Dragii mei cititori,
În vara anului 2011, am fost provocat să scriu un eseu despre “ceea ce simt eu când scriu un scenariu”, așa cum și actorii desăvârșiți trăiesc ceea ce interpretează. Am acceptat provocarea și am făcut o schiță a “unui articol ce urma să fie publicat pe Blogul meu” – gândeam eu. Dar tot scriind despre asta, am văzut că nu mă mai pot opri. Erau atât de multe lucruri de scris! După câteva săptămâni, am înţeles că nu pot scrie doar un articol, oricât de concis as fi. Am păstrat acest proiect pentru mine. A trecut ceva vreme de atunci, iar eu am continuat să scriu. Acum simt că am scris tot ceea ce trebuie așternut pe foaie cu privire la acest subiect.
Dați-mi încă un an și vă scriu de zece ori mai mult! Dar cum noi toți evoluăm așa cum nu ne așteptăm, voi păstra materialul în forma în care este acum. Și, având în vedere dimensiunea, dar și conținutul plin de emoții al materialului pe care l-am scris, din ideea unui articol a ajuns a doua mea carte: În inima scenaristului.
Împreună cu autoarea prefaței, Ioana Picoș, și cu dragii mei recenzori, vă așteptăm sâmbătă, 14 decembrie, la ora 13:00, la cafeneaua literară La Belle Vie (Str. Andrei Mureșanu 27, la 5 minute de staţia de metrou Aviatorilor). O ocazie frumoasă să ne cunoaștem. Ne vedem acolo?
În inima scenaristului descrie stările interioare ale scriitorului în momentele când lucrează cu personajele, când interacționează cu ele, conturându-le personalitatea și hotărându-le destinul. Scriitorul vorbește despre personajele lui ca despre niște ființe vii, cu rațiune și sentimente, iar procesul scrierii este benefic în ambele sensuri, deoarece nu numai personajele câștigă, în urma interacțiunii, experiență de viață, un destin și fericire, ci și autorul, acesta fiind surprins de lecțiile pe care i le dau “oamenii” din povestea lui. Scriitorul a forțat nota în acest material, atât la nivel comic, – relatând în detaliu cum personajele lui îl ceartă și cum au dreptate, uneori, când se contrazic cu acesta -, dar și la nivel psihologic, motivațional. Autorul definește principii de viață în care crede cu tarie și care îl ghidează nu numai în lucrul cu personajele, dar și în viața de zi cu zi, în relațiile interumane, mergând pe sistemul “inima care gândește și mintea care simte”. Scenaristica este prezentată ca fiind cea mai dificilă dintre activitãți, dar și una plină de satisfacții, deoarece toate obstacolele întâlnite sunt lecții de viață pentru formarea și coacerea noastră…
Citiţi şi
Oamenii vor să fie fericiţi, dar…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.