Încă cinci lucruri pe care femeile nu le spun bărbaţilor şi rău fac

10 October 2016

Continuăm cu lucrurile importante despre care femeile… tac.

6. Frica

Chiar şi femeile puternice, cele care afişează o duritate de piatră, o siguranţă de sine şi un control al propriei vieţi demne de invidiat, ei, bine, chiar şi ele sunt… vulnerabile. Şi lor le este frică – de la lucruri mărunte, cum ar fi mersul noaptea singure pe străzile unui oraş mare, până la frica de a nu-i pierde pe cei dragi. Şi de aceea şi nevoia lor de a fi protejate, de a se simţi în siguranţă, mai ales în compania bărbatului ales, este cât se poate de reală şi de… nemărturisită. Nu, o femeie nu este cu nimic mai puţin femeie sau mai puţin demnă de iubit dacă îşi recunoaşte aceste puncte slabe, împărtăşindu-le. Dimpotrivă, este un act de curaj, căci nu este simplu să-ţi înfrunţi demonii, vorbind despre ei, scoţându-i la lumină din adâncurile în care îşi fac de cap. Şi asta este valabil pentru orice fel de slăbiciune pe care femeile cred că, dacă o ascund bine, încetează să mai existe sau să le mai afecteze.

7. Oboseala

În ciuda studiilor care spun că femeile dorm mai mult decât bărbaţii, realitatea este cu totul alta. În general, numărul de ore de somn al unei femei este invers proporţional cu responsabilităţile din viaţa ei. Dincolo de negura de gânduri cu care luptă noapte de noapte, mai ales atunci când viaţa le oferă greutăţi, rutina zilnică, obligaţiile, dar şi modelele clar conturate de către familie şi societate le obligă la supraefort.

Sunt femeie şi trebuie să recunosc: obosim încercând să ne ridicăm la înălţimea acestor standarde, obosim sub presiunea lor. Alergăm continuu între serviciu, copii, casă, în timp ce încercăm să ne păstrăm zâmbetul nealterat. Şi de aceea, poate, bărbaţii ne privesc sceptic dacă le spunem că am obosit… iar de aici la furie, frustrare și nemulţumire nu mai este decât un pas. Pentru că ne raportăm la valori care nu ne aparţin, care ne-au fost impuse şi pentru care este nevoie de o wonderwoman

femeie furioasa

8. Sexismul

Realitatea se încăpăţânează, în ciuda progreselor şi a drepturilor cucerite cu trudă, să ne demonstreze că femeile valorează mai puţin decât bărbaţii. Dintre toate aspectele sexismului, unul care ustură rău – la pungă – este diferenţa de salariu. Conform BBC, în medie, femeile câştigă pe oră cu 18% mai puţin decât bărbaţii pentru acelaşi tip de muncă. Iar discrepanţele sunt şi mai mari după ce femeile devin mame. Justificarea? Lipsa de flexibilitatea în ceea ce priveşte programul de muncă şi, în cazul celor care optează pentru un part-time, imposibilitatea promovării. În timp ce un studiu separat arată că bărbaţii au cu 40% mai multe şanse de a fi promovaţi. Se promovează, cum ar veni, între ei, dacă femeile acced într-un procent atât de mic în funcțiile de decizie. Și, repet, nu pentru că n-ar putea face față. Pentru că, atunci când aleg calea deloc netedă a antreprenoriatului, își iau “examenele” cu cecuri mai mari decât bărbații…

Să vă mai amintesc și că plătim mai mult decât bărbații pentru aceleași produse? Păi, dacă noi câștigăm mai mult…

