În cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno (3-13 August 2016), unul dintre principalele premii în valoare de 30.000 de franci elvețieni a revenit lungmetrajului românesc „Inimi cicatrizate”. Cea de-a patra peliculă a regizorului Radu Jude, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, a fost primită cu entuziasm de public, dar şi de către critica de specialitate internațională.
Despre film, Screen International a titrat: „Regizorul Aferim!-ului, Radu Jude, deschide o fereastră înspre o cu totul altă perioadă din trecutul României în Inimi cicatrizate, o adaptare meticuloasă și lipsită de sentimentalism a unui roman de Max Blecher. Povestea unui tânăr ale cărui gânduri și sentimente stau în umbra morții abordează teme filozofice majore, precum semnificația și rostul existenței umane. În nuanțe precise și fără să se teamă să pară intelectualizant, Inimi cicatrizate e străbătut de curenți emoționali care l-ar putea face chiar mai accesibil decât Aferim!. Critica ar putea să ajute la plasarea lui în rândul filmelor de artă serioase și consistente și ar putea să consolideze reputația de voce distinctă a lui Jude în cinematografia contemporană a României”.
Acțiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.
Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu. Scenariul și regia sunt semnate de Radu Jude.
„Inimi cicatrizate” este o producție Hi Film în co-producție cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveția), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.
Mai multe detalii găsiţi şi pe pagina de Facebook a filmului.
Citiţi şi
Discutabil, o invitație în propria izolare cauzată de Coronovirus
Radu Jude, primul regizor român cu trei producții selecționate la Berlinale 2020
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.