În clasa a VII-a am vorbit la școală despre menstruație și corpul femeilor. Era în cadrul orei de biologie. Băieții au fost scoși afară din clasă, să nu afle ei din astea. Trebuiau să rămână niște proști care peste ani să se minuneze când aveau să afle că femeile nu fac pipi și sex prin aceeași gaură.
Pe tablă era proiectată o imagine cu un absorbant. Profesoara încerca timid să ne explice la ce se folosește. Nu m-am simțit stânjenită de discuție, ba chiar mă plictisea puțin. Multe dintre noi eram atât de bine informate pe această temă, încât puteam, lejer, să ținem noi cursul.
Deja aveam toate ciclu de pe la 12 ani, vârsta de la care încercam și prima țigară. Băieții se jucau cu prezervative prin clasă, se uitau la filme porno în ore și ne ziceau povești funny despre masturbare.
Era mult prea târziu pentru discuția despre ce are fiecare între picioare.
Pe la final de a XI-a am avut, cică, și o oră de educație sexuală. A venit un băiețandru frumos, de am rămas toate 26 de fete cu gura căscată. Asta până când a început să vorbească.
Flăcăul ne explica cum cel mai bun lucru în viață este abstinenÈ›a È™i că ar trebui să încercăm “să ne păstrăm virginitatea cât mai mult timp”.
Care virginitate, tati? Dincolo de conceptul cretin al virginității, care e doar o prostie inventată, nu știu dacă puteam să le număr pe degete pe fetele care nu își începuseră viața sexuală până la 18 ani.
Omul ăla, care nu cred că era mai mare decât noi cu mai mult de 5 – 6 ani, părea că venise cu maÈ™ina timpului direct din Evul Mediu Timpuriu.
Și pentru discuția aia a fost prea târziu. Drept dovadă, la scurt timp au început să apară prin școală și primele sarcini în rândul colegelor mele de generație.
Profesorii poate și-ar fi dorit să facă mai mult pentru noi, dar nu cred că aveau habar cum. Într-un an, una din doamnele de la școală a rugat-o pe mama, care la acea vreme făcea campanii de prevenție pe HIV/SIDA, să meargă la clasa fiului ei să vorbească despre importanța utilizării prezervativului.
“AÈ™ vorbi eu cu el, dar noi nu am folosit niciodată”, a fost argumentul doamnei, dureros de sincer.
***
ÃŽn fine, ca să nu o mai lungesc. Proiectul privind “educaÈ›ia pentru sănătate” adoptat de Parlament e o porcărie.
Avem nevoie de educație sexuală, fără acordul părinților, nu din clasa a VIII-a, ci mai devreme, făcută de profesori pregătiți, care ei înșiși să știe cum se folosește un prezervativ.
1.645 de fete cu vârsta între 10 ÅŸi 15 ani au devenit mame în 2020 – aÈ™a arată statisticile din România, È›ara care de ani de zile are cel mai mare număr de mame minore din UE.
1 din 4 adolescenÈ›i suferă de o boală cu transmitere sexuală – aÈ™a arată statisticile din România, È›ara care de ani de zile are cel mai mare număr de tineri infectaÈ›i cu HIV din UE.
Avem nevoie să educăm următoarele generații despre ce înseamnă consentul, violul, violența domestică, abuzul, traficul de persoane, loverboy, comportamentul sexual la risc, de ce nu e ok să-ți scoți prezervativul în timpul sexului și toate, toate problemele cu care se confruntă adolescenții din ziua de azi.
Doar așa vom putea crește adulți responsabili care să nu creadă că aghiasma și Doamne Doamne îi protejează de boli venerice.
Guest post by Teodora A. Munteanu
Curaj, È™i tu poÈ›i scrie pe Catchy!Â
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educaÈ›iei
Ceri mult, zise el. Valorez mult, răspunse ea.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.