Fără comeback-uri, moda ar fi de o monotonie sinonimă cu plictiseala și nu cu siguranța. Elementul surpriză este, de fapt, miza oricărui sezon și a fiecărei colecții noi. Dar unele obiecte vestimentare refuză să dispară de pe catwalk și din garderoba noastră pentru simplul motiv că încărcătura lor emoțională este accentuată și mai mult de trecerea timpului. Geaca din piele este un exemplu de it item ce a traversat nestingherit sezoanele de modă dovedindu-se de fiecare dată indispensabilă. Geaca de piele este astăzi un classic, iar revenirea pentru sezonul primavară/vară 2012 marchează un nou capitol în istoria celui mai rebel accesoriu vestimentar.
De fapt, dacă ne gândim bine, geaca din piele nu a dispărut niciodată. Pur și simplu, a cedat locul unor apariții mai sofisticate, chiar dacă nu la fel de versatile. Dar funcționalitatea, semantica erotică subtilă și caracterul său incendiar au fost de ajuns pentru a se califica în fiecare an pe catwalk. Și chiar dacă, uneori, designerii au ignorat-o în favoarea unor piese elegante, revoluționare sau doar banale, geaca de piele a supraviețuit în rândul cunoscătorilor. De la promotorii acestui stil unic, motocicliștii anilor ’50, la copiii teribili ai Hollywoodului, cu un pit stop în era fotomodelelor pentru care geaca din piele a devenit o uniformă și culminând cu modelele pe care le regăsim astăzi pe catwalk, geaca din piele nu a ratat niciun moment important pentru a-și asigura supremația în modă.
În anii ’50, reprezenta un articol strict funcțional, pielea tăbăcită asigurînd confortul ideal pentru motocicliștii ce se detașau de autostrada trendurilor. Ajunsă la Hollywood, geaca din piele devine un simbol. Marlon Brando, Elvis Presley, James Dean o aleg pentru a evidenția o declarație ce vorbește de la sine. Revolta împotriva regulilor, incapacitatea de a se adapta unui mediu superficial, mesajul anarhist, toate se deslușesc fără echivoc în cusăturile rigide și în culoarea neagră. Anii ’80 o consacră ca vedetă a podiumului pe care defila generaţia de aur a fotomodelelor, pe care, de altfel, nu îl va mai părăsi niciodată. Dar geaca de piele nu devine cu adevărat un statement decât 10 ani mai târziu, când nume precum Gemma Ward, Jessica Stam, Lily Donald o impun drept purtătorul de cuvânt al unei generații. Din acest punct, designerii o preiau și îi definitivează statutul simbolic de once in a lifetime item.
De pe catwalk, unde o regăsim în toate variantele posibile – de la aviator, la geaca din piele cu mânecă scurta (pentru primăvară) ce poartă semnătura inconfundabilă a designerului Roland Mouret, geaca de piele ajunge în biroul extravagant celebrei Carine Roitfeld – fostul editor-in-chief Vogue Franța (purtând în imagine un model din colecția limitată Moschino pentru SS 2012), liderul de opinie al fashionistelor din toată lumea și nu numai. Devenită obiect fetiș, geaca de piele își scrie istoria netulburată de tendințe, clișee sau inovații. Obsesia gecii de piele, devenită obiect de cult, îşi urmează destinul şi le atinge pe rând pe Emanuelle Alt (Vogue Franța), Franca Sozzani (editor-in-chief Vogue Italia), Anna Wintour, Anna Dello Russo (Vogue Japonia), Kate Moss, Sienna Miller, Amy Winehouse sau Zooey Deschanel.
Nici marile case de modă nu puteau să ignore un fenomen de asemenea amploare. De la premium la lux, Burberry, Fendi, Gucci sau Armani au propus în fiecare sezon o abordare proprie a acestui manifest de independență. În 2010, celebrele trenchuri ale casei de modă Burberry au fost pur și simplu ignorate în favoarea liniei de geci de piele, care s-au epuizat în doar câteva zile, deși prețul era mai mult decât prohibitiv.
Dar dacă vrei să te simți cu adevărat cunoscător, trebuie să faci cunoștință cu modelul din 2009, al colecției speciale de la Langlitz. Iar dacă vrei să fii sigură ca știi cum să o porți, fă o vizită cotidiană pe thesartorialist.blogspot.com, unde pasionații de geci de piele își dau întâlnire. Geaca de aviator clasică alaturi de ochelarii Ray Ban sunt astăzi două accesorii de streetstyle ce definesc o întreagă generație de tineri pentru care mesajul unui outfit este unul singur “I am what I wear”.
Pentru mine, the little black jacket it’s always a winner. Parcă nimic nu transmite mai elocvent libertatea spiritului, mesajul că gândeşti pe cont propriu și te exprimi fără opreliști decât geaca de piele. Combinaţia dintre asprimea masculină şi feminitatea pe care o îmbracă elegant îmi dă sentimentul de putere care mă împinge în fiecare dimineață să o aleg din dulap, indiferent de eticheta pe care o poartă. Iar acest sentiment nu are preț.
Citiţi şi
Ținute pentru domni, în funcție de geaca purtată
De ce sunt gecile de piele tot timpul la modă?
Blugi clasici sau evazați? Vezi care sunt perfecți pentru tine!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.