9. Feminismul

Feminismul nu este despre a urî bărbații, nu este echivalentul misoginismului. Acela este misandria. Iar noi nu devenim cu adevărat misandre nici când ne înșelați grosolan, fără vreo perdeluță măcar. Disprețul, sila, mânia, toate astea trec, altfel n-am mai putea trăi și păși într-o altă relație. Tot cu un bărbat. Unul mai bun. Feminismul nu este despre a lua locul bărbaților. Ne place să rămânem femei. Dar pentru ca valorile feminismului să triumfe este nevoie ca şi bărbaţii să devină… feminiști. Se poate, domnule! Dacă ai fost crescut de o mamă deșteaptă, emancipată, care a ținut să-ți insufle respect (cuvântul cheie, până la iubire) pentru femeie, ai toate șansele să accepți, ca adult, această egalitate a cărei lipsă ne mănâncă zilele. Și, dacă ajungi un model pentru fiul tău, o altă femeie va deveni o mamă purtătoare a microbului feminist, și tot așa, până când cuvântul și prejudecățile inerente vor deveni o excepție.

10. Kilogramele

O anecdotă sexistă, cum altfel, spune că idealul femeilor n-ar fi să găsească bărbatul perfect, ci să mănânce fără să se îngraşe. Pe bune? Și idealul bărbaților care să fie atunci? Să găsească femeia perfectă (aia, 90-60-90, cu care i-au îndopat filmele, reclamele și revistele) indiferent de circumferința taliei lor ori mărimea… IQ ului? Haideți să fim serioși! Nu toate femeile plinuțe sunt nesimțite (cam așa sunt gratulate), nu toți bărbații slabi sunt simțiți. De metabolism, de glande disfuncționale, de hormoni rebeli, de depresie, uneori chiar din vina câte unui bărbat “adevărat”, ați auzit? Chiar credeți că e doar plăcerea necontrolată a îmbuibatului? Când ai scăpat greutatea de sub control, oricare ar fi fost motivul, revenirea nu e nici ieftină, nici ușoară. Dar e cu atât mai ușoară cu cât ai cu ce și pe cineva alături. Pentru că din spirala pe care ai lunecat nu poți ieși mereu de unul singur. Te-ai însurat cu o silfidă și te-ai trezit cu un dulap? Caută și tu, bărbat, o explicație și o cale. Nu întoarce spatele și te uita după dimensiunile de model. Modelul e chiar acolo, lângă tine, închis într-o haină străină, în care nu se mai recunoaște nici ea. Dar caută-i ochii și auzi-le strigătul mut, nu fi și tu un dulap! De… indiferență.

În încheiere…

Chill, zice un bărbat într-un comentariu, se topește calota glaciară, crește temperatura globală, am intrat într-a șasea “mass extinction”, că de la asteroidul care a ras dinozaurii încoace n-au mai murit atâtea specii simultan. Cred că putem rezolva problema imaginii sexelor în societate după ce trecem de hopul asta.” Domnule dragă, dar cum am putea noi rezolva, cot la cot, problemele mari ale omenirii, dacă nu vom fi în stare să punem semnul algebric corect între sexe “=” nici în relația de doi. Să știți că nu suntem absurde, uneori acceptăm și “≈” (n. red. aproximativ egal): atunci când vă cedăm de bună voie varii plăceri, cum ar fi să… stați deasupra.



Citiţi şi

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Comunicarea în cuplu este cheia unei relații sănătoase

Împreună până se va face târziu în noi

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Vala / 29 March 2017 14:24

    Repet, BRAVO! Excelent punctat, cu grija de a nu rani, cu dragoste – as spune, cu tandrete pt barbatii nostri iubiti, dezvelind cu delicatete tabuuri… Multumesc! Un text pe care l-am “sorbit” cu placere, si pt care am suferit un strop cand s-a terminat.

    Reply
  2. Cristea Elena / 15 October 2016 13:04

    E adevarat ca barbatii castiga mai mult. Uneori si activitatile prestate presupun eforturi mai mari. Dar atunci cand se pensioneaza sunt umiliti… Formula de calcul a pensiei este discriminatorie si primesc bani mai putini decat femeile (in conditii de punctaj egal).Nu-i inteleg de ce nu riposteaza?!

    Reply
  3. eva / 11 October 2016 21:00

    Dadada! Semnul “=” !

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro