atunci când ne dorim să eliberăm emoţiile negative pe care le-am înmagazinat, este foarte sănătos să ne mai scape câte una. Aceasta este desigur o soluție de moment și nu ia locul unei ședințe cu un profesionist,” completează Eugen Popa.
La nivel internaţional s-au făcut mai multe cercetări şi studii, în urma cărora au fost idnetificate cel puţin cinci beneficii ale înjuratului:
- Înjuratul te face mai puternic!
Înjuratul se pare că este un fel de mecanism de adaptare, atunci când îl folosim cu moderaţie, chiar dacă nu ne dăm seama de asta.
„Unii oamenii se descarcă de tensiunea interioară prin mâncat excesiv compulsiv, prin alcool sau fumat, iar alții o fac înjurând. Iar când această presiune se eliberează, pentru moment recăpătăm o stare de armonie interioară și chiar de forță”, afirmă Eugen Popa.
- Înjurăm ca să reducem durerea fizică sau emoţională
„Se pare că prin înjurătură durerea noastră care se concentrează într-un punct se dispersează. Chiar şi un experiment realizat de unul dintre cei mai cunoscuţi doctor în psihologia înjuratului, Richard Stephens, a arătat că oamenii sunt capabili să-şi scufunde mâinile în apă cu gheaţă pentru mai mult timp, dacă repetă înjurături.”, explică Eugen Popa.
- Înjurătura altuia ne poate aduce o revelaţie!
„Înjuratul este asociat de experţi cu activarea unei zone din creier numită amigdala, care controlează şi monitorizează această reacţie de “luptă sau fugi”. Atunci când înjurăm, se pare că amigdala activează reacţia de luptă, iar sângele circulă mai repede prin corpul nostru şi durerea este mai puţin resimţită. Atunci mintea noastră este mai limpede şi suntem mult mai predispuşi la revelaţii sau idei excelente”, declară Eugen Popa.
- Înjurătura este persuasivă!
Persuasivitatea este asociată cu pasiunea, dedicarea. Deşi poate părea ciudat, însă uneori înjurătura reprezintă acel „trigger” de care este nevoie într-o argumentaţie. „Este o metodă neconvenţională, chiar nerecomandată de mulţi, însă e demonstrat ştiinţific că înjurătura poate fi un condiment indispensabil atunci când vrem să convingem pe cineva. Chiar dacă la nivel conştient, publicul poate dezaproba gestul tău neortodox, la nivel subconştient acesta îţi va acorda puncte bonus la capitole precum sinceritate şi pasiune. Un speech condimentat cu o mică înjurătură poate să ajungă mai repede la sufletul publicului decât o argumentaţie ultra elaborată, asta deoarece înjurătura exprimă o emoţie mai puternică decât credem noi”, crede Eugen Popa.
- Înjurările sociale… sau cum să ne facem prieteni înjurând!
Ştiaţi că există şi… „înjurături sociale”? Care nu au legătură cu nervii şi furia, ci cu o stare de bine. „Aceste înjurături sociale apar de multe ori când oamenii sunt relaxaţi şi fericiţi sau când sunt supăraţi pe echipa lor favorită că a pierdut. În ultimul caz, înjurătura nu este un semn de duşmănie faţă de echipa iubită, ci este o formă prin care suporterii îşi pot arăta solidaritatea faţă de ea”, conchide Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.
Mai multe informaţii găsiţi aici.
Citiţi şi
Ziua în care am divorțat de mama
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.