Obsesia contemporaneității legată dispozitivele digitale este una tot mai pregnantă. Copii, adulți, nu contează, aproape toată lumea este „conectată” la câte un dispozitiv inteligent care preia, pe zi ce trece, tot mai mult din funcțiile propriului creier. Nu numai că vom ajunge să suferim în masă de nomofobie, dar în curând vom constata că, fără ajutorul acestor device-uri care deja gândesc pentru noi, suntem pierduți în timp și spațiu. Și, ce e mai grav, această dependență se manifestă încă din școala generală (sau chiar grădiniță), copiii fiind fascinați de posibilitățile oferite de lumea virtuală a telefoanelor (sau a tabletelor). De la jocuri, la rețele de socializare (acolo unde, legal, totuși nu au voie înainte de o anumită vârstă), tehnologia digitală pare că ne-a cotropit.
În acest context, nu e de mirare că președintele Emmanuel Macron și-a onorat promisiunea din timpul campaniei electorale cu privire la interzicerea folosirii telefoanelor mobile în școlile primare și gimnaziale: elevii pot veni cu telefoanele la școală, dar nu mai au voie să le folosească, nici măcar în pauze, în incinta școlii (clădiri, curți, terenuri).Utilizarea telefoanelor în timpul orelor era deja restricționată în Franța, unde 90% dintre elevii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani dețin un smart-phone.
Până acum, utilizarea telefoanelor mobile în școli a fost lăsată la latitudinea fiecărei instituții, așa cum este și în România în prezent. De exemplu, unele școli de la noi, au decis achiziționarea de cutii speciale în care se depun telefoanele mobile la începutul cursurilor, urmând a fi recuperate la sfârșitul programului.
Profesorii francezi afirmă că se simte diferența acolo unde telefoanele mobile fuseseră deja interzise prin decizia școlii, în timp ce elevii neagă acest lucru, afirmând că nimic nu s-a schimbat.
Toate bune și frumoase, numai că legea franceză nu prevede nicio pedeapsă pentru nerespectarea acestei interdicții, iar avocații confirmă că profesorii nu au dreptul să confiște telefoanele elevilor, acestea încadrându-se în bunuri nepericuloase. Nepericuloase? Dar pot fi chiar foarte periculoase! Există riscul creșterii forțate a acestor preadolescenți, al însingurării tocmai din cauza acestei conectivități continue care-i expune influenței unor modele nepotrivite și chiar hărțuirii la o vârstă la care nu știu cum să-i facă față. Mai gândiți-vă, domnilor avocați… de oriunde ați fi.
Citiţi şi
Alegem Europa sau ieșim din civilizație
Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?
De obicei, 1 decembrie e despre România
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.